Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rekordna zarada

Veliki uspon Bundeslige: Evo u čemu je Njemačka jedinstvena!

Njemačka nogometna Bundesliga i prošle sezone se pokazala pravom 'tvornicom novca'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Njemački nogometni prvoligaši i drugoligaši su prošle sezone zaradili rekordnih 2,45 milijardi eura što je 12 posto više nego sezonu ranije.

Real i dalje 'ubija', Barca pada: Englezi su dokaz da nije sve u novcu!

Prihodi 36 profesionalnih klubova tako rastu već desetu godinu uzastopce. Primjerice prije deset godina klubovi su zaradili milijardu eura, u sezoni 2008/09. prvi put je probijena granica od dvije milijarde eura, prošle sezone 2,45 milijardi, a očekuje se kako će se ove sezone zarada sasvim približiti tri milijarde eura.

"Njemački profesionalni nogomet je posljednjih godina doživio veliki uspon. Ovo će stvoriti temelj za poslovanje klubova i financiranje mnogobrojnih aktivnosti koje obavljaju za dobrobit društva u cjelini," kazao je izvršni direktor Njemačke nogometne lige (DFL) Christian Seifert.

Zanimljivo, čak 13 od 18 prvoligaša prošle je sezone poslovalo sa zaradom, kao i 24 od 36 klubova prve i druge lige. Po zaradi klubova Bundesliga se ne može mjeriti s elitnom razredom engleskog nogometa gdje su premierligaši u prošloj sezoni imali prihode veće od tri milijarde eura, no daleko je ispred Primere, Serie A i Le Championnata.

 

"Njemačka je jedina zemlja u kojoj se nacionalno prvenstvo i nacionalna vrsta razvijaju paralelno," dodao je Seifert.

Prošle sezone prosjek gledanosti bundesligaških utakmica je bio 42,609 gledatelja, što je 90 posto ukupnog kapaciteta stadiona. Druga liga je imala prosjek od 17,853 gledatelja po susretu.

Nastavi čitati