Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rusija još daleko

Analiza: Kalkulacije za plasman na SP 2018. Hrvatska opasno visi!

Vatreni su u potpunosti kompromitirali svoju poziciju u kvalifikacijama...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Porazom u Turskoj Vatreni su značajno ugrozili mogućnost plasmana u Rusiju, ali i dalje imaju realne mogućnosti da to ostvare. Što se sve uzima u obzir, koji bi detalji mogli biti presudni te što Hrvatska mora učiniti kako bi ostvarila cilj, donosi kolega Milan Stjelja.

Vatreni su u potpunosti kompromitirali svoju poziciju u kvalifikacijama. Pa dva kola prije kraja, poredak u skupni izgleda ovako: Hrvatska je i dalje vodeća, ali samo temeljem bolje gol razlike od Islanda koji također ima 16 bodova. Turska i Ukrajina su vrlo blizu, dok su Finska i Kosovo daleko iza, i njih ćemo u ovom trenutku malo zaboraviti i usredotočiti na gol razliku. Tu Hrvatska stoji značajno bolje od svih konkurenata: na +9 je, dok su ostali na identičnih +4.

Govorim to zbog toga što je gol razlika drugi najvažniji kriterij rangiranja momčadi. Odmah poslije samih bodova. Ukupno ima čak 9 kriterija, no ovo su najvažniji. Na trećem mjestu gleda se broj zabijenih golova, pa tek onda međusobni omjer. Dakle, Vatreni doista imaju još sve u svojim rukama pa je izbornik Čačić i dalje optimističan.

"Možemo bit optimisti, gledati ove zadnje dvije utakmice, na čelnoj smo poziciji. Vidite da su rezultati hiroviti, da je Ukrajina dobila s dobrom igrom Tursku, sad je izgubila od Islanda, Island je izgubio od Finske, mi smo danas poraženi, tako da bit će neizvjesno do samog kraja."

I doista će biti jako neizvjesno. To sugerira i sam raspored jer sve četiri reprezentacije koje se nadaju putu u Rusiju igraju jednu utakmicu s Finskom ili Kosovom, te jednu s izravnim konkurentom. Tako da će zapravo sve ovisiti o ishodima dviju utakmica: Turska - Island 6. listopada i Ukrajina - Hrvatska tri dana kasnije. I sada, s obzirom da se četiri reprezentacije nalaze se unutar dva boda razlike, kombinacija ima jako puno, a u jednoj čak i s dvije pobjede nismo sigurni u prvo mjesto.

No, posvetimo se realnijim scenarijima. Hrvatskoj bi najviše odgovaralo kada bi Turska i Island remizirali ili bi pobijedila Turska, jer tada bi u Ukrajini bio dovaljan i bod. U slučaju pobjede Islanda, Hrvatska za prvo mjesto u skupini morati pobijediti Ukrajinu u gostima. A remi bi nam trebao za dodatne kvalifikacije. Poraz pak ne dolazi u obzir jer bi u tom slučaju gotovo pa sigurno ostali bez Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Evo kako je kapetan Modrić najavio završetak kvalifikacija.
"Trebamo svi sigurno puno više dat da promijenimo stvari,da odemo tamo gdje nam je mjesto, ali to moramo pokazat na terenu, a ne sa pričom."
Ne uspiju li Vatreni u svom naumu, krivnju će podijeliti svi: od igrača, preko izbornika do predsjednika Saveza. S tom razlikom što će ipak značajno veći dio odgovornosti morati podnijeti oni koji stoje oko i iza Davora Šukera.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider