Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
koji će trik sad izvući?

Sudar dvije filozofije: 'Prljavi' nogomet El Chola ima rješenje i za Bayern?

Večeras od 20.45 Atletico i Bayern igraju prvu utakmicu polufinala Lige prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ljepotica protiv zvijeri, tako mnogi nazivaju večerašnji dvoboj Atletico Madrida i Bayerna (20.45 sati) u polufinalu Lige prvaka. Bit će to susret dviju potpuno različitih nogometnih filozofija, Guardioline tiki-take protiv Simeoneova ratničkog nogometa prepunog malih, čak i prljavih trikova.

To potvrđuju i brojke, jer Bayern je s 28 golova (2,8 po utakmici) najefikasniji klub ovogodišnje Lige prvaka, dok je Atletico u isto toliko susreta zabio samo 14 golova. Nadalje, Bayernov posjed lopte je 67 posto, a Atleticov samo 48 posto. No, Simeone je pokazao da se zna suprotstaviti momčadi koja drži loptu, uostalom, u četvrtfinalu Lige prvaka izbacio je Barcelonu.

''Bit će nam to najteže utakmice ove sezone. Svjesni smo kako igra Atletico, njihov nogomet nije lijep, no efikasan je. Ali, ja dobro poznajem Simeonea i znam što nam sprema'', samouvjeren je trener Bayerna Pep Guardiola.

Sramotna bacanja lopte u teren

A da Diego Simeone ne bira sredstva, pokazao je u subotnjoj utakmici Atletica i Malage, koja je završila 1:0 pobjedom Madriđana. No, kod 0:0 Simeone je spriječio kontru tako što je skupljaču lopti naredio da na travnjak ubaci drugu loptu! Slična stvar se dogodila u četvrtfinalu Lige prvaka s Barcelonom, samo što nije bila takva izgledna situacija za protivnika.

''Sudac je donio ispravnu odluku. Ne žalim što me isključio, iako ustvari ja nisam bacio loptu u teren. Skupljač lopti bio je pokraj mene, ali to ništa ne znači'', neuvjerljivo se nakon utakmice branio Simeone, kojega zbog izrazito nesportskog poteza čeka žestoka suspenzija Španjolskog saveza, vjerojatno i do kraja prvenstva.

Šest isključenja na klupi Atletica

Simeoneu ovo nije prvi incident, fascinantan je podatak da je u pet godina u Atleticu čak šest puta isključen. Najveći incident napravio je u kolovozu 2014. godine, kada je u utakmici Superkupa protiv Reala prvo negodovao zbog odluke glavnog suca, a potom pomoćnika udario u glavu. Dobio je zbog toga osam utakmica suspenzije, što je i danas ostala najveća kazna za nekog trenera u Primeri.

Jose Mourinho tip je trenera koji se stalno svađa sa sucima, slično se ponaša i Paulo di Canio, no nitko nije ni do koljena Diegu Simeoneu. Pogotovo što svoju trenersku agresivnost i “prljavštinu” Cholo Simeone prenosi na svoje igrače. Naređuje im da gaze po nogama suparnika dok sudac ne gleda, a uoči dviju četvrtfinalnih utakmica protiv Barcelone igračima je naredio da cijelu utakmicu provociraju impulzivnog Luisa Suareza. Ukratko, Simeone ne bira sredstva. Takav je bio i kao igrač, uvijek je lupao, provocirao, a tu filozofiju sada prenosi i na igrače.

No, takvih je trenera sve više. I Wenger, i Van Gaal, i Conte i mnogi drugi uvijek šute kada su njihovi igrači pregrubi. Da bi se zaustavio protivnik, ne biraju se sredstva.

Takav ratnički nogomet na našim prostorima davnih 70-ih uveo je Hrvat Milan Ribar, koji je 1972. senzacionalno doveo Željezničar do naslova u Jugoslavenskoj ligi.

Kako je igrala Ribarova momčad najbolje opisuje da su ih zvali kostolomci. Uveo je Ribar prvi put u Jugoslaviji engleski stil igranja, igralo se oštro, a protivnike su po nogama tukli čak i Željini napadači. U očima medija Ribarova momčad bila je “ubojica” na terenu. Kao i Simeone, veliku je važnost pridavao spremnosti, kondiciji. Zato su za Ribarove nogometaše govorili da su i u zadnjih 20 minuta utakmice igrali kao da je tek počela.

“Igrač bez kondicije nije igrač sve i da je sposoban skriti loptu.”

Simeone bi toj izjavi dodao: “Igrač nije pravi ako nije uvijek spreman uklizati protivniku u noge, isprovocirati ga, te svih 90 minuta igrati obranu i napad.”

Večeras ćemo vidjeti hoće li pobijediti ta nogometna misao ili ideja Pepa Guardiole, nogometnog inovatora kojemu je tiki-taka i posjed lopte svetinja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider