Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'pali' na testu

Analiza pokazala: HNS i većina nogometnih saveza taji na što se troši novac

Transparency International objavio rezultate istraživanje o transparentnosti rada FIFA-e, te o učinkovitom i dobrom upravljanju financijskim sredstvima koja se odobravaju nacionalnim savezima diljem svijeta među kojima je i Hrvatski nogometni savez (HNS).

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Analizirano je 209 nacionalnih saveza, te 6 regionalnih konfederacija poput UEFA-e. U razdoblju od 2011. do 2014. godine FIFA je svakom od 209 nacionalnih saveza, pa tako i HNS-u, za razvoj nogometa dodijelila oko 2,05 milijuna dolara, te još 102 milijuna dolara svakom kontinentalnom savezu.

Nevolje po Platinija i Blattera se nastavljaju: FIFA odbila žalbu

Jesu li ipak kupili Svjetsko prvenstvo? Čelnik DFB-a podnio ostavku

Samo je 14 od 209 nacionalnih saveza diljem svijeta javno objavilo minimalne informacije o aktivnostima, rashodima i vrijednostima u koje vjeruju (Danska, Island, Italija, Japan, Kanada, Litva, Mađarska, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Republika Irska, Sjeverna Irska, Švedska i V. Britanija).

Istraživanje je uključilo analizu javno dostupnih podatka o financijskim i upravljačkim aktima. Zanimljivo, čak 21% nacionalnih saveza nema internet stranicu, njih 55% nema statut, 76% nema etički kodeks, 81% nema javno dostupne financijske izvještaje, a 85% ne objavljuje godišnje izvještaje o ostvarenim aktivnostima.

Transparency International je objavio i tablicu po zemljama. Pa tako HNS nema javno dostupne financijske izvještaje, niti objavljuje godišnje izvještaje o ostvarenim aktivnostima. Zanimljivo, niti Francuski nogometni savez, niti Njemački nogometni savez ne objavljuje te podatke. Čak 87 nacionalnih saveza nema internetsku stranicu ili na njoj nije objavilo nikakve relevantne informacije o svojoj organizaciji, a najgori su savezi iz afričkih zemalja.

Transparency international je preporučio FIFA-i da kroz promjene svojih akata mora osigurati da preduvjeti za članstvo i financijsku pomoć moraju biti transparentno i javno objavljeni podaci, nadzor i kontrola nad sredstvima na nacionalnim razinama; javno dostupna baza podataka i neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih saveza.

"Ovom prilikom Transparency International Hrvatska (TIH) apelira na vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza da zaštititi integritet i poštenje svih aktera uključenih i u hrvatski nogomet, te da već od danas osigura javnu dostupnost podataka o tome kako se troše sredstva primljena od FIFA-e, ali i više od toga. Uz imena sponzora i donatora objavite informacije o iznosima koje tim kanalima prihodujete, ali i aktivnostima koje zauzvrat provodite. Tijela javne vlasti dužna su osigurati zakonodavni okvir kako bi se postigla transparentnost, osigurao neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih nogometnih saveza i kontrola" istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider