Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bit će žestoko

Okršaj za titulu prvaka: Ovo je ključan razlog zašto bi Rijeka mogla srušiti Dinamo!

Rijeka i Lokomotiva danas na Rujevici otvaraju proljetni dio sezone HNL-a...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Do kraja prvenstva ostalo je još 15. kola; vodeći Dinamo ima 45 bodova, Rijeka je druga sa 43, a Hajduk treći sa 39 bodova. Između ta tri kluba treba tražiti novog prvaka. Hajduk u bodovnom smislu ne zaostaje puno, šest bodova da se nadoknaditi, ali budući da su mu otišla tri važna igrača, Caktaš, Milović i Balić, teško je očekivati da „bijeli“ podignu razinu igre i postotak osvajanja bodova u odnosu na prvi dio sezone. Stoga je logično zaključiti da ćemo ipak gledati utrku udvoje, iako ne treba otpisati Splićane. Za prvenstvo bi bilo dobro da Hajduk ostane što duže u utrci, ali to nije previše realno.

Dakle, ostaje ključno pitanje: može li Rijeka prekinuti Dinamovu dominaciju hrvatskim nogometom? Ako nas pitate, može. Dinamo ostaje favorit, i to veliki, sudeći prema koeficijentima kladionica, ali čini nam se da je Rijeka "namirisala krv" i svoju šansu; ciljano se pojačala s igračima koji bi joj mogli donijeti ono što nije imala u prvom dijelu sezone, prevagu kada se utakmice lome. Rijeka ne zna za poraz ove sezone, međutim, upisala je čak 11 remija, što je i razlog zašto zaostaje za Dinamom dva boda. Prema našem mišljenju, osnovna razlika između Dinama i Rijeka bila je u tome što su „modri“ imali više igrača koji su bili u stanju donijeti pobjedu individualnim nadahnućem.

Kada je Dinamo igrao loše ili tako-tako, iskočio bi netko tko bi jednim potezom ili solo akcijom riješio utakmicu. Rijeka nije imala takvog igrača ili ih je imala premalo. To je trebao biti Anas Sharbini, no prerijetko je davao ono što se od njega očekivalo. Riješio je derbi s Dinamom na Rujevici, ali to je premalo.

Da je Rijeka imala osim Marina Tomasova još jednog istaknutog individualca, recimo Souadnija, vjerojatno bi od 11 remija barem još tri utakmice riješila u svoju korist, a to bi značilo šest bodova više i lidersku poziciju. Očito je da su do istog zaključka došli i čelnici Rijeke i trener Matjaž Kek pa su se u zimskom prijelaznom roku dali u potragu za jednim takvim igračem. Taj „kapitalac“ bi mogao biti Mario Gavranović, švicarski reprezentativac hrvatskog podrijetla kojem je do prije dvije-tri godine predviđana velika karijera, no za sada se nije ostvarila zbog razno-raznih razloga. Gavranovićeva karijera nije se razvijala kako se očekivalo, stoga je i bio moguć transfer u Rijeku.

Gavranović na tragu Benka i Kramarića

E sad, ostaje pitanje može li Gavranović oživjeti karijeru i vratiti se na kote koje su mu predviđane?
Neki će na prvu reći: da valja, ne bi ni dolazio u Rijeku, no isti zaboravljaju da je slična situacija bila i s Leonom Benkom i Andrejom Kramarićem, pa se na kraju pokazalo da je to bio pun pogodak Riječana. Ako Gavranović bude na razini Benka ili Kramarića, ako donese ono o čemu smo gore pisali, Rijeka bi mogla opasno zaprijetiti Dinamu.

Rijeka je dovela još jednog zanimljivog igrača koji bi mogao podignuti individualnu kvalitetu momčadi, riječ je o Asmiru Kajeviću, no on je trenutačno ozlijeđen i još ćemo malo pričekati da ga vidimo na djelu. S druge strane, Dinamo je doveo vrlo zanimljivog igrača, bivšeg desnog bočnog Maribora, Petra Stojanovića. Radi se o talentiranom nogometašu, no vidjet ćemo koliko će mu trebati vremena da se uklopi u novu sredinu.

Schildenfeld najveće pojačanje

Dinamovo najveće pojačanje zapravo bi trebao biti igrač koji je stigao prošlog ljeta, ali do utakmice u Zaprešiću nije upisao ni minute u službenoj utakmici. Naravno, riječ je o Gordonu Schildenfeldu, stoperu koji se nada povratku u hrvatsku reprezentaciju i odlasku na Euro. Schildenfeld je već protiv Intera sjajnom asistencijom za gol Hodžića najavio da će biti veliko pojačanje.

Dinamu će zacijelo poprilično nedostajati ozlijeđeni Josip Pivarić i još više suspendirani Arijan Ademi. „Modri“ za njega nemaju adekvatnu zamjenu, a uz to imaju i velikih problema s ozljedama. Bez obzira na širok kadar koji ima na raspolaganju, Zoran Mamić će barem na početku proljetnog dijela sezone imati problema sa sastavljanjem momčadi. Ne bi to bio toliki problem da veliki derbi nije na rasporedu već u 23. kolu, kada Rijeka stiže na Maksimir.

U toj utakmici štošta bi se moglo riješiti. Ako Dinamo pobijedi i odlijepi se na pet bodova razlike, pod uvjetom da oba kluba uspješno apsolviraju Lokomotivu, odnosno Zagreb u 22. kolu, teško da će to ispustiti do kraja prvenstva. Tko god izgubi u toj utakmici, doživjet će težak psihološki udarac. U tom smislu Rijeci bi i remi odgovarao, jer bi se još jednom pokazalo da imaju recept za „modre“ ove sezone, a u redove Zagrepčana zacijelo bi se uvukao određeni nemir, jer nisu navikli da u derbijima gube bodove i da im netko tako uporno puše za vratom.

Borba za ostanak

„Modri“ su posljednjih godina rješavali pitanje prvaka u ranoj fazi sezone i nisu navikli igrati pod pritiskom do zadnjeg kola. Takav razvoj situacije za njih bi bila novost i teško breme, dok bi Riječani dodatno dobili na samopouzdanju i uvjerenju da mogu do naslova prvaka. Naravno, sve su to hipoteze koje se mogu, ali i ne moraju ostvariti. Možda na kraju sve bude po starom pa Dinamo već desetak kola prije kraja „otvori šampanjac“.

Kako god, Dinamo je prvi favorit, Rijeka drugi, dok je Hajduk „dark horse“ i možda bi mogao nešto učiniti. Realnije je ipak očekivati da „bijeli“ sezonu završe na trećem mjestu. Split i Lokomotiva najvjerojatnije će se boriti za četvrto mjesto. Bitku za ostanak vodit će pet klubova. Zagreb je u daleko najlošijoj situaciji i teško da se može spasiti od pada u niži rang natjecanja, dok su Inter, Slaven, Istra i Osijek u tri boda i vjerojatno će voditi neizvjesnu utrku do posljednjeg kola.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider