Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sjećate se stroja?

Dva Reala, Ancelottijev i Benitezov: Razlika je više nego očita

Još nešto više od tjedan dana ostalo je do El Clasica kojim se nastavlja neizvjesna utrka između Reala i Barcelone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon 11. kola Real zaostaje za najvećim rivalom Barcelonom tri boda. Prednost Katalonaca može se istopiti već sljedeće subote (21.11.) u El Clasicu, ali se isto tako može i povećati na velikih šest bodova.

Dosta je kritika upućeno ovom Realu Rafe Beniteza. Prava lavina krenula je nakon prvog poraza u sezoni, onog u Sevilli, ali bio je to tek okidač jer madridski mediji i navijači nisu presretni onim što gledaju na Santiago Bernabeuu od početka sezone. Pišu kako nije sretna ni najveća zvijezda Cristiano Ronaldo i to zbog previše obrambenog nogometa kojeg forsira Benitez.

Izvrijeđali trenera: Zvijezdama Reala prekipjelo, Ronaldo odbačen i napušten

No, to se znalo od početka, a Florentino Perez je očito imao taktiku 'ma pustite ljepotu, važniji je rezultat'. Jedna jedina titula u posljednjih sedam sezona debakl je Perezove vladavine na Bernabeuu, a Benitez je doveden da svojim 'makjavelističkim' nogometom donese naslov prvaka.

'Nezadrživi stroj' protiv Rafine obrane

Razlika između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg Reala je očita. Nakon 11 kola prošle sezone Real je zabio čak 42 pogotka, 16 više nego ove sezone. Naslovnice madridskih medija govorile su o nezaustavljivom stroju Carla Ancelottija koji gazi sve pred sobom. Cristiano Ronaldo u ovom je trenutku imao 18 pogodaka, čak 10 više nego danas.

No, onda je stigla ozljeda Luke Modrića, a nakon dodjele Zlatne lopte malo je prikočio i Ronaldo. Titula je izgubljena unatoč čudesnoj formi prošle jeseni, jer sezona se lomila na proljeće, a tada je Barcelona gazila sve pred sobom.

Vratimo se još malo statistici uoči reprezentativne stanke u studenom. Real je imao dva boda više od Barce i tri boda više nego što ih ima danas (24). Slavili su s 3:1 u El Clasicu i imali su 13 pobjeda u nizu. Taj se za Real rekordni i povijesni niz zaustavio tek tamo protiv Valencije u prvim danima ove godine.

U Primeri i Ligi prvaka čak 20 golova više

Gledajući utakmice i u Ligi prvaka, u njih 15 (11+4) je Real zabio čak 53 gola, a to je 20 više nego Real Rafe Beniteza. S druge strane, današnji Real prima manje golova. U prvenstvu je primio dosad tek sedam što je četiri manje nego prošle jeseni.

No, kritike su se dotaknule i tog dijela. Keylor Navas je bio najbolji čovjek Realove obrane. Kada ga u Sevilli nije bilo obrana je kapitulirala čak tri puta. Istina je da Rafa više misli na svoj gol nego onaj protivnika, a to posebno živcira navijače koji žele gledati napadački Real.

Sigurno kako imaju igrače za takav nogomet, ali oprezni madridski trener ima svoju viziju zbog koje baš i nije na istoj valnoj duljini s igračima. Ronaldo u takvim taktikama ne može trpati kao prošle sezone, a kad Portugalac ne zabija (postigao 8 golova u 11 kola, ali zabijao je u samo 4 utakmice) onda pati cijeli Real.

Pobjeda u El Clasicu otupila bi oštricu kritika, a vidjet ćemo tko će se najbolje snaći u novoj godini. Tada će se opet lomiti prvenstvo i iskusnog Rafu Beniteza ne treba još otpisivati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider