Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tako blizu, a tako daleko

Dva hrvatska kluba u Ligi prvaka? To će, još neko vrijeme, ostati utopija

Europska klupska sezona stigla je do završetka grupne faze. Štoviše, već je održan i ždrijeb za nokaut-fazu.

UEFA-ina ljestvica nacionalnih koeficijenata (Screenshot: kassiesa.home.xs4all.nl)

UEFA-ina ljestvica koeficijenata, i klubova i država, poprimila je nove obrise završetkom natjecanja po skupinama u Ligi prvaka i Europskoj ligi.

Primjerice, zahvaljujući prolasku Basela u osminu finala Lige prvaka Švicarska se vinula na visoko 12. mjesto preskočivši Nizozemsku u i Češku. Veliki napredak upisala je i Srbija zbog toga što su i Crvena zvezda i Partizan prošli skupinu Europske lige.

No za nas je ipak najvažnije kako stoji Hrvatska. Kratki odgovor bi mogao glasiti: sve je isto ko i lani.

U posljednjih nekoliko godina, prije svega uslijed pojave Rijeke i njezinih vrlo dobrih rezultata na europskoj sceni, probudila se (realna) čežnja za 15. mjestom na UEFA-inoj ljestvici koeficijenata koje donosi dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Bilo bi to sjajno za hrvatski nogomet jer bi plasmanom na 15. mjesto dva kluba išla u kvalifikacije za Ligu prvaka, a tri u kvalifikacije za Europsku ligu. Dakle, pola HNL-a sudjelovalo bi u kontinentalnim natjecanjima što bi bila fantastična stvar.

Međutim, koliko god bi to bilo sjajno, toliko je istodobno i nerealno. Barem u ovom trenutku.

Grci bježe malo, a zapravo jako puno

Naime, Hrvatska zauzima 16. poziciju s nacionalnim koeficijentom 26.000 te za Grčkom kasni 2.200. A to je, s obzirom na način na koji se bilda nacionalni koeficijent, iznimno puno.

Podsjećamo, pobjeda u kvalifikacijama donosi jedan bod, a remi pola boda, dok u skupini pobjeda vrijedi dva boda, a remi jedan. I onda se ukupni učinak klubova iz određene zemlje u cijeloj sezoni zbroji te podijeli s brojem klubova, pa tako dođemo do hrvatskih 5.125 za ovu sezonu. U prijevodu, ni četiri pobjede viška u kvalifikacijama u odnosu na grčke klubove ne bi bile dostatne da se Hrvatska dokopa željenog 15. mjesta.

Ovaj minus u odnosu na Grčku (i Češku koja je na 14. mjestu) utoliko je veći što će obje te države imati po jednog predstavnika u šesnaestini finala Europske lige, što automatski znači i novu lijepu priliku za bijeg Hrvatskoj. Atenski AEK odmjerit će snage s Dinamo Kijevom, a Viktoria Plzen s Partizanom.

Bez dva kluba koji u skupinama osvajaju bodove nemamo se čemu nadati

Bitka za dva kluba u kvalifikacijama LP-a u ljeto 2019. godine je izgubljena, a novi pokušaj naši će europredstavnici imati u idućoj sezoni kada će se učinak vrednovati za pozicioniranje na europskoj pozornici u ljeto 2020. godine.

Da bi tu bili konkurentni, minimum koji se treba dogoditi jest da dva naša kluba igraju u skupinama europskih natjecanja iduće jeseni i da pritom ne budu samo prolazni već aktivni sudionici - da osvoje što više bodova i poluče bolji rezultat nego klubovi iz Danske, Grčke, Austrije i Češke. A koliko je to realno, procijenite sami.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider