Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'to je štetno za klub'

Do kraja se zakuhalo u Hajduku: Potpuni raskol, Mamići izlaze

Najveći pojedinačni dioničar Hajduka izlazi iz upravljačke strukture kluba.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Potez petorice članova Nadzornog odbora Hajduka, kada su većinom 5:4 izglasali nepovjerenje predsjedniku Marinu Brbiću, izazvao je potres od kojeg se Poljud još uvijek trese. Danas je doživio novi udar jer je vlasnik čak četvrtine dionica kluba (26%) Tomislav Mamić najavio izlazak tvrtke Tommy iz upravljačke strukture odnosno Nadzornog odbora.

Podsjetimo, petorica na izborima izabranih članova NO-a, Šalinović, Marasović, Marinov, Santini i Krnić, prije tjedan su dana digli ruke za odlazak Marina Brbića s mjesta čelnika Hajduka. Odmah je ostavku podnio predsjednik NO-a Ljubo Pavasović, a za Brbićem su, iako nije tražena njihova smjena, otišli i sportski direktor Goran Vučević te voditelj omladinskog pogona Srđan Andrić.

Dogodio se raskol onih koji su uz pomoć navijača vodili klub na putu financijskog oporavka (klub je dužan nešto više od 20 milijuna kuna, a prije dolaska Brbića bio je više od 100) te onih koji smatraju kako je nakon sanacije većine duga stiglo vrijeme za dodatni iskorak.

No, zasad nije jasno imaju li novi vladari kluba, predvođeni Slavenom Marasovićem, plan za taj iskorak i kakav bi on trebao biti u trenutnoj situaciji.

Na press konferenciji vlasnik tvrtke Tommy Tomislav Mamić je objavio kako oni neće sjediti u tom Nadzornom odboru.

''Imali smo potrebu da se očitujemo u vezi najnovijih događanja. To je korektno, da odgovorimo na sva pitanja. Povod za konferenciju je smjena Marina Brbića, onda je Pavasović dao ostavku, a potom i Vučević. Mi nismo imali saznanja da će se takva odluka donijeti, mislim da nas je netko morao obavijestiti. Očito je da je struja koja je prevladala imala taj plan od samog dolaska u klub. U pokušaju da se dođe pod svaku cijenu na vlast ne vidim ništa dobro za klub, štetno je to za klub. Sutra im prepuštamo prava upravljanja i ne želimo sudjelovati u ovom NO-u. ''

Mamić traži da se Udruga Naš Hajduk izjasni što želi

Mamić je najavio kako svoje pravo upravljanja prepušta udruzi Naš Hajduk. No, isto tako traži da se ta udruga naponon izjasni što želi. On tvrdi da ovaj način upravljanja klubom putem Nadzornog odbora više nema smisla.

''Ne može se ovako više funkcionirati. Udruga Naš Hajduk mora promijeniti ponašanje, ovaj model se mora promijeniti. Moraju se aktivnije uključiti. Gradonačelnik se distancirao, a Udruga izbjegava iskazati mišljenje i stav. Ljudi koji vode Udrugu moraju imati mišljenje.''

Mamić je dodao:

''Ako smo zaključili da ovo nije dobro, zašto to netko ne kaže? Ne mogu shvatiti da vrh udruge nema svoje mišljenje, pitam se tko bi trebao izraditi strategiju i viziju. Koji su kriteriji za izbor člana NO, koje su reference? Na temelju čega, na temelju napisa u medijima, po porijeklu, mjestu rođenja. Koje su kompetencije? Jedini kontinuitet ima udruga, a oni nemaju mišljenja. Želim prebaciti na njih odgovornost. Želimo od njih da nam odgovore, tražimo aktivniju i odgovorniju ulogu udruge Naš Hajduk.''

Kaže kako će i dalje s tri milijuna kuna godišnje sponzorirati Hajduk te kako želi ojačati suradnju s Udrugom Naš Hajduk. Njegova mišljenje je da uprava kluba mora imati veće ovlasti.

''U budućnosti Hajduk mora na takav način funkcionirati. Nadzorni odbor bi trebao imati samo kontrolu poslovanja koja bi kroz reviziju poslovanja ispunila svoj smisao. Uprava mora imati veću ulogu nego što ima sad."

Nakon press konferencije Mamića, kratkim se priopćenjem oglasila Udruga Naš Hajduk:

Žao nam je što Zoran Mamić napušta Nadzorni odbor HNK Hajduk Split, mislimo da je mogao doprinijeti ''njegovom radu. Sigurni smo da će se Nadzorni odbor izabran kroz projekt Naš Hajduk brinuti o povećanju vrijednosti dionica, kao što se i dosad brinuo o vlasništvu nekoliko tisuća malih i malo većih dioničara sukladno pravima i obvezama koje proizlaze iz Zakona o trgovačkim društvima. Još jednom ističemo stav da udruga Naš Hajduk ne upravlja klubom, nego provodi izbore za Nadzorni odbor .''
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider