Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Napadaju vrh Europe

Posrnuli div traži povratak u vrh i pretvara "najdosadniju ligu" u spektakl

Novi vlasnik je najavio bolje dane za posrnulog velikana, a njegovi se planovi sviđaju i izravnim konkurentima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Olympique de Marseille je jedan od najvećih francuskih klubova – klub s francuske rivijere u vitrinama ima devet naslova prvaka Ligue 1 i rekordnih 10 kupova. Međutim, ono što ih izdvaja od konkurencije je jedini francuski naslov prvaka Europe iz 1993. kada su u finalu pobijedili Milan s našim Alenom Bokšićem u vrhu napada.

Marseille je zadnji naslov osvojio 2010. kada je počela i stagnacija kluba. Vlasnik Robert Louis-Dreyfus je preminuo 2009. godine nakon čega je upravljanje klubom preuzela njegova supruga Margarita. Financijska situacija je bila sve lošija, a paralelno su patili i rezultati.

Klub je bio prisiljen prodavati ključne igrače poput Andre-Pierrea Gignaca, Dimitrija Payeta i Michyja Batshuayija, a kulminacija rezultatskog pada je bila sezona 2015./2016. Trener Marcelo Bielsa je šokantno dao otkaz odmah nakon prve utakmice nakon čega su do kraja sezone momčad vodila još dva trenera. Prvenstvo su završili na 13. mjestu što je najgori rezultat kluba u zadnjih 15 godina.

Veliki klub prodan za dvostruko manje od Pogbe

U kolovozu 2016. godine kreće nova era u povijesti kluba. Posrnuli div je za samo 45 milijuna eura prodan američkom poduzetniku Franku McCourtu koji je predstavio ambiciozni „projekt Marseille prvak“. Njegovi su prvi potezi bili dovođenje trenera Rudija Garcije, bivšeg trenera Rome koji je s Lilleom 2011. osvojio dvostruku krunu, i bivšeg sportskog direktora Barcelone Andonija Zubizarrete.

„Moj prvi cilj je biti prvak Francuske, drugi je češće biti nego ne biti prvak, a treći osvojiti Ligu prvaka. Moramo to ostvariti tim redom“, rekao je ambiciozni američki vlasnik koji se obvezao uložiti 200 milijuna eura kroz četiri godine što je „više nego što je uloženo u zadnjih 20 godina.“ Osim toga, najavio je i reorganizaciju omladinske škole.

Od obećanih 200 milijuna zasad je uložio 40-ak – na Payeta koji je pobjegao iz West Hama, veterana Patricea Evru i 22-godišnjeg veznjaka Morgana Sansona koji je za Montpellier ove sezone postigao tri gola uz sedam asistencija. 

Novi vlasnik ima iskustva s upravljanjem sportskim klubom – i to ne baš ugodnog

McCourt već ima iskustva u sportskom biznisu. Nakon što se obogatio, poduzetnik iz Bostona je neuspješno pokušao kupiti legendarni bejzbol klub Red Soxe. Utjehu je našao u LA Dodgersima čiji je vlasnik bio između 2004. i 2012. godine.

Njegovo turbulentno vlasništvo su obilježili financijski problemi usred brakorazvodne parnice s tadašnjom suprugom Jamie koja je bila i predsjednica kluba. U jednom od najskupljih razvoda u povijesti Kalifornije bivša supruga je McCourta „olakšala“ za 130 milijuna dolara, a Dodgerse je na kraju prodao grupi investitora za dvije milijarde dolara što je i danas rekordna prodaja sportskog kluba u SAD-u.

Nakon što je odustao od preskupih Premierligaša, idealno mjesto za nastavak ulaganja u sport je našao u Marseilleu. Iako u stagnaciji, klub je i dalje veliki brend, a iskusni vlasnik sportskog kluba McCourt je svjestan koliko su bitan dio priče o Marseilleu njegovi fanatični navijači koji su punili stadion i u povijesno lošoj sezoni.

„Gradit ćemo klub oko četiri osi. Prva je stvaranje momčadi koja će se boriti za naslov. Druga se odnosi na navijače kojima ćemo stvoriti najbolji doživljaj u Ligue 1. Treća obuhvaća lokalnu zajednicu, klub će vratiti ono što duguje gradu. Četvrta je izgradnja snažne organizacije izvan tog područja.“

Čeka li nas renesansa francuske lige?

Njegovi prvi potezi daju naslutiti da se radi o vrlo ambicioznom investitoru, a francuska liga bi mogla od „najdosadnije Lige petice“ postati jedna od najzanimljivijih. Monaco je u usponu i mogao bi već ove sezone prekinuti dominaciju PSG-a, u borbu za naslov se ubacila i Nica, a ako se projekt Marseillea pokaže uspješnim Ligue 1 bi se mogla riješiti etikete dosadne lige i postati vrlo jako i atraktivno natjecanje.

Takav scenarij vodi prema većim prihodima, ali i potencijalnom dodatnom mjestu u Ligi prvaka. Prema promjenama koje će nastupiti 2018., prve četiri lige imaju zagarantirana četiri predstavnika, dok peta ima dva i jednog koji ide u kvalifikacije. Četvrta je trenutno Serie A, a petim Francuzima je u interesu da ih što prije prestignu. Stoga ne čudi da je ulazak McCourta u francuski nogomet podržao predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi.

„Njegov dolazak je dobra stvar. Trebamo investitore poput njega da podignemo kompetitivnost lige“, rekao je. Le Classique između PSG-a i Marseillea bi tako nakon dugo vremena osim povijesnog imao i rezultatski značaj.

Međutim, projekt šampionskog Marseillea će pričekati još neko vrijeme. Klub je trenutno šesti s vrlo lošim rezultatima protiv najjačih klubova, ali na jugu Francuske inzistiraju da je ovo tranzicijska sezona i da se prave stvari očekuju od sljedeće sezone. Tada ćemo saznati misli li McCourt ozbiljno i može li ostvariti ono što nije mogao u Dodgersima - osvojiti naslov prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider