Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrte se milijarde

VIDEO Veliki biznis s prodajom dresova: United ispred Reala i Barce

Dresovi nogometnih klubova oduvijek su bili najdraži suvenir svakom nogometnom zaljubljeniku.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iza prodaje nogometnih dresova krije se čudesan biznis u kojem proizvođači opreme i sami klubovi zarađuju nevjerojatan novac.

Najviše ga je u posljednjih pet godina zaradio Manchester United koji je prosječno svake godine prodao milijun i 750 tisuća dresova.

Aktualni europski prvak Real Madrid se na toj listi plasirao na drugu poziciju s milijun i 650 tisuća dresova. Barcelona je treća s gotovo 400 tisuća prodanih dresova manje, a tek nešto manji promet ostvario je njemački ponos Bayern.

Tu je još i Chelsea, kao jedini član TOP 5 koji nije dostigao milijun prodanih dresova, ali i 900 tisuća je golema brojka.

Da biste izračunali koliko su ti velikani točno zaradili, te brojke pomnožite s otprilike 750 kuna koliko stoji prosječni originalni dres. No, za one dresove sa svim oznakama, one "najoriginalinije" izdvojit će čak 1100 kuna.

Od inozemnih klubova najprodavaniji je Barcelonin dres.

"Definitivno je naprodavaniji od Barcelone. Nakon njega slijedi Real Madrid i to su dva kluba koji se najviše kupuju: i mladi i stari, a pogotovo djeca", ističe prodavač dresova Ivan Delač.

Dres reprezentacije razgrabljen u mjesec dana

Ukupno gledano, najprodavaniji je dres hrvatske nogometne reprezentacije.

"Tako je, hrvatski dres se rasprodao u prvih mjesec dana, čim je stigao prije Europskog prvenstva, tako da ih više nema u prodaji.

Koji je bio prodavaniji - kockasti ili plavi?

"Plavi je definitivno bio hit."

Kolika je njihova cijena?

"650 kuna."

Chelseaju milijarda eura

Kada se sve te svote uzmu u obzir jasno je zašto se proizvođači trgaju za suradnju s najvećim klubovima i reprezentacijama. I nude im sada ne više milijune, već - milijarde.

Tako je Chelsea nedavno objavio prelazak na novog dobavljača s kojim je potpisao 15-godišnji ugovor težak milijardu eura. I još je za to samostalno isplatio odštetu od 50 milijuna eura sadašnjem partneru.

Hajduk vodeći u Hrvatskoj

Sve to dešava se nakon što je Manchester United lani dogovorio 830 milijuna na 10 godina. Otprilike iste ugovore imaju i Real i Barca.

Što se tiče Hrvatske, Hajduk se posljednjih sezona pozicionirao kao predvodnik na marketinškom planu, a s Poljuda su nam poručili kako je klub prošle sezone u službenom fan shopu prodao 4 tisuće dresova čija je cijena 529 kuna. Ostali najveći naši klubovi, po tom pitanju, nisu imali raspoložive podatke.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider