Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Poker u igri

Četvorica (realnih) kandidata: Tko će biti novi trener Hajduka?

Na Poljudu traje potraga za nasljednikom Joana Carrilla.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajduk je u potrazi za novim trenerom nakon što je predsjednik Ivan Kos smijenio Joana Carrilla.

Trenutno je reprezentativna stanka, pa Kos i sportski direktor Mario Branco imaju koliko-toliko vremena da pronađu novog trenera nakon što je 49-godišnji Katalonac ispao jedini krivac za trenutnu situaciju u klubu.

Iduću prvenstvenu utakmicu Hajduk igra u nedjelju, 19. studenog u Puli kod Istre 1961, a dotad bi se trebalo znati ime novog trenera.

Stanje je trenutno takvo da će se Carrillov nasljednik biti netko od ove četvorice: Ivan Jurić, Željko Kopić, Goran Sablić, Vik Lalić.

Jurić prvi pick, najveći problem novac

Prvi je izbor Hajdukovih čelnika Ivan Jurić koji je proteklog vikenda dobio otkaz u Genoi. Ovaj bivši igrač Hajduka (1993. – 1997.), danas 42-godišnjak, trenersku je karijeru započeo kao pomoćnik Gian Pieru Gasperiniju, prvo u Interu, a onda i Palermu prije negoli je preuzeo Mantovu. Najveći uspjeh postigao je kada je u sezoni 2015./2016. prvi put u povijesti uveo maleni Crotone u Serie A. Nije se tamo i zadržao jer je odmah prihvatio poziv Genoe koja ga je u veljači ove godine smijenila, potom u travnju ponovno pozvala da bude glavni trener, da bi mu drugi otkaz donio poraz u gradskom derbiju od Sampdorije.

Najveća prepreka Hajduku za angažman Jurića jest novac. U Genoi je zarađivao 600.000 eura po sezoni, što je iznos koji na Poljudu ne mogu platiti. Međutim, isto tako je jasno i kako na izboru trenera ne smiju štedjeti, već moraju pronaći čovjeka koji će iz aktualnog igračkog kadra izvući najbolje, a onda nazimu napraviti veliku rekonstrukciju.

Kopić najrealnija opcija

Drugi je kandidat Željko Kopić. Dvije godine mlađi od Jurića, perspektivni osječki stručnjak može se pohvaliti da je dosad s tri kluba (Lučko, Zagreb, Slaven Belupo) pobjeđivao Hajduk. Odnedavno je slobodan jer je u Slaven Belupu dobio otkaz, ali pogrešno bi bilo njegov učinak promatrati isključivo kroz posljednjih nekoliko tjedana u Podravini. On je sa Slavenom radio vrlo dobar posao, pobijedio i Dinamo, i Rijeku, i Hajduk, i Osijek, a vrhunac dvogodišnjeg boravka bio je plasman u finale Kupa gdje su nesretno poraženi od Dinama.

Nesumnjivo bi Kopić rado došao na Poljud, a glede njegova dolaska najveća skepsa vezana je uz činjenicu da se nikad prije na svom kratkom trenerskom putu nije susreo ni približno s pritiskom kakav će imati u Hajduku.

Sablić i Lalić na čekanju

Goran Sablić treće je ime koje je u kombinacijama. Poput Jurića također je bivši igrač Hajduka iz kojeg je 2002. godine otišao u Dinamo Kijev i tamo 2010. okončao igračku karijeru. U trenerskoj mu je najveći uspjeh osvajanje naslova prvaka s juniorima Splita, nakon čega je dobio priliku i u seniorskom sastavu gdje je ostao samo jednu sezonu. Nazimu je dobio poziv Širokog Brijega gdje mu zasad ide odlično - nakon što je na proljeće osvojio Kup, u ovoj je sezoni nakon 14 kola poravnat s vodećim Zrinjskim.

Ipak, sve ovo što je prošao u posljednje tri godine čini se kao premalo iskustva za nešto ozbiljnije od ulaska u uži krug kandidata za trenera Hajduka.

Ako trener i sportski direktor ne pronađu sportskog direktora dotad, Hajduk će u Puli voditi Vik Lalić. Njegovo iskustvo još je manje nego Sablićevo (pomoćnik u seniorima Mosora, trener u mlađim kategorijama u Hajduku) i on bi kao novi glavni trener mogao biti izabran jedino u slučaju da neizvjesnost oko Carrillova nasljednika potraje, a u međuvremenu Lalić zareda s dobrim rezultatima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider