Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kada ne ide, tu je sudac...

VIDEO Bura u Španjolskoj: "Penali" vraćaju Ronalda. Vrijede li za Real druga pravila?

Suđenje i sporne sudačke odluke izazivaju velike polemike u Španjolskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Opet bura i polemike u Španjolskoj oko suđenja. Prošlo kolo Barcelona kod Valencije, a ovo Real kod Alavesa.

Real je pobijedio 4:1, ali rezultat vara, jer bilo je svega na Mendizorrozu. Alaves je poveo na otvaranju golom Deyversona, jedinog u sezoni koji je zabio i Barceloni i Realu, a nakon velike pogreške Keylora Navasa koji je izletio u prazno. U tim trenucima Real nije najbolje stajao na terenu, Madriđani su bili šokirani i zbunjeni, a onda se dogodila kontroverzna sporna situacija o kojoj bruji cijela Španjolska.

Gareth Bale izveo je slobodan udarac s nekih 25 metara od gola, lopta je pogodila Deyversona u živom zidu i sudac Sanchez Martinez bez oklijevanja je pokazao na bijelu točku. Sudac je vidio igranje rukom, igrači Alavesa nisu se složili, žučno su protestirali. Deyverson je pokazivao da ga je lopta pogodila u glavu, no Martinez je ostao dosljedan prvoj odluci i Cristiano Ronaldo je jedanaesterac pretvorio u izjednačenje.

Sporni jedanaesterac za Real

Od toga trenutka sve je išlo na mlin Reala, ali postavlja se pitanje je li Deyverson igrao rukom? Brazilac je skočio u zrak podižući ruku ispred glave i gledajući snimku kamere postavljenje iza gola činilo se da je dirao loptu laktom. Međutim, u drugom poluvremenu pojavila se snimka iz drugog kuta. Usporena snimka s prednje strane daje drugačiji uvid u spornu situaciju.

Čini se da je lopta prošla na centimetar od lakta i ipak pogodila Deyversona u glavu, kako je pokazivao sucu. Ili je možda okrznula lakat i potom udarila u glavu Brazilca? U svakom slučaju krajnje sumnjiva situacija koje će se ovih dana jamačno raščlanjivati do najsitnijeg detalja u emisijama posvećenim Primeri na španjolskim televizijama.

To nije jedina sporna situacija na utakmici. Dogodile su se još dvije situacije koje je sudac odsvirao u korist Reala. Kod rezultata 1:1 Theo Hernandez sjurio se po lijevom krilu, Danilo je startao i ovaj je pao. Sudac je pokazao samo na korner. Treća sporna situacija dogodila se u 77. minuti kada je dosuđen drugi jedanaesterac za Real.

Dani Torres potezao je Ronalda, ali igrači Alavesa bunili su se da je prije toga Alvaro Morata napravio prekršaj na Torresu. Morata je bio u pokretnom bloku i zapriječio je Torresu prolaz, a ovaj je pao preko njegove noge i potegnuo Ronalda. Sudac je očito vidio sam zadnju situaciju. U svakom slučaju krajnje sumnjivo, iako nije utjecalo na rezultat jer je vratar obranio Ronaldov udarac.

"Mali" ogorčeni na "velike"

Nakon utakmice igrači Alavesa bili su ogorčeni na suce i suđenje.
„Odigrali smo odličnu utakmicu, posebice u prvom poluvremenu kada smo imali dosta šansi. Mislim da je sudac bio iznimno loš. Nažalost, ponovila se stara priča, uvijek se sudi za velike kada igraju protiv malih momčadi. Umoran sam već od toga“, ogorčen je zborio iskusni Alexis, koji smatra da je prvi jedanaesterac prelomio utakmicu.

„Vodili smo 1:0 i bili smo bolja momčad, a Real je bio uzdrman. Sudac ih je vratio u utakmicu. Siguran sam u jedno: nema šanse da bi za nas svirali takav jedanaesterac. Sudac nas je izbacio iz takta, nije samo taj penal u pitanju, stalno je natezao za Real. U posljednjih 15 minuta morali smo se otvoriti, krenuti na sve ili ništa i onda smo primili dva gola“, zaključuje Alexis.

Naravno da su najviše žući prosuli katalonski mediji koji su cinično utvrdili kako se Ronalda jedanaestercima vraća u golgetersku formu, jer Portugalac je do utakmice s Alavesom i novog "hat-tricka" postigao samo dva ligaška gola ove sezone. Katalonski mediji sarkastično se pitaju hoće li čelnici lige upozoriti Madriđane kao u prošlom kolu Barcelonu da proslavom golova ne provociraju gledatelje. Aludiraju na Ronaldovo ponašanje. Usput su podsjetili i na situaciju s utakmice Espanyola i Reala kada je Sergio Ramos očigledno zaustavio loptu rukom u Realovu šesnaestercu i onda se bacio na travnjak glumeći da ga je lopta pogodila u glavu.

Naglašavaju da tada nijedan sudac to nije vidio, ili se pravio da nije vidio, dok je u ovom slučaju Martinez promptno reagirao, iako je situacija krajnje sporna, odnosno ni izdaleka nije tako čista kao na spomenutoj utakmici u Barceloni. Katalonci ističu da kada je u pitanju Real uvijek važe dvostruka mjerila, i to kroz čitavu povijest.

Real rekorder po penalima, Barca odmah do njega

Na utakmici s Alavesom za Real su dosuđeni rekordni 501. i 502. jedanaesterac otkada je elitne španjolske lige. Međutim, ni Barcelona nije baš daleko, na drugom je mjestu, za nju je od 1928. svirano 475 jedanaesteraca. Naravno da se Katalonci pravdaju kako se za Barcelonu sviraju penali u nebitnim situacijama po krajnji rezultat, no to je pitanje za veliko razmatranje s kojim se mnogi ne bi složili. Uostalom, sporne siutacije s Barcina gostovanja u prošlom kolu u Valenciji još su prilično svježe...

S druge strane, madridski mediji ističu da za Real nije dosuđen jedanaesterac već sedam mjeseci, od 20. ožujka kada je Reyes srušio Luku Modrića, ili ako želite, 26 utakmica ili 2355 minuta. U istom razdoblju za Barcelonu i Atletico Madrid dosuđeno je po osam jedanaesteraca. Svaka priča ima dvije medalje, očito je isto i s ovom o jedanaestercima. Izvođenje istih ne ide ni glavnim zvijezdama Barcelone, a ni Reala.

Messi je prošle sezone imao učinak ispod 50 posto, a Ronaldo je od posljednjih sedam jedanaesteraca realizirao samo tri. Ronaldo je rekorder Primere po broju golova iz jedanaesteraca. Do sada ih je postigao 29, osam više najbližeg pratitelja. Inače, Portugalac je s nova tri gola stigao do brojke od 350 ligaških golova u karijeri. Tri je zabio za Sporting, 84 za Manchester United i čak 263 za Real.
 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider