Košarka
SPORTOVI
Košarka
Svijet za sebe

Warriorsi i Curry su bolji nego ikad: Kreće li lov na rekordne Jordanove Bullse?

Golden State Warriorsi izgledaju bolje nego ikad. Nakon što su ih tijekom ljeta i uoči nove sezone mnogi kritizirali kako su do naslova došli ponajviše zahvaljujući sreći, Stephen Curry i društvo odgovorili su tamo gdje je najvažnije – na terenu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Impresivan start od 8-0 i Curry koji je svijet za sebe. Kad jedan igrač sam na kontu ima više trica nego određene momčadi, onda teško netko može stati s njim u istu rečenicu. Pa čak i jedan LeBron James, najbolji svjetski košarkaš. Nije ovdje riječ o tome tko je najbolji na planeti, nego o 'luđaku' s loptom koji se zainatio pokazati koliko stvarno može biti dobar. A to trenutno radi bolje od ikoga.

Zasjeniti Duranta, Westbrooka, Davisa, Hardena i Jamesa može jako malo ljudi. Štoviše, osim Jamesu nikome od navedenih tijekom karijere nije tako nešto pošlo za rukom. Curry je u prvih pet utakmica sezone zabio najviše koševa od 1991. i Michalea Jordana. Imao je i tri utakmice u kojima je u jednoj četvrtini zabio barem 20 poena, dok je u isto vrijeme cijela liga zajedno brojala samo jednu.

Čudesne brojke

Prošlogodišnji MVP lige trenutno je na prosjeku od 5,1 trice po utakmici. Potpuno van svih očekivanja. Kako igra, mogao bi zabijati iz svlačionice da mu dopuste. Za očekivati je da bi se s vremenom te brojke trebale stabilizirati, odnosno smanjiti. Osim ako Curry kojim čudom ne odluči ovu sezonu srušiti nekoliko rekorda. Među njima i par svojih.

No, to nije sve. Pakleni šuter Warriorsa je na prosjeku od preko 30 poena i 50 posto šuta po utakmici. U takvom transu ga rijetko tko može čuvati. Loša vijest je postala kad zabije 20-ak koševa i manje od pet trica. Podsjeća li vas to na nekoga? Posljednji koji je 'trpao' poput njega bio je Jordan s kraja 80-ih i početka 90-ih, kojemu je pod normalno bilo iz večeri u večer ponavljati takve predstave. Zato je bio jedinstven.

Istina, Curry nije za uspoređivati s najvećim koji je igrao ovaj sport. Puno je prerano. Uostalom, drugačijeg su stila i košarka je evoluirala u drugom smjeru. Danas se ni izbliza ne igraju grube i čvrste obrane kao nekad, a trica je postala najvažnije oružje na parketu. Lani su četiri najbolje momčadi ujedno bile i četiri najbolje u šutu za tri poena.

Kreće lov na Jordanove Bullse?

Ono što se može dogoditi ove sezone je ozbiljan napad na rekordni skor Jordanovih Bullsa (72-10). Bio bi to pothvat vrijedan divljenja, ali do toga je još puno vremena i Warriorsi će trebati održati kontinuitet. No, svakako su legitiman kandidat za svrgavanje Chicaga s trona najboljeg omjera regularnog dijela u povijesti lige. Naime, jedan Klay Thompson se još nije ni 'probudio'. Barem ne kao što smo ga navikli gledati protekle sezone. Bogut je odigrao tek jednu cijelu utakmicu, iako Ezeli izgleda fenomenalno, a Kerra još dugo neće biti na klupi.

Upravo je izostanak Kerra najbolji primjer kako stvari mogu funkcionirati kad postoji sustav i znaju se iskoristiti svoje prednosti. Pa i bez nekih taktičkih zamisli. Tako je, primjerice, privremeni trener Luke Walton nedavno na jednom 'time-outu' u trećoj četvrtini protiv Clippersa, među inima, poručio igračima neka 'odu i zabave se'. Curry je to doslovno shvatio i dalekometnim, za većinu nerezonskim šutevima u zadnjoj dionici 'pokopao' rivale iz LA-a.

Takvi su Warriorsi. Lepršavi i brutalni. Istovremeno se zabavljaju i pobjeđuju, a mnogi bi rado bili poput njih. Čini se da prošlosezonska titula nije bila instant uspjeh nego iskorak koji je ove sezone dobio novi nastavak. Priču koja nije ni blizu svom završetku. Možda su tek počeli. Prvi izazov je otvoriti sezonu s omjerom 15-0, što je dosad pošlo za rukom samo dvije momčadi (1948-49 Washington Capitalsima i 1993-94 Houston Rocketsima). Nakon toga ni rekord Bullsa neće biti utopija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider