Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
još sam malo!

Dva kluba u Ligi prvaka, pola HNL-a u Europi: Hrvatska na milimetar od raja!

Zahvaljujući Dinamovoj pobjedi nad Viktorijom, jako blizu smo fantastične situacije za HNL i hrvatski nogomet.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pobjedu nad Viktorijom Plzen i plasman u osminu finala Europske lige u Dinamu će zauvijek pamtiti, a od ovog dosega Modrih mogao bi profitirati i HNL jer u ljeto 2020. bi čak pet od 10 naših prvoligaša moglo igrati u europskim natjecanjima.

Naime, na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata u onoj vječnoj borbi da se Hrvatska ugura među 15 najboljih, još je samo malo potrebno da se to dogodi.

Da je Dinamo eliminirao Viktoriju Plzen na način da je u dvije utakmice ostvario remi i pobjedu, već sad bismo mogli konstatirati da će u ljeto 2020. dva kluba iz HNL-a igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka te još tri u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Danci i Švicarci - doviđenja

S obzirom da su Modri u prvoj utakmici u Češkoj poraženi, misija "pola HNL-a u Europi" još uvijek nije ostvarena, ali joj je Hrvatska jako blizu, nikad bliže.

Sjajna je vijest što, uz raniji oproštaj svih danskih klubova, ovog četvrtka su i Švicarci ostali bez svojih predstavnika, i to na način da je Zurich i u uzvratnoj utakmici poražen od Napolija.

Situacija se iskristalizirala: Dinamo treba u jednoj od dvije utakmice osmine finala Europske lige ostvariti neriješen rezultat. Dakle, ako Modri, primjerice, izvuku Chelsea i od njih ispadnu s porazom i remijem, to će biti dovoljno - Hrvatska će ovu sezonu završiti među 15 najboljih po koeficijentu.

Može li Dinamo i dalje od osmine finala Europske lige?

Ukupno glasova:

Iduće sezone spektakularan HNL

To će značiti da će iduća sezona HNL-a, 2019./2020., biti spektakularna i najzanimljivija ikad.

Prvak bi išao u drugo pretkolo Lige prvaka u dijelu ždrijeba za prvake, a drugoplasirani u drugo pretkolo u dio ždrijeba za neprvake (tzv. league route). Pobjednik Kupa bi išao u treće pretkolo Europske lige, dok bi iz drugog pretkola krenula preostala dva kluba koji bi se kvalificirali za Europu.

Budući da je prilično izvjesno (već godinama je tako) da Kup osvaja jedan od klubova koji je prvi samom vrhu ljestvice, onda bi i petoplasirani sastav HNL-a išao u kvalifikacije za Europsku ligu.

Bilo bi to fenomenalno - od same činjenice da bi dva kluba jurišala kroz kvalifikacije za Ligu prvaka do toga da bi se praktički cijela liga borila za izlazak u Europu (petom mjestu nadali bi se i Slaven Belupo i Inter Zaprešić, Lokomotiva, Gorica...).

Drugo mjesto u HNL-u dovodi nadomak EL-a

Posebno bi bilo interesantno pratiti veliku bitku za drugo mjesto u HNL-u. Ono bi donijelo plasman u drugo pretkolo za neprvake i ukoliko taj drugoplasirani klub iz HNL-a prošao samo jednu europsku prepreku, osigurao bi Europu do Božića. Zato jer klubovi koji ispadnu u trećem pretkolu Lige prvaka u dijelu ždrijeba za neprvake automatski odlaze u grupnu fazu Europske lige. Zauzimaju svoje mjesto u skupini, bez da moraju igrati ikakav play-off.

Možete samo zamisliti kakav bi to HNL bio, s nemjerljivo većom praćenošću, svaka utakmica bi imala veliku važnost, išlo bi se "na nož"...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider