FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
neuništivi cro cop

Mirko s pojasom 10 godina nakon legendarnog PRIDE-ovog Grand Prixa!

Šlag na tortu veličanstvene karijere Mirko Cro Cop Filipović stavio je osvajanjem Rizinovog World Grand-Prix turnira...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mirko Cro Cop Filipović zaključio je 20 godina profesionalne karijere u borilačkim sportovima osvajanjem Rizinovog World Grand-Prix turnira u Japanu. Mirko je u finalu slavio protiv Iranca Amira Aliakbaria čime je osvojio drugu veliku krunu na ovakvoj vrsti turnira, nakon što je 2006. godine slavio u PRIDE-u.

Njegov put krenuo je u K-1 u Japanu 1996. godine pobjedom protiv Jeromea Le Bannera. Pobjeđivao je najveće legende kick-boksa poput Petera Aertsa, Mikea Bernerda, Marka Hunta, Remyja Bojanskog i ostale, a prije 15 godina ušao je u MMA svijet kada kreće s najpoznatijim dijelom svoje karijere, onim vezanim za PRIDE.

Svijet osim pobjeda pamti i njegove legendarne borbe u kojima je izgubio. 2003. ga je pobijedio Minotauro, a dvije godine kasnije i legendarni Fedor nakon odluke sudaca. Godinu dana kasnije Mirko doživljava vrhunac karijere kada 2006. na Grand Prixu pobjeđuje Wanderleija Silvu brutalnim nokautom high-kickom, a potom u finalu pobjeđuje Josha Bernetta.

Od 2007. Cro Cop seli u UFC koji počinje preuzimati primat u MMA svijetu. U tom svom prvom mandatu dogodio se i onaj nesretni i brutalni nokaut Gabriela Gonzage kojeg je osvetio osam godina kasnije u Krakovu. U drugom dolasku u UFC izgubio je od kasnijeg prvaka Juniora Dos Santosa, ali ni taj mu put najjača svjetska organizacija nije donijela sreću.

Onda je stigla 2012. godina i povratak kick-boksu. Tada se nakratko vratio i legendarni K-1 pa je Mirko 2012. u zagrebačkoj Areni pred svojim navijačima osvojio toliko željeni K-1 World Grand Prix. Iako to nije bio K-1 iz najboljih dana, kada je 1999. i 2000. bio finalist Grand Prixa, Mirko je svejedno ušao u povijest kao jedini borac koji ima osvojene Grand Prix titule u dvije mitske organizacije, PRIDE i K-1.

Potom se opet vratio slobodnoj borbi i uzeo pojas u japanskom Inoki Bom-Ba-Ye. Pobijedio je dva puta zaredom najboljeg japanskog borca Satoshija Ishiija, što mu je ponovno donijelo veliku popularnost i treći poziv UFC-a. U travnju 2015. uslijedila je njegova osveta Gabrielu Gonzagi u Krakovu, a ta borba ujedno je bila i njegova posljednja u UFC-u.

Nakon godine i pol stanke japanska organizacija Rizin ponudila je Cro Copu povratak u svijet MMA-a što je legendarni borac s oduševljenjem prihvatio. Za nastup u Saitama Areni pripremao se mjesecima, to se moglo vidjeti u svakom njegovom nastupu, a to su na svojoj koži osjetili Korejac Hyun, Lawal, Baruto i Aliakbari.

U MMA karijeri ostvario je, bez nastupa na Rizinu, 31 pobjedu, 11 poraza, dvije neodlučene borbe, a jedna je proglašena 'no contest'. U kick-boksu ima skor 23 pobjede i osam poraza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider