Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kasnije pao s heroinom

Epski sudački masakr: Italiju su prvo pokrali protiv Hrvatske, a onda i protiv domaćina

Uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji podsjećamo na utakmicu koja je bila prava antipropaganda nogometa i suđenja.

Galerija Byron Moreno pokazuje drugi žuti karton Francescu Tottiju (Foto: AFP) Christian Vieri postiže pogodak Koreancima (Foto: AFP) SP 2002.: Južna Koreja - Italija (Foto: AFP) +3 Byron Moreno i pomoćnici (Foto: AFP)

FIFA je 31. svibnja 1996. godine donijela povijesnu odluku prvi put dodijelivši domaćinstvo Svjetskog prvenstva dvjema državama. Za svjetsku smotru 2002. godine izabrani su Japan i Južna Koreja.

Taj turnir na Dalekom istoku ostao je upamćen po petom naslovu Brazila, pojavi Ronaldinha na velikoj sceni, senzacionalnom trijumfu Senegala nad tadašnjim braniteljima naslova Francuzima, bronci koju je osvojila Turska i još mnogočemu, ali prvenstveno po nevjerojatnoj sudačkoj pljački, vjerojatno najvećoj koja se dogodila u povijesti svjetskih prvenstava.

Jasno, radi se o utakmici osmine finala Južna Koreja – Italija i dijeljenju (ne)pravde koje je prezentirao ekvadorski sudac Byron Moreno.

Dva crvena Portugalcima kao uvod u veliku pljačku

Južnokoreanci su nokaut-fazu izborili osvajanjem prvog mjesta u skupini D tako što su u posljednjem kolu u izravnom dvoboju s 1:0 pobijedili i iz daljnjeg natjecanja eliminirali Portugal. Imali su i u tom susretu sudački vjetar u leđa, Argentinac Angel Sanchez Portugalcima je isključio dvojicu igrača.

Ali u osmini finala Moreno je to podigao na još višu, monstruoznu razinu krađe.

Već u petoj minuti olako je dosudio jedanaesterac za domaćine nakon što je Seol Ki Hyeon pao uslijed duela s Christianom Panuccijem. Talijanski reprezentativac jest povlačio Seola, a ovaj nije pao u tom trenutku već nešto kasnije, dosta teatralno. Azzurri su bili užasnuti, Moreno neumoljiv, loptu je namjestio Ahn Jung Hwan, ali Gianluigi Buffon bravurozno je obranio i spriječio vodstvo domaćih.

Štoviše, Italija je ta koja će kasnije povesti. U 18. minuti šah-mat u dva poteza: Francesco Totti izveo je korner na prvu stativu, gdje je najviši u skoku bio Christian Vieri i glavom zakucao loptu u mrežu.

Poslije tog pogotka kao da počinje nova utakmica. Reprezentativci Južne Koreje započeli su s brutalnim nasrtajima na Talijane, uz blagoslov Morena koji ih nije adekvatno sankcionirao.

Cijelo drugo poluvrijeme domaćini su jurišali po izjednačujući pogodak i on je stigao u 88. minuti preko Seola.

Umjesto Koreanaca isključio Tottija

Nitko od južnokorejskih reprezentativaca nije isključen zbog brojnih pogibeljnih startova kojih je bilo još od Vierijeva pogotka za Talijane, ali zato jest – Totti. U 103. minuti je pao u šesnaestercu, a Moreno mu je dao drugi žuti karton zbog simuliranja.

S igračem više Južna Koreja krenula je u potpuni preokret, ali je ostavila previše prostora u obrani, što bi Italija i iskoristila da se nije ukazao Morenov pomoćnik i signalizirao zaleđe Damiana Tommasija. Usporena snimka potvrdila je kako zaleđa nije bilo i kako je Tommasi bio u dozvoljenoj poziciji.

Potpuno fizički, ali prije svega psihički uništeni i demoralizirani Talijani nisu uspjeli dovući utakmicu do izvođenja jedanaesteraca. Presudio im je u 118. minuti Ahn koji se tako iskupio za promašeni penal na startu utakmice postavivši konačnih 2:1.

Ahn je na Svjetsko prvenstvo stigao kao nogometaš Perugie, čiji je kontroverzni predsjednik Luciano Gaucci odmah poslije utakmice raskinuo ugovor s njim.

"Ne želim plaćati onog zbog kojeg je uništen talijanski nogomet", objašnjenje je koje je dao Gaucci.

Južna Koreja prošla je dalje, imala i blagu pomoć sudaca u četvrtfinalu protiv Španjolske koju su nakon 120 minuta igre eliminirali boljim izvođenjem jedanaesteraca da bi onda u polufinalu izgubili od Njemačke te u utakmici za treće mjesto od Turske. Unatoč tim dvama porazima na kraju, ostvarili su rezultat koji do danas nisu nadmašili, a pitanje je hoće li ikad više uspjeti se plasirati među četiri najbolje.

Slavlje Vatrenih uz pomoć engleskih sudaca

Italija je otišla kući opljačkana i razočarana, ne prvi put na tom SP-u jer u skupini ih je, u utakmici protiv Hrvatske, oštetio engleski sudac Graham Poll. Podsjećamo, Vatreni su slavili s 2:1, a Talijanima su poništena dva gola. Jedan Vieriju zbog nepostojećeg zaleđa, a jedan Marcu Materazziju koji je poslao dugu loptu u šesnaesterac naše reprezentacije koju nitko nije dirao i ona je odšetala u gol, ali suci su svirali prekršaj Filippa Inzaghija u napadu.

A protagonist te priče – sudac Moreno – vratio se u Ekvador, gdje je utakmicu tamošnjeg prvenstva između Liga de Quitoa i Barcelone produžio za 12 minuta. Liga de Quito u sudačkoj je nadoknadi postigla dva pogotka i slavila sa 4:3, a kasnije se ispostavilo da se na tako dugačku nadoknadu Moreno odlučio jer se istovremeno natjecao za mjesto u gradskom vijeću Quita.

Doživotno suspendiran, pa se okrenuo dilanju

Suspendiran je na 20 utakmica, a u prvoj utakmici po isteku suspenzije na jednoj je utakmici isključio trojicu igrača iz iste momčadi, poslije čega je doživotno suspendiran iz nogometa.

Nakon toga se okrenuo – dilanju droge. Ta mu je "karijera" trajala do 21. rujna 2010. godine, kada je u zračnoj luci John Fitzgerald Kennedy u New Yorku uhvaćen sa šest kilograma heroina. Godinu kasnije osuđen je na dvije i pol godine zatvora.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider