Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Barca i Real "poludjeli"

Povratak velikana: Gaze i imaju igrača koji će biti senzacija prijelaznog roka

Čini se da je Valencia nakon duge krize konačno sastavila momčad koja se može boriti čak i za naslov prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Valencia je definitivno najveće ugodno iznenađenje dosadašnjeg dijela Primere. Nakon godina krize, posrtanja, prosječnosti pa čak i ispodprosječnosti, šesterostruki prvak Španjolske ušao je u sezonu na furiozan način.

Čudesni preokret na Mestalli dogodio se pod vodstvom novog trenera Marcelina Garcije Torala. Šišmiši na početku sezone plijene rezultatima i igrom, a još sredinom prošle sezone strahovali su od pada u niži rang natjecanja, zbog čega je, uostalom, uslijedilo temeljito čišćenje na izvršnim funkcijama. Čini se uspješno. Valencia je sada druga na ljestvici, zaostaje za Barcelonom četiri boda, ali ima bod više od Real Madrida, s kojim je remizirala u drugom kolu na Santiago Bernabeuu i najavila velike mogućnosti.

Valencia je jedina uz Barcelonu i Atletico neporažena, u devet kola bilježi šest pobjeda i tri remija s gol-razlikom 25:10. Postigla je samo gol manje od najefikasnije Barcelone. U zadnjih pet utakmica zna samo za pobjede. Da je u velikoj formi, najbolje govori posljednje kolo i rezultat u derbiju sa Sevillom, koju je na Mestalli pregazila s 4:0.

Carlos Soler na meti Reala, Barce i Man. Uniteda

Jasno da su recentni rezultati izbacili na površinu najzaslužnije pojedince. Za mnoge je ključni igrač Valencije 20-godišnji Carlos Soler, polivalentni veznjak koji može igrati podjednako uspješno na više pozicija. Izdanak je Valencijine nogometne akademije, prošle sezone priključio se prvoj momčadi i u kratkom vremenu naprosto je eksplodirao. Soler je postao jedna od najvećih mladih zvijezda španjolskog nogometa.

Iako je najveći dio juniorske karijere igrao u sredini veznog reda, Marcelino ga najčešće koristi na krilnim pozicijama, a ovom to nimalo ne smeta, odgovorio je odličnim igrama. Značaj za momčad mu je veći od statističkog učinka, koji je također sasvim pristojan. Ove sezone postigao je jedan gol, ali upisao je četiri asistencije.

Naravno da nije dugo trebalo da ga zamijete Real i Barcelona. Španjolski mediji pišu da su oba velikana opasno zagrijana. Nakon što joj se izjalovio posao s Coutinhom, Barcelona i dalje traži kreativnog i ofenzivno orijentiranog veznjaka, a Soler je među glavnim kandidatima.

Zid od 80 milijuna eura

S druge strane, Real traži zamjenu za konstantno ozlijeđenog Garetha Balea kojeg na kraju sezone navodno namjerava prodati u Englesku. Madriđani u Soleru vide adekvatnu zamjenu. Naravno da su zainteresirani i ostali europski velikani. Manchester United pokucao je na vrata Petera Lima i naletio na zid od 80 milijuna eura.

Vlasnik Valencije uvijek je bio spreman za posao ako je cijena prava, a na kraju sezone mogla bi doseći neslućene visine. Ne dogodi li mu se nekakva ozljeda ili drastični pad forme, Valencia bi na Soleru mogla zaraditi velike novce. To će joj vjerojatno biti rekordni transfer. Druga je stvar što će reći navijači koji su prošle sezone često iskazivali negodovanje prema klupskoj politici.

Valencia je konačno sastavila momčad koja može konkurirati za visoki plasman, no teško da će ova postava ostati na okupu duže vrijeme. Vrijeme će pokazati hoće li Lim promijeniti ćud i ponašanje.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider