Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'tajna' uspjeha

Što se krije iza nove dominacije Barcelone koja ne popušta?

Barcelona ne staje, ne upada u krizu i juri prema obrani naslova prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ovotjednom je pobjedom u Madridu protiv Rayo Vallecana Barcelona produžila niz bez poraza u svim natjecanjima na 35 utakmica oborivši španjolski rekord koji je držao Real Madrid pod vodstvom Lea Beenhakkera iz sezone 1988/1989. Momčad Luisa Enrique ne staje, gazi već više od godinu dana u kojoj je osvojila sve što je u nogometu mogla osim španjolskog Superkupa kojeg je na ponos Baskije odnio Athletic Bilbao.

Sjećamo se kako je početkom prošle godine Barcelona ubacila ne u petu, nego u šestu brzinu, a u isto se vrijeme Real praktički raspao. Mnogi su pomislili kako bi se baš Barci isto moglo dogoditi ove sezone. No, mrak je na oči pao navijačima Reala jer se baš njima ponovila ista stvar.

Čak 12 bodova je Real iza Katalonaca, a do kraja je 11 kola. Naravno, nije nemoguće da Kraljevi osvoje naslov, ali veće šanse od madridskih klubova za to ima Atletico koji je iza Barcelone osam bodova. No, nema puno onih koji su uvjereni da će Barca ispustiti ovu prednost.

Kroničari sportskog lista Sport iz Barcelone, izrazito naklonjen istoimenom klubu, smatraju kako za to praktički šanse nema. List piše kako je jedan od razloga sjajna pripremljenost igrača Luisa Enriquea. Stručnjak iz Asturije, koji je igrao za Real pa postao vođa Barce, opsjednut je tjelesnom pripremom. Njegov tim suradnika ima za svakog igrača posebnu pripremu i ništa se ne prepušta slučaju.

Nije to neka novost, ali očito da ta ekipa radi dobar posao. Sport tvrdi kako Barca u nastavku sezone neće imati problema s ozljedama mišića i slično, te da je vrhunac fizičke pripremljenosti u sezoni tempiran za sredinu ožujka kako bi igrači izdržali visok tempo napora do kraja sezone.

Druga 'tajna' uspjeha Luisa Enriquea je odanost njegovih igrača. Nakon početnih problema u komunikaciji s glavnom zvijezdom Messijem prije godinu i pol dana, kada je veliku ulogu u 'pomirenju' odigrao bivši kapetan Xavi, svlačionica diše kao jedno. Igrači se druže i izvan terena, a trener je njihovo poštovanje zaradio kako ih je prošle sezone odveo na krov Španjolske, Europe i svijeta.

Još jedna važna stvar, navodi isti list, zove Javier Mascherano. 'Specijalac' svih trenera otkad je stigao želi igrati u veznom redu, no 'Jefecito' je igrač koji igra gdje treba. Možda nekada ne izgleda najuvjerljivije, ali njegova energija i prisutnost na terenu važna je igračima.

Jasno, kad imaš Messija, Neymara, Suareza u napadu, a u vezi jednog Iniestu, Busquetsa pa i našeg Ivana Rakitića te odnedavno i Ardu Turana, velike su šanse da pokoriš sva natjecanja u kojima igraš. Ali mnogi treneri znaju da nije to baš samo tako. Za harmoniju momčadi i izbjegavanje većih ozljeda potreban je rad, a očito da je na tom polju Luis Enrique itekako uspješan. Uostalom, njegovi rezultati i rekordi to dokazuju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider