Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ima li to smisla?

Evo zašto se UEFA želi riješiti Dinama iz Lige prvaka: Ovo nitko ne radi

Dinamo je ove sezone najlošiji u Ligi prvaka, a usporedba s drugim sličnim klubovima sugerira da se u bližoj budućnosti stanje neće promijeniti.

Dinamo se 2011. plasirao u Ligu prvaka nakon više od desetljeća čekanja, a presudne su bile promjene u formatu kvalifikacija koje su olakšavale plasman manjim klubovima. U Dinamovom slučaju je to značilo da je jaka momčad predvođena Modrićem zapela na Arsenalu i Werderu, dok je ona predvođena Sammirom prošla u Ligu prvaka preko Malmöa i Maribora.

KOMENTAR IVICE MEDE Eduardo spasitelj raspalog Dinama: Tako to biva kad prodaš najbolje, a lovu ne diraš

Poznato je da se Dinamo u Ligi prvaka nije proslavio – prve sezone nisu osvojili ni bod, a druge su čekali do 90. minute zadnjeg kola i penala Krstanovića na snježnom Maksimiru koji je donio remi protiv kijevskog Dinama.

Ovosezonski nastup je Dinamu šesti od 2011., a rezultati nisu posebno napredovali. Čak štoviše, ova bi sezona mogla biti i najgora u povijesti – nakon četiri utakmice Dinamo je bez boda s gol razlikom 0-12 i najlošiji je klub Lige prvaka.

Format Lige prvaka se mijenja od 2018. godine, a ovoga će puta ići na ruku velikim klubovima iz jačih liga. Oni će dobiti dodatna mjesta u natjecanju, dok će „ruta prvaka“, kroz koji se plasira Dinamo, izgubiti jedno mjesto. "Veliki" su preuzeli glavnu riječ i žele se riješiti neatraktivnih "uljeza" koji nisu na njihovoj razini, a Dinamo je jedan od prvih kandidata.

Trenutno rutom prvaka u natjecanje ulazi pet klubova, a osim Dinama se ove sezone radi o Ludogorecu, Celticu, Legiji i Kopenhagenu. Nakon što je Legia izvukla bod protiv Reala i pritom zabila tri gola, jedina konkurencija Dinamu je Club Brugge, koji nema bodova, ali ima jedan gol.

Od ovih momčadi je rezultatski najuspješniji Kopenhagen s pet bodova u četiri utakmice. Ludogorec ima jedan bod, ali je u teškoj skupini odigrao nekoliko tvrdih utakmica na rubu iznenađenja. Osim toga, domaća pobjeda protiv Basela ih vrlo vjerojatno vodi u europsko proljeće – nedosanjani Dinamov san koji je Ludogorec ostvario već u drugoj europskoj sezoni u klupskoj povijesti.

Kako Dinamo izgleda u usporedbi s konkurencijom?

Momčad Dinama je po Transfermarketu vrijedna 55 milijuna eura. Club Brugge, koji se jedini po (ne)uspjehu može mjeriti s njima, ima momčad vrijednu 70 milijuna eura. Ludogorecovi igrači vrijede 45 milijuna, Legijini i Kopenhagenovi oko 30.

Dinamo je jedini od spomenutih klubova uprihodio ozbiljan novac u ljetnom prijelaznom roku. Samo za Pjacu je dobio 23 milijuna eura, dok je među ostalim klubovima najveći transfer ostvario Club Brugge koji je za Thomasa Meuniera dobio sedam milijuna eura od PSG-a.

Dakle, Dinamovi loši rezultati čak i u odnosu na klubove s „dna ljestvice“ Lige prvaka se ne mogu opravdati slabijom financijskom situacijom. Međutim, iako profitabilna, Dinamova transfer politika ima jednu ključnu razliku.

Iako zarađuju puno manje, ulažu puno više

Nitko ne radi transfere tako kasno i nitko ne ulaže manji postotak zarade u nove igrače od Dinama. Kopenhagen je, primjerice, od transfera dva igrača zaradio četiri milijuna eura, a uložio 3.8 u tri nova. Osim toga, sve veće transakcije su obavljene na samom početku sedmog mjeseca.

Unatoč lošim rezultatima, slična je politika i Club Bruggea, koji je u pojačanja uložio svih sedam milijuna eura od Meunierovog transfera. Osim Dinama, jedino je Legia prodala igrače iz momčadi koja je izborila Ligu prvaka, ali su uložili oko polovice zarađenog.

Zanimljivo je da su dva igrača oteli i Dinamu – mlade Sandra Kulenovića i Tina Matića. Ludogorec, koji je još u igri za europsko proljeće, nije imao većih transakcija i sačuvao je gotovo cijelu momčad.

Dinamo je od svojih 30-ak milijuna eura, koje je dobio za Pjacu, Eduarda, Brekala i prvu ratu za Roga, uložio tri i pol u stopere Rahmanija, Leškovića i Majstorovića te 360 tisuća u veznjaka Alija Karimija. Otišla su dva nositelja momčadi – veznjak i krilo - prvi vratar i potencijalni budući nositelj momčadi (Brekalo), a nije doveden nitko tko bi pokrio njihove pozicije.

Dinamo bez ambicija, jedini cilj UEFA-ine premije

Za usporedbu, Brugge je desnog beka Meuniera odmah zamijenio Van Rhjinom, 1.8 milijuna vrijednim pojačanjem iz Ajaxa. Kopenhagen je prodao napadača Jörgensena za 3.5 milijuna eura i odmah na njegovu poziciju doveo mladog Srbina Andriju Pavlovića za 2 milijuna eura.

Jasno je da je Dinamu novac od transfera puno važniji jer ne može računati na velike prihode od TV prava i ulaznica. Međutim, prodaja glavnih igrača neposredno prije početka Lige prvaka bez ikakvih zamjena u planu ostavlja dojam da Dinamo ulazi u natjecanje bez ikakvih rezultatskih ambicija, s UEFA-inim premijama kao jedinim ciljem. 

Rezultati su zbog toga loši čak i u usporedbi s klubovima sličnih, pa i manjih financijskih mogućnosti. Imidž kluba stoga pada – Kopenhagen i Ludogorec su pokazali da se mogu nositi s teškašima i otkinuti pokoji bod, dok Dinamo uglavnom uvjerljivo gubi i u "utakmicama za treće mjesto."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider