FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
Sukob bez nasilja

Hrvatska će uskoro biti simpatičnija slavnom Stevenu Seagalu

Steven Seagal vjerojatno je najpoznatiji svjetski majstor Aikida. Poznati glumac često je u posljednje vrijeme prozivan u svijetu slobodne borbe, no koliko zaista znate o drevnoj japanskoj vještini?

Aikido je način rješavanja sukoba bez borbe, nastojanje da se protiv nasilja bori nenasiljem, vještina čija je bit sažeta u riječima osnivača: ''prava pobjeda je pobjeda nad samim sobom''.
''Aikidom sam se počeo baviti prije 12 godina za vrijeme studija u Zagrebu. Nositelj sam crnog pojasa 3. dan i danas aikido treniram i podučavam u zagrebačkom aikido klubu Aikikai Grič. Aikido mogu vježbati i muškarci i žene, kao i djeca svih uzrasta'', opisuje nam Robert Gorički hrvatski majstor Aikida i informatičar na Novoj TV.

Na kongresu od 18. do 24. rujna u Tokiju Hrvatska, koja broji tridesetak klubova, konačno će biti pridružena svjetskoj aikido organizaciji koja broji 44 zemlje.
''Paralelno s aikidom, koji je nastao sredinom prošlo stoljeća, razvijale su se i neke druge borilačke vještine poput juda koji je postao olimpijski sport. Osnivač te vještine je Morihei Ueshiba, koji je nakon dugogodišnjeg prakticiranja tradicionalnih japanskih borilačkih vještina uobličio aikido kakav se danas trenira diljem svijeta'', upoznaje nas Robert sa svijetom 'Seagalove' borilačke vještine.

Ono što je razdvojilo judo i aikido su natjecanja.
''U aikidu nema natjecanja i na taj način se razlikuje od većine sportova koji su okrenuti samo snazi i mladosti. Aikido je moguće vježbati u svakoj životnoj dobi čemu najbolje svjedoči glavna instruktorica i svjetski ženski autoritet Mutsuko Minegishi, 7. dan, koja u 72. godini još uvijek aktivno vježba aikido, te putuje svijetom održavajući radionice i seminare aikida. Mutsuko Minegishi Hrvatsku posjećuje dvaput godišnje od 2004. godine i drži višetjedne treninge i seminare. Početkom svibnja ove godine u sklopu zadnjeg posjeta održane su i prezentacije za učenike Klasične gimnazije i OŠ Tituš Brezovački.''

Hrvatsku će u Japanu predstavljati troje predstavnika. Osim našeg Roberta, u Japanu će Hrvatsku predstavljat Krešimir Tomačić i Ivica Grgić iz Aikido kluba ''Cavtat''.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider