Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Istočnjaci dolaze

Povijesni dogovor: Messi izazvao veliku uzbunu u Barceloni, spas stigao u zadnji čas

Barcelona je pred potpisom novog sponzorskih ugovora kojim bi mogla zadržati najveće zvijezde na duže razdoblje...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kineska tehnološka kompanija Huawei ili možda japanski trgovinski div Rakuten bit će novi veliki sponzor na dresu Barcelone, pišu španjolski mediji.

U svakom slučaju istočnjaci će zamijeniti Qatar Airways na prsima Barcinih nogometaša po isteku ugovora katarske aviokompanije. Katarani neće posve izaći iz Barcelone, njihove reklame ostat će na Barceloninom sportskom centru, ali za znatno manju svotu od trenutačnih 35 milijuna eura koliko godišnje izdvajaju za sponzorstvo katalonskog kluba.

Kinezi spozoriraju Barcelonu i Messija

Više od godinu dana Barcelona traži alternativnog sponzora za Qatar Airways i čini se da ga je napokon našla. Jedna od dvije navedene kompanije s Dalekog istoka bit će puno izdašniji od Katarana i zadovoljstvo reklamiranja na dresovima Barcelone plaćat će nevjerojatnih 60 - 65 milijuna eura godišnje, a uz to će konkurirati u natječaju za dodavanje njihova imena Camp Nou te sufinanciranju temeljite obnove Barcinog stadiona koja uskoro kreće.

Uz novi rekordni ugovor s Nikeom, taj ugovor bit će još jedna velika financijska injekcija Kataloncima, neki će čak reći injekcija spasa u smislu održanja postojeće momčadi. Sve je još uvijek na razini spekulacija, jer ugovor nije javno objavljen, ali poznato je da je obavljeno nekoliko razgovora i sastanaka s Kinezima i Japancima u Barceloni na tu temu.

Čini se da je dogovor postignut i da se samo čeka ratifikacija istog od strane Barcelonina Upravnog odbora i Skupštine. Da se nešto kuha na tom planu moglo se nazrijeti prije nekoliko mjeseci kada je Lionel Messi potpisao osobni sponzorski ugovor s Huaweijem, a koji će Argentincu donositi pet milijuna eura neto godišnje zarade. Messi će biti Huaweijevo zaštitno lice i ambasador tvrtke na svjetskom tržištu.

Već tada se spekuliralo da bi Huawei mogao proširiti suradnju s Barcelonom i postati njezin glavni sponzor na dresovima. Barcelona je tražila novog sponzora jer Katarani nisu pristali povećati godišnja izdvajanja u gotovo dvostrukom iznosu, a Katalonci su tražili sve načine kako bi povećali prihode i time si osigurali povećanje plaća svojim najvećim zvijezdama.

Neymar se približio Messiju

Povećanje od trideset milijuna eura čini se golemim, ali to je cifra koju će „pojesti“ na godišnjem planu samo novi ugovor Neymara ili Luisa Suareza. I pitanje je hoće li dostajati, ako je točno da je Neymar isposlovao povećanje plaće na oko 20 milijuna eura neto godišnje, što je u bruto iznosu čak 40 milijuna eura. S još nekim bonusima Neymar navodno po novom ugovoru ima veća primanja čak i od Messija.

Spekulira se da je Luis Suarez dobio oko 16 milijuna eura neto godišnje, a otprilike toliko traži i Andres Iniesta, s kojim su pregovori oko produženja ugovora u tijeku, jednako kao i s Ivanom Rakitićem koji navodno tražio oko 8-9 milijuna eura neto godišnje.

Messi će kao šlag na tortu doći na kraju priče i bit će to daleko najveći ugovor u svijetu nogometa, koji bi prema nekim informacijama u zadnjoj godini ugovora progresivno mogao dosegnuti nevjerojatnih 40 milijuna eura.
Inače, Barcelona ima velikih problema s usklađivanjem plaća svojih profesionalaca koje ne bi smjele prelaziti 65 posto proračuna kluba, a to je upravo slučaj.

Kako će po novim ugovorima plaće dodatno rasti, i to znatno, Barcelona mora i značajno povećati prihode, no pitanje je hoće li to uspjeti bez prodaje barem jedne od najvećih zvijezda? Ako dogovor s Kinezima budu doista realiziran, velika je mogućnost da će Barca uspjeti. No, svi problemi ipak neće nestati.

Messi ljetos odbio produžiti ugovor

Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu nedavno je javno rekao kako Barcelonini igrači ne mogu očekivati da će plaće rasti u beskonačnost. Istakao je da je prioritet Uprave poslovna stabilnost i održivi razvoj kluba, a tek potom sve ostalo. Između redova može se puno toga zaključiti.
Uzbunu u Kataloniji izazvala je nedavna informacija madridskih medija kako je Messi ljetos odbio produženje ugovora. Barcin PR stroj smiruje katalonsku javnost porukom kako nema razloga za brigu jer će Messi navodno uskoro potpisati novi ugovor.

Argentincu istječe ugovor 2018., a novi bi trebao potpisati do 2021. Barcelona mu osim znatnog povećanja plaće nudi i ulogu doživotnog ambasadora kluba po isteku ugovora.

Messi je ljetos navodno odbio produžiti ugovor dok mu ne istekne stari. Razloga je podosta, a jedan od njih su problemi sa španjolskim poreznim vlastima. Katalonski klub uvjerava da su se stvari u međuvremenu promijenile i da je samo pitanje trenutka kada će Messi staviti potpis na novi ugovor, čak osmi otkada je stigao u Barcelonu iz Argentine. Čini se da iznenadni obrat ima podost veze s opisanim dogovorom s Huaweijem. Kinezi ili Japanci bi mogli dosta toga platiti...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider