Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dobili pojačanje

Za Čehe su favoriti - Hrvati: Najviše strahuju od Luke Modrića

Hrvatska i Češka sastat će se 19. lipnja u drugom kolu Europskog prvenstva u Francuskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako je nogometna reprezentacija Češke (igraju u četvrtak protiv Škotske) bez muke prošla kvalifikacijsku skupinu za Euro u Francuskoj plasiravši se izravno kao prvoplasirana, hrvatsku reprezentaciju u toj zemlji tretiraju kao velikog favorita u međusobnom obračunu koji nas za točno tri mjeseca čeka u skupini u Saint Etienneu.

Potvrdio je to novinar češkog lista Sport Patrik Vacek...

''Tko je sada najbolji češki igrač? – Pa trenutačno Vladimir Darida, veznjak berlinske Herthe. Znate, nedavno je otkriveno da se Real Madrid zanima za njega.''

Uh, mi tamo već imamo dvojicu. Da, prošla su vremena velikih zvijezda poput Nedveda ili Poborskog. Česi reprezentaciju sklapaju uglavnom od igrača iz svoje i turske lige. Naravno, tu su još arsenalovci Čech i Rosicky (zbog ozljeda će propustiti prijateljske utakmice krajem ožujka sa Švedskom i Škotskom), no oni su već u visokim godinama...

''Hrvatska reprezentacija uživa jako velik ugled u Češkoj, naročito Luka Modrić, čak se ni od Rakitića toliko ne strahuje koliko od zvijezde Reala'', kaže Vacek.

Ipak, Čehe ne treba nikako podcjenjivati, odlična su turnirska momčad koja se uvijek dobro pripremi za velika natjecanja, a javnost i igrači imaju veliko povjerenje u izbornika Pavela Vrbu, trenera uspješne Viktorije Plzen.

Nedavno je reprezentativni branič David Limbersky skrivio nesreću u Pragu vozeći Bentley pijan te je nakon toga još vrijeđao policiju. Novinari su napali Vrbu tražeći da ga izbaci iz reprezentacije, no on je stao u obranu Limberskog.

''Zašto, pa to je njegov privatni život'', odgovorio je. Tada ga nije ni zvao, no sad je opet na popisu. Naravno, dobri rezultati olakšali su Vrbi muke s Limberskim, no još mu je lakše kad uz sebe ima starog vuka – Karela Brücknera, bivšeg češkog izbornika.

''Da, Brückner je i dalje u stožeru, izbornik i treneri za sve ga konzultiraju, on je poput 'masterminda.''

I to samo po sebi dovoljno upozorava jer su Česi pod Brücknerom igrali odlično i dogurali do polufinala Eura 2004. u Portugalu. Zanimljivo, cijelu je karijeru do tada radio isključivo po češkim klubovima, kao i Vrba, no nitko zbog toga ondje u njih ne sumnja kao u Čačića u Hrvatskoj.

Razlika je i u pristupu zvijezdama. Čech je idol, no za reprezentaciju je imao i vrlo loših nastupa, kao protiv Grka na EP-u 2012. ili još gore protiv Turaka na Euru 2008. kad nije uspio uloviti bezazleni ubačaj u šesnaesterac i tako, nažalost, poslao Tursku na Hrvatsku.

''Ni mediji ni navijači nisu ga previše optuživali. Pa priznao je pogrešku.''

Kod nas se ne bi samo tako izvukao...

''Čech je idol. E sad, mali je problem kad ti je najveći idol u reprezentaciji vratar'', zaključio je Vacek.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider