Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
iza njih velikani

Deset godina Dinamove euro jeseni: Samo 12 klubova je to uspjelo

Zagrebački Dinamo plasirao se u skupine europskih kupova desetu sezonu u nizu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo je europska jesenska konstanta. Potvrdio je to zagrebački klub pobjedom protiv imenjaka iz Tbilisija ovog utorka osiguravši play-off Lige prvaka, ali i direktan plasman u skupine Europske lige ukoliko zapne na posljednjoj prepreci borbe za elitno klupsko natjecanje.

To je već deseta sezona u nizu u kojoj će Modri igrati skupine Lige prvaka i Europske lige. To je osim Dinamu uspjelo samo još 11 klubova u Europi. Osim velikana poput Reala, Barcelone, Bayerna, Atletica i Arsenala, uspjelo je to i Portu, Šahtaru, Benfici, Dinamu Kijev, PSV-u i Baselu.

Primjerice, to nije uspjelo jednom Manchester Unitedu, Liverpoolu, Milanu, Interu, PSG-u i drugim europskim bogatašima, pa ovaj podatak zvuči još ljepše. U tih deset godina Dinamo je šest puta zapeo u pretkolima Lige prvaka, ali ipak je bio toliko nadmoćan nad konkurencijom da nije dopustio da ostane bez Europe već u kolovozu.

Velik je to uspjeh Zagrepčana koji ipak nisu, poput svih nabrojanih klubova, uspjeli u svih ovih deset sezona ostvariti više od 45 godina nedosanjani san – dočekati europsko proljeće. To je druga strana ovog uistinu velikog uspjeha.

Nedostaje to proljeće...

U deset godina prve četiri sezone Modri su igrali Europsku ligu, potom su uslijedile dvije Lige prvaka, pa opet dvije Europske lige i konačno Liga prvaka prošle sezone. Očekivati prolazak skupine najjačeg natjecanja nije bilo realno, ali šest puta igrati drugoligaško euro natjecanje i ne proći skupinu može se smatrati neuspjehom. Naročito jer je Dinamo u tom natjecanju bio klub više srednje klase, s budžetom prilično velikim za mnoge konkurente.

Posljednja sezona u Europi bila je možda i najbolja. Na Maksimiru je pao Arsenal i krenula je euforija koja se ugasila s pet uzastopnih poraza. No, ti porazi nisu bili sramotni i to je sve izgledalo puno ljepše od one dvije nesretne sezone u Ligi prvaka kada je hrvatski prvak bio kanta za napucavanje.

Posljednji je put Dinamo igrao proljeće u Europi 1970. godine kada su ispali od Schalkea u Kupu pobjednika, kupova. Ukoliko napokon prođe ove godine, bit će to nakon nevjerojatnih 47 godina stanke. Posljednji je to od hrvatskih klubova napravio Varteks 1999. godine, dok je Hajduk prezimio u Ligi prvaka 1995. godine.

Jasno, ulaskom u Ligu prvaka ove sezone i proljeće će biti dalje. Ipak se zna što je prioritet, ali ako dođe do 'plana B' i igranja Europske lige, bilo bi vrijeme da desetu europsku jesen hrvatski prvaci okrune rušenjem tog prokletstva zvanog 'europsko proljeće'. U ždrijebu skupina bi se u tom slučaju prvi put našli u drugoj jakosnoj skupini, a uz malo sreće u ždrijebu to bi bila prilika da se prođe dalje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider