Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pakleni suparnici

Dinamu za Ligu prvaka treba puno sreće: Najteži put u zadnjih 10 godina

Pred Modrima su izuzetno zahtjevni ispiti u nastojanjima da se dokopaju najelitnijeg klupskog natjecanja.

2. pretkolo Lige prvaka (Screenshot: kassiesa.home.xs4all.nl/GOL.hr)

Dinamo je vratio naslov prvaka u Maksimir i kao hrvatski prvak startat će u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka, a tamo će imati najteži proboj prema skupinama još od sezone 2008./2009., posljednje prije nego li je na snagu stupio novi (Platinijev) format kvalifikacija.

Modri će, kao i prije dvije godine kad su bili prvaci, imati tri prepreke na putu do plasmana u skupine, ali samo će na prvoj od njih (drugo pretkolo) biti nositelji.

UEFA-ina reorganizacija odmogla

Takvo je stanje s obzirom na Dinamov koeficijent 17.500, uvjetovan između ostalog i lanjskim ispadanjem od Skenderbeua, ali i UEFA-inu reorganizaciju kvalifikacija za Ligu prvaka koja je išla na ruku onim najjačima (Španjolska, Engleska, Italija i Njemačka imaju po četiri predstavnika izravno u skupinama) i u sklopu koje je broj klubova koji se kroz kvalifikacije mogu probiti do skupina smanjen sa 10 na 6, pri čemu će iz dijela ždrijeba za prvake (gdje se nalazi Dinamo) stići četiri kluba, a iz redova neprvaka samo dva.

Naravno, razlog za činjenicu što već u trećem pretkolu Modri neće biti nositelji jest i taj što konkurenti iz godine u godinu marljivo skupljaju bodove u skupinama, kako Lige prvaka tako i Europske lige, dok je Dinamo, kad se i plasira u skupine, uglavnom bio prolaznik i ne bi se uspijevao približiti prezimljavanju u Europi koje je u posljednje vrijeme uspjelo i Ludogorecu i Mariboru i brojnim drugim klubovima koji nisu ni blizu budžeta od 50-ak milijuna eura koliko su lani potrošili u Maksimirskoj 128. No, to je već za neku drugu temu...

Ždrijeb u Nyonu 19. lipnja

Što se tiče koeficijenata i datuma koji interesiraju Modre, fokus na europsku sezonu bacit će se već 19. lipnja. Tog dana će u sjedištu UEFA-e u Nyonu biti održan ždrijeb prvog i drugog pretkola. Mogući protivnici Dinama u drugom pretkolu su:

Midtjylland (Danska), Crvena zvezda (Srbija), Hapoel Beer-Sheva (Izrael), Rosenborg (Norveška), HJK Helsinki (Finska), The New Saints (Wales), Videoton (Mađarska), Kukesi (Albanija), CFR Cluj (Rumunjska) i Zrinjski (BiH).

Uoči samog ždrijeba klubovi će biti podijeljeni u dvije podskupine sa po pet nositelja i nenositelja pa je za očekivati da će UEFA posegnuti za dosadašnjom praksom i odmah u startu otkloniti mogućnost da se međusobno sastanu Dinamo i Zvezda.

Prva utakmica 24. ili 25. srpnja

Dio od navedenih klubova krenut će već u prvom pretkolu pa postoji mogućnost da, primjerice, ljubljanska Olimpija (koja nije nositelj u prvom pretkolu), eliminira albanski Kukesi i dođe Dinamu za suparnika u drugom pretkolu.

Prve utakmice drugog pretkola igraju se 24. i 25. srpnja, a uzvrati su 31. srpnja i 1. kolovoza.

Prije nego uopće lopta krene s centra u prvom susretu, Dinamo će 23. srpnja na ždrijebu trećeg pretkola doznati ime potencijalnog suparnika u toj fazi. A to će, uz pretpostavku da nitko od njih ne ispadne u drugom pretkolu, biti netko od od ove šestorke:

Red Bull Salzburg (Austrija), Ludogorec (Bugarska), Celtic (Škotska), APOEL Nicosia (Cipar), Legia Varšava (Poljska) i Astana (Kazahstan).

Respektabilno je to društvo, sve redom klubovi sa značajnijim europskim rezultatima nego što ih ima Dinamo, a ako Modri dođu do play-offa, tamo također neće biti nositelji. Četiri kluba koji će im tamo biti suparnici, opet naglašavamo - ukoliko ne bude nekih velikih iznenađenja, su:

Red Bull Salzburg (Austrija), Ludogorec (Bugarska), PSV (Nizozemska), Celtic (Škotska).

Švicarski prvak Young Boys, koji je nakon 32 godine čekanja osvojio naslov prvaka i skinuo s trona Basel, u play-offu također (vjerojatno) neće biti nositelj, što dovoljno govori o konkurenciji koju će imati Dinamo za ulazak u skupine.

Utješna nagrada lakši proboj prema Europskoj ligi, ali...

Ono što hrvatskom prvaku ostaje za utjehu jest to da će, čak i ako ispadne odmah u drugom pretkolu Lige prvaka, dobiti priliku za popravni ispit. UEFA je odlučila svim prvacima ponuditi šansu da se dokopaju skupina Europske lige, na način da je u sklopu kvalifikacija za to natjecanje formiran tzv. Champions Path, u kojem će se prvaci međusobno potući za osam slobodnih mjesta u skupinama Europske lige.

Tu bi Dinamo, zbog svog koeficijenta, u ždrijebu trebao imati povlašteni status, ali i dalje će im trebati sreće jer neće im biti svejedno hoće li za plasman u Europsku ligu morati igrati dvije utakmice s Rosenborgom ili amaterima iz Walesa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider