Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što se događa?

Dinamo u velikim problemima: Sumnjiv transfer Kovačića, a Ćorić je već prodan?

Ako je za vjerovati tvrdnjama Football Leaksa, Mateo Kovačić u trenutku transfera u Inter nije bio, a Ante Ćorić već sada nije u punom "vlasništvu" zagrebačkog Dinama

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Afere drmaju nogometni svijet! Nakon priče da je Luka Modrić zajedno sa suprugom Vanjom otvorio tvrtku u Luksemburgu kako bi u Španjolskoj izbjegavao plaćanje poreza od reklama, u pričama o financijskim malverzacijama pronašla su se još dvojica hrvatskih igrača - Mateo Kovačić i Ante Ćorić.

Kovačić 50 posto u vlasništvu Dinama

Prema tvrdnjama Football Leaksa, u trenutku kada je Mateo Kovačić kao igrač Dinama prodan Interu on je bio u svega 50 posto vlasništva zagrebačkog kluba, dok je velika hrvatska nada Ćorić, još uvijek aktualni igrač Dinama, svega 30 posto u vlasništvu kluba, a preostalih 70 posto u vlasništvu tvrtke Doyen Sports.

Hrvatski veznjak prešao je u Inter u rujnu 2013. uz odštetu od 11 milijuna eura, a tvrtka Profoot International Limited, osnovana u Hong Kongu, imala je pravo na 50 posto tog iznosa. Tako prenose talijanske novine L'Espresso pozivajući se na dokumente do kojih je došao portal Football Leaks.

Kada je u svibnju 2015. krovna nogometna organizacija FIFA zabranila tzv. 'third party ownership' investicijske fondove (TPO) u posredovanju, taj 50 postotni udio prešao je na jedan fond sličnog imena Profoot International Ltd registriran u Ujedinjenom Kraljevstvu za simboličan jedan euro.

Hrvatski nogometni prvak Dinamo odbio je u utorak komentirati navode prema kojima je 5,5 milijuna eura od prelaska Matea Kovačića u Inter otišlo fondu nepoznatih vlasnika registriranom u Hong Kongu.

Dinamo bez komentara, a Ćorić je već prodan?

"GNK Dinamo nema komentara na medijske napise", rekao je Alen Lesički, glasnogovornik Dinama. "Modri" u Torinu u srijedu igraju utakmicu Lige prvaka s Juventusom.

Talijani navode kako su u redovima Intera mislili da Kovačić u cijelosti pripada Dinamu. L'Espresso piše kako u vrijeme transfera Dinamo vodio Zdravko Mamić protiv kojeg je Optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo Uskokovu optužnicu, a tereti ga se da je s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom oštetio Dinamo i državni proračun.

Što se Ćorića tiče, tvrtka Doyen Sports navodno je u studenom 2015. godine otkupila 70 posto ugovora za 2.9 milijuna eura uz garanciju da će dobiti natrag dodatnih dva milijuna. Iz istih dokumenata koje je izbacio Football Leaks vidljivo je da je Doyen Sports posudio Dinamo 4.5 milijuna eura uz garanciju Dinama da će im vratiti još dodatna dva milijuna.

Zanimljivo Doyen Sports je podružnica kompanije Doyen Group koja je sudjelovala u transferu Neymara iz Santosa u Barcelonu, a svi znaju koliko repova ima nakon te transakcije...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider