Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kriza na Camp Nouu

Barca prisiljena na drastične mjere: "Pohlepni" Messi "tjera" dvije velike zvijezde

Barcelona je u financijskom škripcu, a Lionel Messi očito ne namjerava odustati od golemih potraživanja, čime se na Camp Nouu otvaraju veliki problemi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Više nije nikakva tajna. Zbog neutaženog apetita svojih najvećih zvijezda Neymara, Luisa Suareza i napose Lionela Messija, Barcelona je prisiljena povući neke drastične mjere, odnosno riješiti se nekih igrača ili ih privoljeti da ne traže povišice, što će biti jako teško, gotovo nemoguće. To je jedan od razloga zbog čega na Camp Nouu ove sezone ne cvatu ruže. Puno je problema i puno je nezadovoljnih.

Jednostavno rečeno, novca nema za sve, ili bolje rečeno, nema ga koliko bi svi htjeli. Barcelona je već probila limit potrošnje, udio plaća u proračunu kluba već odavno je veći od strane UEFA-e dozvoljenih 65 posto, a na kasu tek treba doći najveća, najgladnija ili ako hoćete, najpohlepnija zvijezda, koja će, nema sumnje, pomesti Barcin trezor. Messi traži golemo, rekordno povećanje plaće, razno-razne bonuse i na kraju potentan sportski projekt.

No, teško je sve to pomiriti, zadržati i ovce i novce na broju. Da bi se namirila najveća zvijezda, netko će najvjerojetnije morati izvisiti, jer kako god okrenuli, u litrenku ne mogu stati dvije litre. Kako to obično biva, netko u ovoj igri mora izvući deblji kraj, a puno toga govori da će to biti hrvatski veznjak Ivan Rakitić.

Za Rakitićev nema dovoljno novca

Puno smo pisali ovih dana o „slučaju Rakitić“ i opet ćemo ponoviti da je previše koincidencije u tom slučaju da bi sve bilo slučajno. Teško je povjerovati da je tek puka koincidencija što su se poklopili pregovori oko produženja ugovora, financijska kriza u Barceloni i iznenadno ispadanje iz udarne momčadi na duže vrijeme. Pa nije baš da Barcelona gubi u prvenstvu isključivo zbog Rakitićeve loše forme, zar ne?

Čini se da se vode neke zakulisne igre i da je problem puno dublji; jednim dijelom vjerojatno se dotiče narušena odnosa s trenerom Luisom Enriqueom, a drugim igračevih financijskih zahtjeva i očekivanja. Iz tog kuta gledano neće biti nikakvo iznenađenje ako Rakitić napusti Barcelonu. Ponuda ima i zacijelo su sve financijski izdašnije od onog što mu Barcelona nudi.

Ako Rakitić i napusti Camp Nou, Barcelona neće riješiti sve financijske probleme. Rakitićeva plaća i zarada od transfera neće začepiti krater golemih potraživanja najvećih zvijezda. Kako smo već rekli, limiti su već probijeni, a Messi još nije ni potpisao novi ugovor.

Iniesta dolazi na red nakon Rakitića

Nakon što Barcelona riješi Rakitićevo pitanje, na red će doći Andres Iniesta. Ako Messi ostane pri svojim zahtjevima, Barceloni neće ostati previše manevarskog prostora za veliko povećanje plaće ostalim igračima, prije svih Iniesti. Stoga bi se lako moglo dogoditi da Iniesta odluči napustiti Barcelonu. O tome se već duže vrijeme spekulira u španjolskim medijima.

Potpuno je jasno da pregovori s Messijem ne teku glatko, najavljeno produženje ugovora već je u nekoliko navrata prolongirano, a posljednja izjava glavnog direktora Barcelone Oscara Graua, kada su ga u upitali kako teku pretvori s Messijem, prilično je simptomatična.

„Moramo sve dobro proanalizirati, zadržati hladnu glavu i zdravi razum“, kazao je Grau i potakao nove brojne spekulacije, među njima i one s početka teksta. Da bi „vuk bio sit, netko mora platiti ceh“. Ili će vuk napustiti poslodavca.

Kako se čini logičnijim da će Barcelona odlučiti zadržati Messija, makar je pitanje hoće li to uraditi po bilo koju cijenu, nije teško zaključiti da bi ceh mogao platiti Rakitić i igrači u njegovom pa čak i višem rangu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider