Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Petorica otpisanih

"Crna lista" novog trenera Barce: Ove želi prodati kako bi doveo prava pojačanja

Da bi se ozbiljnije pojačala, Barcelona mora kupovati, a da bi kupovala, mora i prodavati, jer ekstra novca za nova pojačanja nema previše.

Ernesto Valverde tijekom ovog tjedna imat će službeno predstavljanje na Camp Nouu. Nekadašnji igrač Barcelone rođen u Ekstremaduri, španjolskoj pokrajini smještenoj nedaleko od Madrida, uz granicu s Portugalom, naslijedit će Luisa Enriquea na klupi Barcelone.

Valverde stiže u Barcelonu u nezgodnoj situaciji. Nakon više-manje neuspješne sezone, u kojoj je Barcelona osvojila samo utješnu nagradu, Kup kralja, Valverde će imati zadatak rekonstruirati momčad i pokušati vratiti na Camp Nou titulu prvaka Španjolske i Europe.

Ter Stegen produljio ugovor

U Barceloni je u punom jeku sastavljanje kadrovske križaljke. Da bi se ozbiljnije pojačala, Barcelona mora kupovati, a da bi kupovala, mora i prodavati, jer ekstra novca za nova pojačanja nema previše, navodno je u proračunu predviđeno „tek“ šezdesetak milijuna eura.

Razlog je jasan. Barcelona je financijski iscrpljenja, što zbog promašenih investicija u proteklom razdoblju, a što zbog astronomskih povećanja plaća najvećim zvijezdama. Posljednji u nizu kojem je značajno povećana plaća jest Marc-Andre Ter Stegen.

Njemački vratar produljio je ugovor do 2022. pod bitno boljim uvjetima, povećana mu je plaća sa šest na deset milijuna eura bruto. Barcelona se osigurala odštetnom klauzulom od vrtoglavih 180 milijuna eura. Za sutra je predviđeno javno potpisivane ugovora.

Messi traži 40 milijuna eura godišnje

Kataloncima je još preostala da produlje ugovore s još samo dvojicom igrača iz prvog ešalona, ali oni su superteškaši - Andres Iniesta i Lionel Messi. Dakako da ni Iniesta neće biti jeftin, ali Messi je taj koji će do kraja pomesti Barcinu kasu. Argentinac traži 40 milijuna eura godišnje neto, u bruto iznosu je to 80 milijuna, te je više nego očito da ne misli spustiti potraživanja ni za cent. Da misli, valjda bi prihvatio zadnju ponudu Barce koja je prelazila 30 milijuna.

Dakle, sve je jasno, da bi Barcelona dovela istinska pojačanja na tri ciljane i urgentne pozicije – desni bek, stoper i veznjak kreativac sa širokim plućima – morat će prodavati, i to značajno u brojčanom smislu, ako ne u kvalitativnom.

Valverde je prema pisanju španjolskih medija navodno sastavio „crnu listu“ s pet tamnim flomasterom podcrtanih igrača i još nekoliko imena upisanih običnom kemijskom olovkom. Ne znači da će Barca prodati svu petoricu prvoplasiranih na listi, ali ako stignu zadovoljavajuće ponude, to bi se lako moglo dogoditi.

Petorica otpisanih

Arda Turan zapravo je već bivši. Traži se samo kupac koji će na stol baciti najprihvatljiviju ponudu. Lako je moguće da završi u Kini. Jeremy Mathieu također će teško ostati. Valverde na njega zapravo i ne računa. Francuz ima još godinu dana ugovora, ali čini se da je Barca spremna pustiti ga čak i besplatno samo kako bi se riješila njega i njegove vrlo dobre plaće.

Javier Mascherano nalazi se u specifičnoj situaciji. Messijev je blizak prijatelj i tu činjenicu treba imati u vidu. Međutim, forma mu je u padu, a tako i tako je oduvijek sklon „kiksovima“, te nikada nije bio najsretnije rješenje za poziciju stopera, ali uz sve to još se i ozlijedio u finalu Kupa kralja i trebat će mu najmanje šest tjedana kako bi sanirao ozljedu. Valverde će ga navodno pričekati da se oporavi i dat će mu šansu na pripremama, ali može ostati samo pod jednim uvjetom – da prihvati drugorazrednu rolu u momčadi. Kako je teško očekivati da će se ispuniti svi postavljeni uvjeti, velika je mogućnost da će Mascherano odabrati odlazak.

Gomes na udaru

Valverde je navodno procijenio da Andre Gomes nije opravdao očekivanja te da zapravo i nije igrač za Barcelonu i da bi ga bilo najbolje prodati, što su s poslovičnim zakašnjenjem konstatirali i vodeći katalonski mediji. Nakon ove sezone to i nije bilo tako teško zaključiti, mi smo to procijenili na ovim stranicama još prošlog ljeta. Kada je Barca „preotela“ Gomesa Realu, napisali smo da mu je učinila najveću moguću uslugu, jer za taj novac, 35 milijuna eura odmah plus 20 milijuna u bonusima, koliko se spekulira da su ga Katalonci platili, neki tvrde da je ukupna cifra još veća, mislimo da se mogao i može dovesti „nešto“ bolji igrač. Ali, Barca je nasjela, a u Madridu su odjekivale salve smijeha.

Barca bi ga rado prodala, ali mu je u međuvremenu cijena znatno pala i nema šanse da povrati novac koji je u njega uložila. Ili se možda varamo? Tko zna, možda u Engleskoj ili Kini ipak nađu lakovjernog i izdašnog kupca. Među prvih pet navodno se nalazi i Rafinha. Nije da bi ga se Barca jako rado riješila, ali na Camp Nou svima je puna kapa njegove stalne borbe s ozljedama i izbivanjem s terena. Ako dođe zadovoljavajuća ponuda, Rafinha će vjerojatno biti prodan.

Barca mora prodavati

U drugom ešalonu igrača koje bi Barca rado prodala su: Aleix Vidal, Lucas Digne, Denis Suarez i Paco Alcacer. Valverde je spreman dignuti rampu za svakog od njih ako se pojavi ozbiljan kupac s ozbiljnom ponudom. Novi trener Barcelone svjestan je da ne može dobiti željena pojačanja, koja će papreno stajati Barcelonu, ako se dobar dio tih transfera ne pokrije prodajom.

E sad, lako je sračunati, ako Barca potroši na nove igrače, recimo, 150 milijuna eura, samo za Bellerina i Verrattija morat će najvjerojatnije iskrcati preko 100 milijuna, morat će prodajom namaknuti osamdesetak, a možda i nešto više milijuna. Ostaje pitanje koga sve mora prodati da bi došla do te cifre?


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider