Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Enrique u panici

Barca ima dva velika problema, hitno našla novo pojačanje: UEFA opasno prijeti!

Barcelona traži desnog beka, ali ima problema s financijama...

Ako ne prije, Luisu Enrique sve je jasno nakon poraza Barcelone na Etihadu – Sergi Roberto nije najkvalitetnije rješenje za desni bok. Dijagnoza koju je teško pobiti. 

Prilično izravno to mu je poručio i Pep Guardiola koji je naglasio da je ključnu rolu u pobjedi Manchester Cityja odigrao Kevin de Bruyne na lijevom krilu, dakle desnoj strani Barcelone. Guardiola je glorificirao Belgijančevu igru jedan na jedan i prodore po lijevoj strani koji su sijali pomutnju u Barcinoj obrani.

Problem na desnom boku

Sergi Roberto silno je talentiran i polivalentan igrač, no ipak je priučeni branič, to mu nije uža specijalnost, jer je on ipak po svojem habitusu veznjak. Kada mora držati svjetska krila, izlaze na vidjelo sve njegove slabosti.

Otkada je Dani Alves otišao u Juventus, Barcelona ima veliki problem desnog boka. Katalonci su vratili Aleixa Vidala, ali pokazalo se da to nije najsretnije rješenje. Enrique je vrlo brzo shvatio da nema kvalitetu za Barcelonu pa ga nije forsirao, što je rezultiralo sukobom igrača i trenera.
Enrique je klupskom vodstvu poručio da mu što brže nabave novog desnog beka.

Stoga će pojačanje na toj poziciji biti prioritet Barcelone u zimskom prijelaznom roku. Traži se prije svega fizički moćan igrač kojem je obrana najjača strana, dakle pravi bek, a ne krilo koje prekomandirano u obranu silom prilika. Barcelona ionako u napadu ima puno kvalitetnih rješenja, ali obrana joj je problem, posebice na desnoj strani, što je jasno pokazala utakmica na Etihadu. 

Joao Cancelo na meti Barcelone

Na meti Barcelone je branič Valencije Joao Cancelo. Barcelona preko svojeg sportskog direktora Roberta Fernandeza ima odlične odnose s Valencijom. Uostalom, s Mestalle su na Camp Nou u posljednje vrijeme stigla čak četiri igrača: Alcacer, Andre Gomes, Mathieu i Jordi Alba, tako da u Barceloni očekuju kako bi se taj transfer mogao realizirati bez većih problema.

Cancelo je potentan i prilično mlad igrač, ima 22 godine i reprezentativac je Portugala. Sa svojih 182 centimetra fizički je prilično korpulentan za beka, a uz to je i dosta hitar. Treba li govoriti tko mu je menadžer, naravno moćni i sveprisutni Jorge Mendes. Jasno da neće biti jeftin, no ipak će biti jeftiniji od najveće Barcine želje, skupocjenog braniča Arsenala Hectora Bellerina.

Barcelona nije odustala od Bellerina, igrača koji je odgojen u njezinoj nogometnoj akademiji, no Arsenal ga ne želi samo tako pustiti, a ako bi ga i pustio, cijena će biti paprena, da ne kažemo astronomska. „Topnici“ ga vjerojatno ne bi dali ispod 50 milijuna eura, a Barcelona ima problema s financijama i nije spremna toliko platiti.

Messijeva plaća probit će sve granice

Katalonci su u pregovorima sa svojim najvećim zvijezdama oko produženja ugovora. Neymar je potpisao, a sada na red dolaze Luis Suarez, Ivan Rakitić, Andres Iniesta i potom šlag na kraju - u zadnje vrijeme prilično nervozni Lionel Messi. I svi traže goleme povišice, a posebice Messi, kojem će to biti osmo povećanja plaće otkada je postao profesionalac Barcelone.

Argentincu ugovor istječe u lipnju 2018. i nije da mu se žuri, ali Barcelona želi što prije produžiti ugovor za još tri godine, a to će je zadovoljstvo jako skupo stajati. Argentinčeve nova plaća probit će sve granice. Messi trenutačno ima, ovisno o izvoru, između 22 i 24 milijuna eura neto godišnje, a spekulira se da će mu novom ugovoru plaća progresivno rasti skoro do skoro dvostruke cifre.

UEFA upozorila Barcelonu

UEFA je već oštro upozorila Barcu da je prešla dozvoljenu granicu od 65 posto budžeta koji izdvaja za plaće svojih zvijezda. Ako ubrzo ne spuste granicu, uslijedit će sankcije pa ne čudi što je i predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu istakao kako se ne može očekivati da će plaće raste u beskonačnost i da Barcelona mora misliti na financije, odnosno da igrači moraju biti svjesni da plaće ne smiju ugroziti ekonomsku održivost kluba.

Poruka koja sve govori, no nezasitni apetit Barcinih zvijezda nije lako utažiti. Pitanje je hoće li oni to razumjeti, ako im na drugoj strani, ponajprije „šeici“, mogao ponuditi još više?

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider