FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Osvojio sve moguće

U Fažani svečano otkriven spomenik legendarnom Mati Parlovu

Na 40. obljetnicu osvajanja jedne od najvećih titula, legendarnom hrvatskom boksaču otkriven je spomenik.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Fažani je u nedjelju pred više stotina građana iz Fažane, Pule i cijele regije te brojnih sportaša otkriven spomenik legendarnom boksaču, najboljem hrvatskom sportašu 20. stoljeća Mati Parlovu.

Inauguraciji spomenika nazočni su bili, uz dvije unuke, sin Marko i kćer Mira te šira obitelj, načelnik Fažane Ratomir Korać i njegova zamjenica Ada Damjanac, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese te brojni drugi.

Korać je naglasio važnost sjećanja na najbolje ljude i sportaše te veliku promociju koju će spomenik legendarnom Parlovu donijeti Fažani. Ustvrdivši kako je iznimno ponosan što su u Fažani živjeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport, Korać je izrazio zadovoljstvo što će Fažana prije Pule i Zagreba dobiti spomenik Parlovu.

"To je važna priča u promociji Fažane. Svi gosti koji budu prošli tom šetnicom rado će se slikati sa svjetskim prvakom", rekao je Korać.

Otkrivanje spomenika održano je na 40. godišnjicu kada je Mate Parlov osvojio jednu od svojih najvećih boksačkih titula, WBC svjetsku titulu u Milanu, pobijedivši Argentinca Miguela Angela Cuella i tako postao profesionalni prvak svijeta u poluteškoj kategoriji.

Spomenik se nalazi u parku u Fažani, između Šetnice Mate Parlova i Aleje Maslina, nedaleko od kuće obitelji Parlov.

"Nadam se da i on sve ovo vidi, mislim da je zadovoljan. Otac je tu živio od 1971. godine otkako je sagrađena kuća. Mi kao obitelj smo jako zadovoljni i ponosni što je upravo Fažana ostvarila ono što dogovaramo već duže vrijeme" rekao je Matko Parlov prije nekoliko dana na konferenciji za novinare.

Impresivni spomenik u bronci, u prirodnoj veličini, visok je s postamentom 240 cm, a visina samog kipa je 190 cm. Spomenik je rad akademskog kipara Ante Jurkića. Nakon otvaranja spomenika u Multimedijalnom centru Fažane održana je projekcija snimki mečeva velikog boksača, izložba njegovih trofeja i fotografija.

Mate Parlov je preminuo 29. srpnja 2008. godine, a jedini je hrvatski boksač koji je osvojio sve moguće titule, amaterskog europskog i svjetskog prvaka, olimpijskog pobjednika te profesionalnog europskog i svjetskog prvaka.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider