Fifa i Uefa odbacile su zahtjev Svjetske antidopinške agencije koja traži tri mjeseca unaprijed točan raspored aktivnosti svih nogometaša kako bi ih mogla nenajavljeno testirati.

Glavni razlog zbog kojeg se krovne nogometne organizacije protive WADA-inom zahtjevu je zadiranje u privatnost nogometaša. Fifa i Uefa naglašavaju kako postoji velika razlika između individualnog i ekipnog sporta.

'Nogometaši su šest dana u tjednu na stadionu i lako ih je pronaći, dok sportaši u individualnim sportovima treniraju po svom programu. Zbog toga se protivimo prijedlogu da se sve aktivnosti i kretanja igrača moraju prijaviti tri mjeseca unaprijed', stoji u zajedničkoj izjavi Uefe i Fife.

>> Uefa i Fifa odbile prijedlog antidopinške agencije

No, predsjednik Svjetske antidopinške agencije John Fahey ističe da je 'element iznenađenja' presudan u borbi protiv dopinga.

'Iskustvo nam govori da su mnogi uzimali doping u razdoblju kad su znali da neće biti testirani. Uostalom, određene dopinške supstance vrlo brzu nestanu iz tijela i zato je potreban element iznenađenja', istiknuo je Fahey.