Košarka
SPORTOVI
Košarka
Veliko finale

Zadar 12 godina čeka trofej, ove subote imaju priliku Krešin pehar vratiti u Krešin grad

Prvi u prvenstvu, posljednji u ABA ligi i sutra u prilici prekinuti trofejni post koji traje duže od desetljeća. Ovako ukratko izgleda opis sezone košarkaškog kluba Zadar, o čijoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti priču donosi Stipe Antonijević.

Kaže stara zadarska da je Bog stvoria čovika, a Zadar košarku. No košarkaši Zadra u proteklim desetljeću i nisu svojim navijačima dali puno razloga za veselje, stoga ulazak u finale Kupa Krešimira Ćosića itekako raduje.

"Nego što je nego drago da je Zadar uša'. To je moj klub, od mog djetinjstva", ponosno će Sveto.

"Dugo je čekati ga, a da li ćemo ga osvojiti isto je upitno. Tko zna, možda bude Cibona bolja od Zadra i ovaj put. A možda 13. sreća bude!", diplomatski će Mirjana.

Posljednji trofej osvojen dok su igrali u Jazinama

Koliko dugo Zadrani čekaju na trofej, najbolje svjedoči činjenica da je on osvojen još dok se igralo u Jazinama. Bilo je to prije točno 12 godina kada je u posljednjoj utakmici u ovoj legendarnoj dvorani Zadar pobijedio košarkaše Splita i osvojio naslov prvaka Hrvatske.

"Previše, previše definitivno. Treba se vratiti trofej ovdje u Zadar", smatra Michael.

Isto žele i čelnici kluba, koji se osim držanjem vodećeg mjesta u prvenstvu Hrvatske, mogu pohvaliti i financijskom stabilnošću, što u Zadru, kaže nam direktor Žilavec, i nije bio slučaj proteklih godina.

"Situacija je mogu reći zadovoljavajuća. Primanja igrača su na vrijeme, dakle nema apsolutno nikakvih kašnjenja i s tim mislim da se stvarno treba na neki način pohvaliti", ističe Željko Žilavec, direktor KK Zadar.

Želja je i izbjeći ispadanje iz ABA lige

Hvale se s pravom u Zadru i s nekoliko mladih talenata, među kojima prednjači Jure Planinić. Ovaj 205 centimetara visok 19-ogodišnjak mlađi je brat hrvatskog reprezentativca Darka Planinića.

"Igramo eto na istoj poziciji, svaki njegov savjet mi je svakako dobrodošao, puno mi pomogne jer on je sve to prošao što ja sad prolazim. Jer on ima 9 sezona iza sebe, 6 velikih klubova, tako da svaki njegov savjet mi puno pomaže", rekao je Jure Planinić.

Pomoć s tribina trebat će klubu želi li izbjeći ispadanje iz ABA lige. Tri kola prije kraja Zadar je na začelju ljestvice, bez ijedne gostujuće pobjede u cijeloj sezoni. Ostanak će pokušati izboriti na parketu, no bez obzira na ishod - za iduću će sezonu razmotriti i opcije van regionalne lige.

"U svakom slucaju treba se pripremati i za nekakve opcije - da li je to izlazak u Europu, apsolutno ovisi o mogućnostima financijskim i organizacijskim, ali naravno da treba o tome razmišljati."

No prvo Cibona, finale Kupa i pokušaj povratka Krešinog trofeja u Krešin grad.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider