Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Navijači ujedinjeni u jednom

Kontranapad: 20 tisuća navijača najavilo ustavnu tužbu protiv države

Navijačke udruge su jedinstvene u svom stavu i žele da se novim zakonom kažnjavaju huligani, a ne pravi navijači, jer 'novim zakonom se krše osnovna ljudska prava i Ustav RH'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

'Ne ratujemo s Vladom, međutim ukoliko se u Saboru usvoje izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima podići ćemo ustavnu tužbu, a spremni smo i tužiti Vladu sudu u Strasbourgu. Još uvijek smo otvoreni za razgovore', kazao je danas koordinator hrvatskih navijačkih udruga Thomas Bauer na novinarskoj konferenciji u Europskom domu.

Konferenciji su nazočili predstavnici devet navijački udruga (Armada, BBB, Torcida, Kohorta, Ultras, Demoni, Tornado, Funcuti, White Stones) koji tvrde da iza njih stoji više od 20.000 navijača. Bauer je istaknuo kako su protiv nasilja i vandalizma, ali i naglasio kako se novim Zakonom navijačima krše osnovna ljudska prava.

Konferenciji su nazočili predstavnici devet navijački udruga (Armada, BBB, Torcida, Kohorta, Ultras, Demoni, Tornado, Funcuti, White Stones) koji tvrde da iza njih stoji više od 20.000 navijača

Predstavnici navijačkih udruga su podsjetili kako su održali tri sastanka s povjerenstvom na čelu s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešič, pri čemu i jednom osobno s gospođom Adlešič, a održali su i niz sastanka s dužnosnicima Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega su dostavili svoje prijedloge i primjedbe na Zakon o izmjenama i dopunama zakona o spriječavanju nereda na športskim natjecanjima. Međutim, nisu dobili nikakav odgovor, a Vlada je izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima uputila u saborsku proceduru. 

Novi zakon - kršenje ljudskih prava

Najviše prigovora navijači su imali na 'mjere opreza' i oduzimanje putovnica naglasivši kako Ustavnom odredbom o presumpciji nevinosti nitko ne može biti proglašen krivim dok mu se to ne dokaže pravomoćnom presudom nadležnog suda. Usprkos tome 107 navijača ima mjeru opreza koja traje već 15 mjeseci, s gotovo nikakvom šansom da će se postupak okončati prije zastare (2 godine).

Novi zakon, kao i postojeći, prekršajnim sudovima omogućava da izriču zabranu dolaska na utakmice osobama protiv kojih je tek pokrenut postupak, a krivnja još nije dokazana, čime se, kažu, krši Ustavna odredba o pretpostavci nevinosti.

Navijači imaju prigovore i na odredbe o govoru mržnje, bakljama, maskiranju ili bojenju lica, zbirki podataka o navijačima... 'Zakon bi trebao prepoznati razliku između pripadnika navijačkih skupina koji na stadion dolaze bodriti svoj klub i huligana koji se dolaze potući i raditi nerede', naglasili su predstavnici hrvatskih navijačkih udruga.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider