Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Rijeka ispred Dinama"

Nesuđeni hrvatski izbornik raspametio milijune navijača: Prva titula od 2008.

Nakon devet godina najpopularniji klub u Iranu ponovno je prvak te zemlje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Branko Ivanković odveo je Persepolis do jubilarnog 10. naslova prvaka Irana i prvog poslije 2008. godine.

Najpopularniji iranski i jedan od najpopularnijih azijskih klubova ima oko 40 milijuna navijača koji su devet godina čekali na titulu. Stigla je s dolaskom Ivankovića, njegovim prvim u Persepolis nakon što je u Iranu već radio - prvo kao pomoćnik u reprezentaciji, zatim kao trener U-23 selekcije, a naposljetku i kao izbornik u A selekciji.

Tri kola prije kraja Persepolis ima nedostižnih 11 bodova prednosti u odnosu na prvog pratitelja Esteghlal, a u današnjem dvoboju s devetoplasiranim Padideh Khorasanom na stadion je došlo više od 100.000 navijača.

"Vatromet, ceremonija proglašenja, dodjela pehara, prava fešta", izjavio je za Novu TV Ivanković koji ne zna koliko dugo će ostati na klupi Persepolisa.

U prvih 11 svi Iranci

"Ugovor mi traje još godinu dana, a ljudi u klubu sada pričaju o dugoročnijoj suradnji i željama da se ugovor produži na ciklus od četiri ili pet godina. Jasno mi je da smo mi napravili malu revoluciju u Persepolisu i iranskom nogometu kroz razne detalje. Jedini smo klub bez stranaca. Zapravo, imamo jednog neiranskog igrača, to je naš Božidar Radošević koji je rezervni vratar."

Persepolisova titula slavila se na poseban način.

"Pa je, naše utakmice u prosjeku je gledalo 55 tisuća ljudi. Iran je jedna velika nogometna nacija, a mi smo sretni i ponosni na ovaj uspjeh."

Zanimljivo, Ivanković je 2010. sa Shandong Lunengom bio prvak Kine, a kako je s Dinamom osvajao naslove u Hrvatskoj, ovaj s Persepolisom u Iranu mu je treći u različitim državama.

"Jako sam ponosan na to što sam bio prvak u tri različite države, mislim da osim pokojnog Tomislava Ivića to nitko nije ostvario."

"Rijeka u velikoj prednosti ispred Dinama"

Iako zaokupljen poslom u Persepolisu, Ivanković stigne pratiti HNL gdje se za prvo mjesto bore Rijeka i Dinamo.

"Rijeka je apsolutno u jednoj velikoj prednosti, osim bodovne prednosti imaju i dobru atmosferu u i oko kluba, jednu sinergiju s navijačima te ono što je najvažnije, struku koja zna što radi. Dinamo u ovom trenutku nema onu prepoznatljivu momčad kakvu je imao proteklih godina", smatra Ivanković.

Bio je pomoćnik Ćiri Blaževiću u najzlatnijim danima hrvatske nogometne reprezentacije, vodio je Iran na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006., ali priliku da kao izbornik vodi Hrvatsku (još) nije dočekao.

"Razne su okolnosti, da sad o tome ne pričam. Mi smo na svjetskom tržištu, postižemo dobre rezultate i hrvatska struka ima dobre rezultate i potencijal, ali znate, ima i puno omalovažavanja i podcjenjivanja. U hrvatskom nogometu ima problema i s insfrastrukturom i neplaćanjem igrača, a onda se na kraju i dogodi da naprave magarca od tebe", zaključio je popularni Profesor.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider