Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvati zabili 10 golova

Na današnji dan dogodilo se najveće poniženje u povijesti nogometa: Rezultat je bio 31:0!

Da stvar bude bolja, ili gora, ovisno iz koje perspektive gledate, radilo se o službenoj utakmici.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije točno 19 godina, 11. travnja 2001., odigrana je nogometna utakmica u kojoj je postavljena rekordna pobjeda u povijesti ovog sporta (kad su u pitanju službeni susreti).

U sklopu Zone Oceanija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji u gradu Coffs Harbour sastale su se reprezentacije Australije i Američke Samoe, a rezultat je bio nevjerojatnih 31:0 za Australce.

Kao da su igrali srednjoškolci protiv dječaka iz četvrtog osnovne

Razlika u kvaliteti bila je toliko golema, otprilike onolika kao da ste nekoj dobro uigranoj srednjoškolskoj momčadi suprotstavili ekipu sastavljenu od učenika četvrtog ili petog razreda osnovne škole.

Kada tome dodate činjenicu da Australci nisu imali baš niti malo milosti (primjerice, pri rezultatu 26:0 u 80. minuti oni su i dalje jurcali i u posljednjih 10 minuta postigli još pet pogodaka), onda dobijete ono što se tog dana dogodilo u Coffs Harbouru.

Australci su se zapravo najviše mučili u prvih 10 minuta dok nisu načeli goste, a onda kad je krenulo više se nisu zaustavljali.

10 od 31 pogotka postigli su - Hrvati

Od ukupno 31 pogotka 10 su ih postigli australski Hrvati. David Zdrilić je poentirao osam, a Tony Popović dva puta.

Reakcije poslije utakmice bile su raznorazne. Cijeli nogometni svijet s nevjericom je dočekao ovaj rezultat i gotovo da ne postoji osoba koja u tom trenutku nije išla barem još jednom provjeriti je li riječ o nekoj pogrešci.

Što mislite, kada će se nastaviti nogometne lige?

Ukupno glasova:

Što se aktera utakmice tiče, tadašnji australski izbornik Frank Farina nije likovao već je kritizirao format kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Zoni Oceanija, a na sličnom je tragu bio i Archie Thompson, napadač koji je zabio čak 13 golova i upisao se u Guinnessovu knjigu rekorda.

"Drago mi je zbog rušenja svjetskog rekorda jer to nije stvar koja se događa baš svaki dan. Međutim, morate pogledati malo oko sebe i vidjeti protiv kakvih reprezentacija mi igramo. Ne bismo uopće trebali igrati ovakve utakmice", poručio je Thompson.

Australska šetnja kroz kvalifikacije

Zbilja, nadmoć Australaca u toj skupini A bila je čudesna. Ostvarili su sve četiri pobjede uz gol-razliku od 66:0, a onda se u završnom boju za plasman na svjetsku smotru lakoćom obračunali s Novim Zelandom kojeg su prvo pobijedili s 2:0 u gostima, a zatim i s 4:1 kod kuće.

Samoanci? Oni su se tješili da su tek nedavno prije toga otkrili nogomet i da će u budućnosti biti bolje. Njihov vratar Nicky Salapu bio je igrač utakmice i da nije bilo njega, poraz bi bio još izraženiji.

"Nije me sramota jer smo nešto i naučili iz ovoga. Da smo imali najbolje igrače na raspolaganju možda bismo izgubili s 5-6 golova razlike. Bez najboljih obrambenih igrača ništa se više od ovoga nije moglo napraviti", zaključio je Salapu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider