Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pala su tek 'dva'

Ovo će mnoge šokirati: „Čudesni pothvat“ još jedan dokaz da UEFA i suci „guraju“ Barcu!?

Na utakmici Barcelone i Manchester Cityja dogodila su se tri povijesna trenutka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U derbiju 3. kola Lige prvaka Barcelona je pobijedila Manchester City s 4:0 na Camp Nouu. Na istoj utakmici dogodila su se tri povijesna ostvarenja, dva su istinska, a jedno u domeni sarkastičnih rubrika.

Pep sačekao Messija i pokrenuo novu lavinu: Jedini način kako mogu srušiti Barcu i Real

Barcelona je ostvarila 13. uzastopnu pobjedu u Ligi prvaka na domaćem travnjaku i tako ostala u utrci za rekorderom Bayernom koji je stigao do 14., Lionel Messi postigao je 40. „hat-trick“ u karijeri i možda najinteresantnije, posebice za poklonike Real Madrida, Barceloni je prvi put nakon čak 19 godina isključen igrač u Ligi prvaka na Camp Nouu. To je tek drugi put otkad je Lige prvaka. I u gostima je Barca dobro prolazila, dobila je tek sedam crvenih kartona.

Jeremy Mathieu zaradio je dva žuta kartona i morao je napustiti travnjak u drugom poluvremenu. Teško da je Francuz bio svjestan "čudesnog pothvata", da se time upisao u nogometne almanahe, a možda će ovaj poprilično kuriozitetni podatak biti uvršten i u neki od sportskih kvizova koji bilježe veliku popularnost diljem Hrvatske.

Posljednji Barcelonin nogometaš koji je prije njega isključen na domaćim utakmicama u sklopu Lige prvaka bio je Sergi Barjuán, poznatiji kao Sergi, proslavljeni Barcelonin nogometaš i dugogodišnji španjolski reprezentativac, koji je najveći trag ostavio sredinom i krajem 90-ih.

Sergi je isključen 5. studenog 1997. na slavnoj utakmici Barcelone i Dinamo Kijeva u skupini Lige prvaka. Momčad legendarnog Valerija Lobanovskog predvođena Andrijem Ševčenkom i Serhijem Rebrovim zdrobila je Van Gaalovu Barcu s 4:0. Ševčenko je već u prvom poluvremenu zaledio Camp Nou s tri gola, dakle originalnim „hat-trickom“, a Sergi je početkom drugog dijela dobio drugi žuti karton i morao je napustiti travnjak. Rebrov je postavio konačnih 4:0 za Dinamo u 79. minuti.

Barcelona je tada imala iznimno jaku momčad, a glavne zvijezde bili su Luis Figo i Rivaldo, no i tadašnji Dinamo bio je brutalno jak. Ukrajinci su nanijeli Barceloni najteži domaći poraz u povijesti Lige prvaka. Štoviše, Barca je još samo dvaput izgubila s 4:0 i na gostujućim travnjacima; u finalu Lige prvaka 1994. Milan ju je pobijedio u Ateni istim rezultatom, a Bayern 2013. na Allianz Areni u prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka.

Kako god, te je po Katalonce nesretne večeri malo tko mogao pretpostaviti da će Barcelona sljedeće isključenje na Camp Nouu čekati gotovo 19 godina. Madridskim medijima ovaj je podatak još jedan dokaz njihovoj dugogodišnjoj tezi da je Barcelona povlaštena od strane sudaca i UEFA-e. Ističu da se i na utakmici s Manchester Cityjem dogodio sporan trenutak, i to dok se utakmica lomila, kada je branič Barcelone Lucas Digne igrao rukom u svojem kaznenom prostoru, no sudac Milorad Mažić ostao je nijem.

Katalonci uzvraćaju Madriđanima da su oni posljednji na svijetu koji bi se trebali žaliti na suđenje nakon više od pola stoljeća nevjerojatnih sudačkih previda u svim natjecanjima u korist „kraljevskog kluba“.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider