Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraljevi imaju asa u rukavu

Man United za dlaku ispred Reala: Najmanja razlika u povijesti

Manchester United imao je najveće prihode u prošloj sezoni s najmanjom razlikom u povijesti Financijske nogometne lige u odnosu na drugoplasiranog Real Madrida.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte navodi u svom 21. izdanju Financijske nogometne lige da je dvadeset najbogatijih nogometnih klubova u svijetu u sezoni 2016./’17. godine zajedno ostvarilo 7,9 milijarde eura, odnosno 6,8 milijardi britanskih funti prihoda, što je 6 posto više nego prethodne godine.

Manchester United i ove je godine na čelu ljestvice s prihodom od 676 milijuna eura, ili 581 milijuna britanskih funti, što je 1,3 milijuna funti više od drugoplasiranog Real Madrida. To je najmanja razlika između prvog i drugog u povijesti Financijske nogometne lige.

Manchester United zadržao je prvo mjesto pred Realom najviše zbog toga što Real još uvijek nije potpisao novi ugovor s dobavljačem opreme, koji će biti znatno veći nedo do sada, dok je Manchester United to već napravio, te zahvaljujući pobjedi nad Ajaxom u posljednjoj sezoni Europske lige s kojom su ostvarili prihod od 44,5 milijuna eura od UEFA-e.

Ovaj iznos četiri je puta veći od iznosa koji je ostvario Atlético de Madrid u sezoni 2011./'12. za pobjedu u Europa Ligi, a Manchester United je imao najveću korist od povećanog fonda nagrada za sudionike Europske lige.

Na prva tri mjesta Financijske nogometne lige su Manchester United, Real Madrid i Barcelona, a slijede ih Bayern i Manchester City.

U vodećih dvadeset plasiralo se deset klubova engleske Premijer lige, s ukupno 3,8 milijarde eura; po tri iz Njemačke, Španjolske i Italije te jedan iz Francuske, dok je Milan prvi puta ispao s ljestvice top 20.

Za ulazak u prvih 20 klubova ove je godine bio potreban prihod od skoro 200 milijuna eura, što je gotovo dvostruko više od prihoda potrebnih za plasman u prvih 20. 2010. godine.

Ne iznenađuje činjenica da je zarada od televizijskih prava sada najveći pojedinačni prihod za klubove, čineći 45 posto ukupnih prihoda.

Deloitteova lista klubova s najvećim prihodima u sezoni 2016/2017:

Manchester United – £581 milijuna funti
Real Madrid – 579.7
Barcelona – 557.1.
Bayern – 505.1
Manchester City – 453.5
Arsenal – 419m.
Paris Saint-Germain – 417.8
Chelsea – 367.8

...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider