Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Teško najbolji treći

ANALIZA Koje su najbolje opcije za Hrvatsku uoči završetka kvalifikacija?

Uoči posljednja dva kola stanje na ljestvici skupine H je sljedeće: Talijani su vodeći s 18 bodova, dva više od Norveške i četiri od naše reprezentacije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U subotnjem, pretposljednjem kolu, nema međusobnog susreta ekipa iz vodećeg terceta. Svi se sastaju s reprezentacijama koje nemaju nikakve šanse izboriti Euro. Uz maksimirski susret Hrvatske i Bugarske, u Bakuu će igrati Azerbajdžan i Italija, a u Oslu Norveška i Malta.

Kad govorimo o mogućim raspletima, krenimo od onog najizvjesnijeg, da sutra svi favoriti slave. Dakle, Italija u Bakuu, te Norveška i Hrvatska na svom terenu. U tom slučaju Italija bi, uoči posljednjih 90 minuta, već osigurala plasman na Euro, a našoj reprezentaciji tada bi uz trijumf na Malti, trebao i barem bod rasterećene Italije u Rimu protiv Norveške.

No, zamislimo idealan scenarij u kojem bi, primjerice, Robert Prosinečki u subotu zaustavio Azzure, kao što je prije mjesec dana zaustavio Vatrene. Objektivno, teško je vjerovati da Norveška može kiksati protiv Malte, pa ćemo neriješeno u Bakuu uzeti kao realniju hrvatsku nadu da sami ovisimo o sebi.

U tom slučaju uoči posljednjeg kola Italija i Norveška imale bi po 19 bodova, Hrvatska 17 i njezina sudbina ovisila bi isključivo o raspletu utakmice protiv Malte.

Pobijedimo li u La Valetti, automatski bi osigurali plasman u Francusku s 20 bodova. Pobjednik utakmice Italija - Norveška završio bi prvi u skupini, a poraženi otišao u dodatne kvalifikacije.

Kad bi Talijani i Norvežani remizirali, stvorio bi se krug tri reprezentacije sa po 20 bodova. U tom krugu dalje bi prošli mi i Azzuri, a Norvešani završili u playoffu.

Još jedna važna informacija, mogućnost da Hrvatska bude najbolja treća praktično ne postoji, dakle na Euro izravno možemo samo ukoliko u preostale dvije utakmice ulovimo drugo mjesto.

Za kraj ove analize, recimo da je do sada sedam reprezentacija osiguralo vizu za Francusku. Domaćinu su se još prošli mjesec pridružili Island, Češka, Engleska i Austrija, a sinoć Sjeverna Irska - i to prvi put u povijesti - te Portugal. Nadajmo se da će se na kraju priče na ovom popisu naći i ime Hrvatske.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider