Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Misija Norveška

Drugačija utakmica od one milanske: Kovač mora imati plan „B“

Domaćom utakmicom protiv Norveške, Vatreni službeno otvaraju svoju 2015. godinu. I s obzirom na minuli rad u kvalifikacijama, razloga za brigu nema ama baš nikakvog...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

S tri pobjede (Malta i Azerbajdžan doma, Bugarska vani) i remijem u Italiji, momčad Nike Kovača brzo se oporavila od brazilskog sivila koje se, više poradi loše atmosfere, nego rezultatski, nadvilo nad Vatrenim nebom.

Dolazak Norveške u Maksimir, također ne budi nekakv poseban poriv za ekstra mobilizaciju. Ali, samo naoko. Jer, sutrašnji protivnik Kovača i njegovih igrača svakako je reprezentacija koju treba respektirati. Osim što ima samo jedan bod manje od Hrvatske i Italije, norveška reprezentacija tipičan je primjer momčadi koja bi mogla pomrsiti račune Hrvatskoj. I kakve su nam to već radile u bližoj ili daljnjoj prošlosti.

Norveška bez izvanserijskog igrača, ali...

Radi se o momčadi u kojoj ne postoji niti jedan izvanserijski pojedinac. To bi u budućnosti, ili vrlo skoroj realnosti mogao biti Martin Odegaard, ali sutra? Teško. Norvežani djeluju kao klasična skandinavska momčad, koja izvlači sve najbolje iz kolektivne igre. Da nije tako, ne bi se tako brzo oporavili od poraza na otvaranju kvalifikacija, kada ih je na njihovom terenu prilično zasluženo s 2:0 (moglo je biti i još zasluženije!) pobijedila Italija.

Zato je za očekivati kako će se Vatreni morati itekako pomučiti da probiju čvrst i kohezivan defanzivan blok koji će Norvežani, za očekivati je, predstaviti sutra na maksimirskom travnjaku.
Takve: motivirane i pritiska lišene momčadi više srednje europske kvalitete, godinama se pokazuju kao momčadi koje itekako znaju namučiti našu reprezentaciju. Posebno na domaćem tlu.

Upravo stoga bi Niko Kovač trebao biti vrlo oprezan. Prema izjavama posljednjih dana, vidi se da i jest. No, ono što može malo zabrinuti jest naš dojam da je izbornik zabetonirao junake iz Milana kao početnu postavu za Norvešku. Tako bi Hrvatska sutra trebala istrčati u sastavu: Subašić – Srna, Ćorluka, Vida, Pranjić – Modrić, Brozović – Olić, Rakitić, Perišić – Mandžukić.

I to, dakako, nije nelogično, ali poziva na upozorenje da je Niki Kovaču svakako potreban plan „B“.

Jer ovo će biti potpuno drugačija utakmica od one milanske. A tu su još neugodne činjenice da se Luka Modrić i Ivan Perišić, najbolji vatreni dvojac iz prvog dvoboj s Talijanima, tek vratio nakon četiri, odnosno mjesec i pol dana stanke.

Tko uz Modrića?

Zaustave li Norvežani ta dva naša najvažnija motora, Hrvatska bi se mogla pronaći u velikim problemima. A sve osim pobjede i dobre igre, ne bi zadovoljilo javnost, navijače, ali ono što su i sami tijekom ovih dana potvrdili – ni same igrače i izbornika.

Uz Modrića bi, tako, trebao zaigrati Marcelo Brozović – jedan od onih koji su protiv Italije pružili vrlo kvalitetnu partiju, te igrač koji je odmah po dolasku u Inter zauzeo ulogu standardnog igrača. No, pitanje je koliko Brozović može doprinijeti kreaciji Vatrenih napada, što će protiv zatvorenih Norvežana, vjerujemo, biti najvažnije pitanje. Istina, Marcelo nije jedan od „onih“ zadnjih veznih. Ima on solidnu ideju i pas mogućnosti, no može li u pravoj mjeri rasteretiti Modrića? Pogotovo ukoliko se Norvežani maksimalno posvete našem najboljem igraču, kao što je za očekivati, i dodjele mu posebnog čuvara?

Tu bi onda trebao biti spreman Milan Badelj, kojeg mnogi zbog odličnog niza igara u Fiorentini posljednjih dva mjeseca, vide u prvom sastavu. Ali, ne i Kovač.

Ostaje dojam da bi u sutrašnjoj utakmici bio komplementarniji s Modrićem i Rakitićem, i bude li problema u protoku lopte, to Kovač mora prepoznati. Posebno sada kada je jasno da je još jedno fino kreativno rješenje s klupe, Mateo Kovačić, sigurno otpao zbog problema s koljenom.

Napad i pristup

Slična je stvar i u ofenzivnoj liniji, u kojoj će zaigrati rekovalescent Perišić, Ivica Olić koji standarno igra u svom HSV-u, ali je posljednji pogodak zabio još u studenom za Wolfsburg, te Mario Mandžukić.

Za „Mandžu“ se ne treba brinuti, bez obzira na već pomalo naporna naklapanja španjolskih medija o (mini)sukobu sa Simeoneom, i na činjenicu da još nije zabio u ovim kvalifikacijama. Tim više: reklo bi se, mora ga krenuti protiv Norvežana, jer ove kvalifikacije igra zaista na visokoj razini.

No, Perišić i Olić mogli bi dobro zatvoreni, i tu bi Kovač trebao imati spremna rješenja. A pogled na klupu sugerira dvojac: Kramarić (za promjenu formacije, ali i kao krilo) – Rebić. Nijednom od njih dvojice ruže ne cvatu na klupskom planu, ali su definitivno igrači koji mogu donijeti prevagu na terenu.

U svemu ovome, najvažniji će ipak biti pristup. Žestok ulazak u utakmicu, s jakim tempom i visokim presingom trebao bi biti pretežak zalogaj za Norvežane i donijeti rani pogodak Hrvatskoj.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider