Košarka
SPORTOVI
Košarka
Neviđeni preporod

Najljepša priča NBA lige: Bili su otpisani, a sada se bore za vrh

Na početku sezone su bili na dnu konferencije, a tada je sukladno njihovom imenu krenula čarolija koja ih je dovela do vrha.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Početkom ere Johna Walla, prvog picka drafta 2010., Washington Wizardsi su bili pravi „putujući cirkus“ NBA lige s ekscentričnim igračima poput Nicka Younga i JaValea McGeeja. Prvi dobri rezultati su stigli nakon dvije sezone kada su dva puta uzastopno ostvarili peto mjesto Istoka i dogurali do druge runde playoffa uvjerljivo izbacivši bolje plasirane momčadi Bullsa i Raptorsa.

Međutim, kola su prošle sezone krenula nizbrdo – razočaravajuće 10. mjesto je koštalo posla Randyja Wittmana, a na njegovo je mjesto došao bivši trener Oklahome Scott Brooks. U studenom se činilo da se agonija nastavlja i da će ova sezona biti još gora. Čarobnjaci su u prvih 20 utakmica upisali samo sedam pobjeda i bili na dnu konferencije, miljama udaljeni od mjesta koje vodi u doigravanje.

A onda je krenuo nevjerojatan preporod momčadi iz glavnog grada. U preostalih 28 utakmica su izgubili samo sedam puta. U siječnju su bili najbolja momčad lige poslije Golden State Warriorsa, trenutno su u nizu od šest uzastopnih pobjeda, a na domaćem parketu imaju nevjerojatnih 16 pobjeda zaredom! Njihove sjajne igre su probudile i navijače koje se često smatralo pomalo uspavanom publikom.

Kako su Wizardsi od dna došli do vrha konferencije?

Brooksova Oklahoma je često kritizirana kao momčad čiji su napadački mehanizmi vrlo jednostavni i predvidljivi te se previše oslanjaju na individualne kvalitete Westbrooka i Duranta. Slična je bila i dijagnoza Wizardsa kojima je napad često ovisio o potezima bekovskog dvojca Walla i Bradleya Beala.

Osim toga, kemija između dvije glavne zvijezde je često bila upitna, a priču je dodatno začinila Wallova izjava da se „ne vole na parketu.“ Međutim, trener i momčad su pronašli kemiju i postali momčad koja fantastično surađuje igrajući košarku kakva se smatrala atipičnom za Brooksa.

Temelj njihove igre je odlično izbalansirana petorka. Imaju All Star playmakera Walla, ubojitog šutera Beala, Marcina Gortata koji je izvrstan u postavljanju blokova, svestrano krilo Markieffa Morrisa i Otta Portera koji briljira u kretanju bez lopte, a šuterski napredak koji je ostvario je nevjerojatan. Prošle je sezone pogađao 36 posto trica, a ove ubacuje nevjerojatnih 46 posto i najprecizniji je tricaš cijele lige!

 

Ovakva momčad igra vrlo pokretljiv i fluidan napad u kojem opasnost prijeti sa svih strana. Wall i Gortat su vrlo opasni u pick and roll igri, Beal i Porter su stalna prijetnja izvana, Morris je jedan od najpreciznijih igrača lige s poludistance, a vrlo je opasan i iz izolacije. Nakon građenja napada oko dvojice dominantnih igrača u Oklahomi, Brooks je s balansiranom petorkom pokazao napadačku inventivnost kakvu od njega nitko nije očekivao.

Samo jedna momčad ima bolju petorku – ali kakvo je stanje na klupi?

Petorka Wizardsa je druga u ligi po broju minuta provedenih na parketu. Po utakmici postižu čak 83 koša, a bolja od njih je samo moćna petorka Warriorsa. Međutim, njihova klupa ostvaruje obrnuti učinak i predzadnja je u ligi po broju postignutih koševa po utakmici. Logički se nameće pitanje može li ih nedovoljno široka klupa koštati boljeg rezultata.

Upravo je klupa početkom sezone često ispuštala vodstva i kumovala mnogim porazima. Brooks je i tu odlično reagirao – pronašao je idealne rotacije koje su zaustavile „curenje“, a vrlo se bitnim pokazalo i davanje veće minutaže glavnoj uzdanici s klupe Kellyju Oubreu.

Veća minutaža 21-godišnjeg krilnog igrača se poklapa s početkom pobjedničkog niza. S njim u petorci su puno čvršći u obrani – kada on igra umjesto Morrisa na 100 posjeda primaju samo 81 koš u odnosu na 97 koliko dopušta prva petorka i zabijaju čak 54 koša više od protivnika!

Koliko mogu Wizardsi?

Novinar J. Michael koji prati Wizardse smatra da je jedino pojačanje koja ova momčad treba zdravi Ian Mahinmi. Francuski centar je doveden da bi zatvarao reket, ali ove je sezone odigrao samo jednu utakmicu. Njegov se povratak očekuje oko All Stara, a on bi mogao biti ključan za njihove playoff ambicije.

Zdravi i kompletni Wizardsi mogu biti prijetnja bilo kome na Istoku. Trenutno su četvrti i pušu za vratom Torontu i Bostonu koji imaju dvije, odnosno tri pobjede više. Neuhvatljiv nije ni uzdrmani Cleveland koji ima samo pet pobjeda više.

Ako završe među tri najbolja na istoku otvara im se put do prvog finala konferencije nakon davne 1979. godine kada su se još zvali Bulletsi. Tamo bi ih vjerojatno dočekali aktualni prvaci Cavaliersi predvođeni LeBronom Jamesom, a Wizardsi bi imali priliku dovršiti ultimativni preporod – od užasnog starta do velikog NBA finala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider