Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Spasilac Modrićeve generacije

Analiza: Evo što je Dalić promijenio da bi Hrvatska proigrala!

Što se to u igri Hrvatske reprezentacije promijenilo u samo mjesec dana?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rapsodija Vatrenih kada je najviše trebalo. S punog Maksimira Grčka je ispraćena sa 4:1 u prvom okršaju dodatnih kvalifikacija. Ipak, ovo je još uvijek samo prvo poluvrijeme, ali i debela prednost uoči nedjeljnog uzvrata u Ateni.

Što se to u igri Hrvatske reprezentacije promijenilo u samo mjesec dana? Najprecizniji odgovor dao je Danijel Subašić. Promijenio se - izbornik. Momčad koja je pod vodstvom Ante Čačića djelovala nesigurno poput uzdrmanog boksača sinoć je izgledala kao šampion odlučan već u prvim rundama nokautirati protivnika. Što je to Zlatko Dalić napravio u ovih jedva mjesec dana i samo dvije odigrane utakmice?

Nakon dva velika slavlja pod vodstvom novog izbornika, a pogotovo nakon sinoćnje rapsodije protiv Grčke, mnogi u Zlatku Daliću vide svojevrsnog spasitelja ove sjajne Modrićeve reprezentacije, pa da vidimo zašto.

I protiv Grčke, Dalić je opet zaigrao s rješenjem koje je prezentirao u Ukrajini: zamijenio je pozicije Luke Modrića i Ivana Rakitića! Rakitića je vratio u sredinu veznog reda, zajedno s Brozovićem (odnosno Badeljom). A Modrića je gurnuo naprijed, oslobodivši ga vraćanja u našu polovicu terena. Dalić je odlučio maksimalizirati ofenzivni potencijal najboljeg hrvatskog nogometaša, unatoč tome što Modrić tu poziciju već dugo ne igra u klubu.

Druga velika stvar je organizacija igre preko bokova. U prvu momčad vratio je Ivana Strinića umjesto Josipa Pivarića, a na desnom je standardno Šime Vrsaljko. Bio je pravi užitak gledati nadopunjavanje ove dvojice bekova s krilnim igračima. A sva tri sinoćnja gola iz igre postignuta su baš nakon asistencije bekova: dva puta Vrsaljka, i jednom Strinića. Istina, bilo je tu i dosta njihovih pogrešaka, ali plusovi su sinoć apsolutno prevladali.

Općenito, cijela koncepcija igre hrvatske reprezentacije imala je glavu i rep. Sami igrači su nakon velike pobjede na novinarska pitanja jednoglasno odgovarali: "izbornik nam je dao točno određene uloge, i mi smo te uloge odigrali". Nakon dugo vremena, ekipa nije izgledala kao skup individualaca, koji bi samo na račun pojedinačne kvalitete već nekako trebali dobiti utakmicu. Nego: izgledali su kao momčad.

Ipak, da ne bismo zajahali na valu euforije: Dalić je izbornik prekratko da bi u potpunosti implementirao svoje zamisli. Od svega možda najjači njegov učinak bio je psihološko dizanje ekipe, koja je do tada izgledala sasvim potonulo. Ali takav učinak imala je svaka promjena izbornika do sada! I kad je Kovač preuzeo ekipu od Štimca, i Čačić od Kovača - ekipa je odmah zaigrala bolje. Stoga: što će biti na duže staze - tek ćemo vidjeti.

Uostalom, Zlatko Dalić još nema niti trajan ugovor s HNS-om, niti svoj stručni stožer! Dapače, već je pristao na to da mu HNS odbije predloženog pomoćnika - Dražena Ladića - vjerojatno zbog ne baš nogometnih razloga. Zasad su tu Olić i Mrmić, a tko će još biti unutra - ne zna se! Očito pred Dalićem je još mnogo, mnogo posla nakon zaista sjajnog početka.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider