Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Može biti povijesna utakmica

Otkrivamo taktički plan Dinama: Evo čega se Mamić najviše boji!

Dinamo večeras na Maksimiru dočekuje Olympiakos u 3. kolu skupine F Lige prvaka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon dva odigrana kola, Bayern je prvi sa šest bodova, Olympiakos i Dinamo imaju po tri boda, dok je Arsenal posljednji bez bodova.

Huligani napali grčke novinare u Zagrebu, srušili ih na pod i potegli nož na njih!

Wenger misli da Ademi nije jedini: Kada sam vidio da su igrači Dinama dopingirani...

Dinamo u trećem kolu dočekuje Olympiakos, a Arsenal Bayern. Ljestvica sugerira kako se večeras igraju možda i odlučne utakmice za konačni plasman u skupini. Na Maksimiru će se večeras digrati utakmica koja bi mogla ući u anale Dinama i hrvatskog nogometa i koju ćemo spravom nazivati povijesnom. Pobjednik iz dvoboja hrvatskog i grčkog prvaka bit će bliže drugom mjestu i prolasku u drugi krug natjecanja, posebice ako pobjedu odnose Olympiakos. Ako Arsenal izgubi u Londonu od Bayerna, šanse za prolazak dalje bit će mu znatno smanjene. „Topnici“, naime, odmah potom igraju uzvrat u Muenchenu i teško je očekivati da tamo mogu do punog plijena, dok će Dinamo na gostovanje u Pirej s podjednako malim izgledima za pobjedu.

Taktički plan

Od Dinama malo tko očekuje da se na kraju dokopa drugog mjesta, realnija je borba za treću poziciju i nastavak natjecanja u Europskoj ligi, dok je Olympiakos i prije pobjede u Londonu ozbiljno konkurirao za prolaz dalje. Budući da Grci nakon ovog kola kod kuće još dočekuju Dinamo i Arsenal, lako je zaključiti da bi s tri boda na Maksimiru napravili veliki korak prema osmini finala Lige prvaka. U tom slučaju bila bi im još dovoljna pobjeda nad Dinamom u Pireju i minimalan poraz od Arsenala s manje od tri primljena gola, jer su u Londonu slavili s 3:2, pod pretpostavkom da Englezi izgube barem jednu utakmicu u srazu s Bayernom, jer u tom slučaju ne bi mogli skupiti više od devet bodova. Jasno, u ovu računicu je ukalkuliran poraz Olympiakosa u Muenchenu.

Kad se sve zbroji i oduzme, nameće se zaključak da Olympiakos neće kalkulirati na Maksimiru, odnosno da će se prije ili kasnije otvoriti i krenuti po pobjedu, jer mu tri boda širom otvaraju vrata drugog kruga. Čini se da je toga svjestan i trener Dinama Zoran Mamić koji je već najavio za kakvu se taktiku opredijelio. Nema razloga da mu se ne vjeruje kako će „modri“ igrati slično kao protiv Arsenala, dakle, povučeno i na kontre. Dinamo sigurno neće srljati, za očekivati je da će posjed lopte prepustiti Grcima i strpljivo čekati da gosti otvore karte, a onda će pokušati „ubosti“ preko brzonogih napadača Soudanija, Pjace i Fernandesa.

Navijači će odigrati važnu ulogu

Takva taktika mogla bi se pokazati problematičnom za Olympiakos kojem je također jača strana igra na kontre. Ostaje pitanje hoće li trener Olympiakosa Marco Silva prihvatiti „bačenu rukavicu“ ili će narediti svojim trupama da ni u kojem slučaju ne zagrizu mamac te ostanu vjerni opreznoj igri i pričekaju da „modri“ izgube strpljenje i pod pritiskom navijača krenu u napad.

Bit će to taktički rat u kojem će bitnu ulogu odigrati maksimirska publika.
„Znate kako je to na Maksimiru. Protiv Arsenala sam se najviše bojao da nam navijači u prvih deset-petnaest minuta ne počnu zviždati zbog zatvorene igre, jer bi u tom slučaju sve moglo otići k vragu. Nasreću, navijači su ostali strpljivi, shvatili su da moramo tako igrati, podržali su nas, atmosfera je bila pozitivna, što je dalo dodatnu snagu igračima u nastavku utakmice. Nadam se da će tako biti i protiv doista jakog Olympiakosa“, ispričao je Zoran Mamić prilikom jednog neformalnog druženja s novinarima na treningu Dinama.

Mamić svjestan snage grčkog prvaka

Dakle, jasno je čega se Mamić najviše boji u ogledu s grčkim prvakom. Oympiakos u očima naših ljudi ne izgleda tako strašan i moćan kao Arsenal i pitanje je kako će navijači reagirati ako se Dinamo zatvori i prepusti dominaciju terenom Grcima? Ako krenu zvižduci, u „modre“ redove bi se mogao uvući nemir, mogli bi izgubiti strpljenje i bezglavo krenuti naprijed. Svjedoci smo koliko se to puta dogodilo u posljednjih nekoliko godina i koliko je to bilo kobno za Dinamo.

Mamić je svjestan snage grčkog prvaka, svjestan je da je Olympiakos realno jači od Dinama, posebice kada će Dinamo igrati bez važnih igrača kao što su Sigali i Arijan Ademi, i stoga mu pametno prepušta ulogu favorita. Nije da Dinamo nema što izgubiti, ali pritisak je ipak na Grcima. Dinamu bi i bod bio jako dobar ulov, ali ako se ukaže prilika, jasno da će pokušati i pobijediti. Ako je mogao srušiti Arsenal, zašto ne bi mogao i Olympiakos? Treba vjerovati u vlastite mogućnosti, pametno i hrabro se postaviti pa što Bog da i sreća junačka. 

Vjerojatne postave:

Dinamo: Eduardo – Pinto, Goncalo, Taravel, Pivarić – Machado, Antolić, Rog – Soudani, Pjaca, Fernandes.

Olympiakos: Roberto – Ellabdelaoui, Botia, Siovas, Salino – Kasami, Milivojević – Seba, Fortounis, Pardo – Ideye.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider