Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dva teško ozlijeđena navijača

Kaos u Žilini: Policija slušala UEFA-u, posljedice umalo tragične

Po snimkama i fotografijama pristiglim iz Žiline vidi se koliko je akcija slovačke policije bila brutalna, no o tome svjedoči i podatak da su jednom navijaču slomljene obje ruke, a jednom ključna kost.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jučer smo vidjeli kako je slovačka policija striktno provela odluku UEFA-e o zabrani gostovanja navijača Hajduka, a u utorak smo vidjeli kako je isto napravila austrijska policija. Rezultati su poznati - BBB-i na tribini, Torcida krvavih glava. Slike iz Žiline brzo će obići svijet, no na njima se ne vidi huligansko divljanje, kojeg je možda i bilo, već isključivo brutalna akcija policije.

Ipak, nova sramota je učinjena. Hrvati su opet Balkanci koji ne mogu bez nereda, no to i nije daleko od istine.

>> Adlešič kontra Slovaka: Ovaj put nisu krivi navijači!

>> Peroš: Nismo mogli pomoći navijačima

>>  VIDEO: Žestoka tučnjava Torcide i policije u Žilini!

Tukli su slovački policajci sve što su vidjeli ispred sebe. Obučeni u oklope i naoružani palicama lako su se obračunali s Torcidom koja je pokušala silom probiti jako policijsko okruženje. Tajnik Torcide Lekić dugo je pregovarao s policijom, pokazivao im ulaznice koje su legalno kupljene, no kada su Slovaci rekli konačno 'ne' proključalo je nezadovoljstvo.

Torcidaši su okruženi i stjerani kod željezničkog kolodvora i otud su krenuli u proboj. Prvo su krenuli kroz policiju, no u kratkom su okršaju (tzv. linija) vraćeni. Tada ih je policija potjerala s druge strane podvožnjaka i onda je krenulo. Sumnjamo da ih policija napala iz čista mira, poletjele su kamenice, no onda je uslijedio 'blitzkrieg' čuvara reda. Korišteni su policijski psi, konjica, a čuli su se i pucnjevi jer su navijače gađali gumenim mecima.

Vidjeli smo i kako su policajci u Pragu smirili BBB-e. Nakon napada navijača Dinama policija je reagirala relativno smireno, također ih je okružila i izvlačila jednog po jednog. Svijet je tada vidio napad na policiju, no sada može vidjeti samo mlaćenje palicama navijača koji su ležali na podu i to je ono što se pamti.

Povjerenik za sigurnost UEFA-e Nijemac Michael Kuchenbecker jedan je od ljudi kojem sve te nemile scene idu na na dušu. Upravo je on inzisitirao da se navijači zaustave na putu prema stadionu, on je rekao konačno 'ne' policiji kojoj su se iz vodstva Torcide čak i najavili uvjeravajući ih kako nemaju zle namjere.

Je li UEFA-ina odredba o zabrani dolaska gostujućih navijača provediva i je li uopće legitimna?

Slovaci pak tvrde suprotno, izvještavanju o 'balkanskim huliganskim bandama' koje su haračile po mirnom slovačkom gradu. Kažu kako su napadnuti kamenjem, da imaju osam ranjenih kolega, no ne toliko da ne ostanu na ulici što se ne bi moglo reći za desetak krvavih glava i slomljenim rukama na drugoj strani. Policija se po pisanju tamošnjih medija danima spremala za ovo što se dogodilo, bilo ih je tek nešto manje od ukupno pristiglih Hrvata. Kao da su svi čekali isto, kad su ih već povukli s godišnjih onda da i bude neke akcije.

Jedan je čak policajac rekao kolegi iz Sportskih novosti 'umjesto da sam na odmoru u Makarskoj, ja pazim na vaše navijače'. Također, ne znamo čemu je bilo potrebno mlaćenje već privedenih navijača za ogradu i onih koji su u krvi ležali na podu ne pružajući nikakav otpor.

No sliku o sebi sami su stvorili i Torcidaši. Čim su dobili zabranu odlaska na gostovanje od UEFA-e Slovaci su pretpostavili da se radi o opasnim huliganima. Takvu sliku o sebi stvorili su svojim sramotnim postupcima hrvatski navijači i sada im se to itekako naplatilo i osvetilo. Stotine navijača i policajaca s druge strane nisu se mogli sporazumjeti unatoč pregovorima vodstva Torcide i policije. Oni se oduvijek gledaju 'preko nišana' i jedan krivi potez izavat će kaos kakav smo jučer vidjeli u Žilini. Uostalom, policija je reagirala na napad navijača.

Ipak, nakon odluke austrijskih organizatora da unatoč UEFA-inoj zabrani puste Dinamove navijače na strogo ograđen dio stadiona, nemile scene u Žilini nameću zaključak tko je postupio mudrije, ali osim toga i pitanje: je li UEFA-ina odredba o zabrani dolaska gostujućih navijača provediva i je li uopće legitimna? Tko će spriječiti navijača da ode i kupi kartu, ne preko kluba, ne organizirano, već preko interneta i na blagajni kao što je to jučer učinio velik dio pristiglih navijača.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider