Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Potpuno zamršeno i - ludo

Liga s najčudnijim formatom: Od Uskrsa kreće show s Hrvatima u važnim ulogama

Reprezentativna stanka polako prolazi, vrijeme je za povratak klupskom nogometu.

Jupiler Pro League 2017./2018. (Foto: Wikipedia) (Foto: Wikipedia)

I dok je u onim najjačim europskim ligama više-manje sve riješeno po pitanju budućih prvaka (najveća nepoznanica u ligama petice je u Italiji), u brojnim prvenstima iz tzv. drugog ešalona tek kreće prava bitka za titulu.

U jednoj od takvih - Belgiji - i doslovno se kreće od nule. Tamošnja nogometna liga, službenog naziva Jupiler Pro League, ima možda i najčudniji format natjecanja, u sklopu kojeg je osnovni dio (30 kola) završio i sad kreću dvoboji u tri skupine.

Nakon što je 16 klubova odmjerilo snage svatko sa svakom kod kuće i u gostima te je, uoči reprezentativne stanke, odigrano i posljednje 30. kolo, jasno je tek kako je posljednjeplasirani Mechelen ispao dok svi drugi imaju za nešto igrati u preostala dva mjeseca.

Liga za prvaka: Sprint s ogromnim ulogom

Šest prvoplasiranih igrat će u Ligi za prvaka. Ukupno 10 kola, pet domaćih i pet gostujućih utakmica, s tim da nemaju svi iste startne pozicije jer im se prepolovljuju bodovi osvojeni u osnovnom dijelu natjecanja. Tako je vodeći Club Brugge uoči Lige za prvaka na 34, Anderlecht ih ima 28, Charleroi 26, Gent 25, a Genk i Standard Liege po 22 boda.

Bit će to sprint s golemim ulogom jer onaj tko prvi prođe kroz cilj osigurat će nastup u skupini Lige prvaka. Drugoplasirani ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, u dio ždrijeba za neprvake, a trećeplasirani će u treće pretkolo Europske lige.

U Europu mogu i - drugoligaši

Za onog koji završi na četvrtom mjestu sezona neće biti gotova. Naime, paralelno s Ligom za prvaka Belgijanci igraju i dvije kvalifikacijske lige za Europsku ligu. U njima sudjeluju svi prvoligaši koji su u osnovom dijelu sezone plasirani od sedmog do 15. mjesta, a zanimljivo je kako im se priključuju i tri najbolja drugoligaša koja se ne uspiju izboriti plasman u najviši rang (Cercle Brugge će zamijeniti Mechelen).

Tako se u skupini A kvalifikacija za Europsku ligu nalaze sedmi, deveti, 12. i 14. prvoligaš iz osnovnog dijela sezone, kao i dva drugoligaša (OH Leuven i Lierse), dok su u skupini B osmi, 10., 11., 13. i 15. prvoligaš te jedan drugoligaš (Beerschot Wilrijk).

I oni će svi odigrati po 10 kola, nakon čega će se pobjednici skupina sučeliti (u jednoj utakmici). Onaj koji pobijedi igrat će protiv četvrtoplasiranog kluba iz Lige za prvaka za plasman u treće pretkolo Europske lige. Kao što možete vidjeti, Belgijanci su to maksimalno zakomplicirali vodeći se željom da ukupno 18 klubova bude do samog kraja u igri za plasman u europska natjecanja.

Gdje su u toj priči Hrvati? Slobodno možemo reći - ako ne u glavnim, onda svakako u jako bitnim ulogama.

Leko s Bruggeom lovi naslov prvaka

Ivan Leko je pravi trenerski hit sa svojim Club Bruggeom i prvi je favorit za osvajanje naslov prvaka. Ivan Tomečak i Matej Mitrović su mu velike uzdanice.

Lovre Kalinić je dvije sezone zaredom proglašen najboljim vratarom u Belgiji, a u Gentu je osim njega i lani najbolji igrač HNL-a Franko Andrijašević. Duje Čop je sa svojim Standardom već napravio veliki posao jer su osvajanjem Kupa automatski se plasirali za Europsku ligu sljedeće sezone.

Milić pred vratima Anderlechta

Kvalifikacije za EL pokušat će izboriti Antonio Milić u Oostendeu, za kojeg belgijski mediji pišu kako bi na ljeto po isteku ugovora trebao prijeći u slavni Anderlecht. Od hrvatskih nogometaša u Belgiji su trenutno i Jakov Filipović (stoper Lokerena) te Antonijo Ježina koji je pričuvni vratar Royal Antwerpa.

Svi će oni pokušati u Belgiji ostaviti trag poput Tomislava Ivića, Josipa Webera, Branka Strupara, Roberta Špehara, Marija Stanića...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider