Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
vole kad je 'oblačno'

Evo zašto je Atletico ispred Barce i Reala: Simeone opet 'jaše'

Nova godina odlično je započela za Atletico Madrid koji opet prijeti zasjeniti utrku Barcelone i Reala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ludo je zanimljivo španjolsko nogometno prvenstvo. U prvim utakmicama u 2016. godini Barcelona i Real nastavili su s prosipanjem bodova što bi ih moglo skupo stajati. Barca je u posljednjih pet kola odigrala čak tri remija od kojih su dva, kiks kući s Deportivom i sada remi kod Espanyola, potpuno iznenadili navijače.

Valencia je na svom terenu zaustavila i Real i Barcu, dok je Villarreal jedini osvojio maksimalnih 15 bodova u posljednjih pet kola i za petama je Realu za kojim zaostaje tek jedan bod. Na vrhu je pak Atletico Madrid s bodom više od Barce koja ima i utakmicu manje od ostalih konkurenata.

Iako je lijepa priča i taj Villarreal, ipak ćemo prednost dati momčadi Diega Simeonea. Argentinski trener opet jaše i prijeti još jednom pokvariti utrku Barce i Reala. Podsjetimo, 2014. godine upravo je Atletico osvojio naslov, jedini u 11 godina koji nisu osvojila dva najveća kluba u Primeri (7 Barca, 3 Real).

Prije godinu i pol Atletico je šokirao nogometni svijet. Uzeli su titulu u Španjolskoj i umalo u Ligi prvaka, ali pogodak Sergija Ramosa u sudačkoj nadoknadi nakon ubacivanja Luka Modrića spriječio je da senzacija ode do kraja. Taj Atletico nekako se opet nazire, a njegova najveća snaga je, pogađate, obrana.

Simeone opet podmazao stroj, Oblak ih drži na vrhu

Opet je Simeone podmazao svoj borbeni stroj. Nakon odlaska Mirande u Inter, u stup obrane uz neuništivog Diega Godina prometnuo se mladi Urugvajac Jose Gimenez za kojim već luduju bogatiji klubovi. Luis Filipe opet je nezamjenjiv na lijevom boku nakon što se vratio s neuspješne avanture u Chelseaju. Ta obrana, upotpunjena Juanfranom, primila je ove sezone samo osam pogodaka u 18 prvenstvenih kola.

Naravno, tu nikako ne smijemo zaboraviti možda i ključnog čovjeka ovih brojki. Slovenac Jan Oblak fenomenalno je zamijenio Thibauta Courtoisa čije se ime više ne spominje toliko na Vicente Calderonu. Oblak se nadvio nad vrata svoje momčadi i teško propušta golove.

Najbolje o tome svjedoči podatak da je Atletico u 62% utakmica ostao nedirnute mreže. U 26 službenih utakmica (18 liga, 2 kup, 6 Liga prvaka) primili su golove u njih deset. Samo su im Barcelona i Benfica zabili dva gola na utakmici. Las Palmas, Sevilla, Eibar, Getafe, Real Sociedad, Sporting, Betis, Espanyol, Granada, Rayo Vallecano, Levante, Reus, Galatasaray i Astana, poduža je lista klubova koji nisu uspjeli zabiti Madriđanima ove sezone.

Griezmann zabija, Martinez zasad puno lošiji od Mandže

Simeoneova momčad ne gazi svoje protivnike. Pobjeđuje ih s jedan razlike (u čak 10 utakmica). Argentinac nešto više 'miksa' vezni red i napad nego obranu, ali definitivno je broj 1 Antoine Griezmann, strijelac 15 pogodaka u svim natjecanjima. Koju god formaciju pripremio Simeone, Francuz će se naći u jednoj od njih dok se ostali mijenjaju.

Zasjenio je i veliko pojačanje Jacksona Martineza. Kolumbijac je zabio tek pet golova u 18 nastupa što ga čini razočaranjem, puno većim nego što se nekima činio naš Mario Mandžukić krajem prošle sezone. Torres, te Argentinci Vietto i Correa dijele minutažu u navali, a sredinu i dalje drže standardni Gabi, Koke, Tiago i Saul.

No, obrana i fanatična borbenost opet je snaga koja je dovela Atletico na vrh Primere. Hoće li izdržati još jednu bitku s Barcom i Realom? Mnogi im drže fige…

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider