Košarka
SPORTOVI
Košarka
U finalu protiv LeBrona

Čudesni Warriorsi u finalu nakon povijesnog preokreta: Ovo nije viđeno od Celticsa 1981.!

Golden State Warriorsi plasirali su se u veliko NBA finale nakon što su pobijedili Oklahomu u sedmoj utakmici finala Zapada sa 96-88...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Golden State je briljantnim preokretom drugu godinu zaredom ušao u veliko NBA finale. Stephen Curry predvodio je aktualne prvake u sedmoj utakmici finala Zapada sa 36 poena, a Warriorsi su režirali jedan od najvećih povrataka u povijesti lige nakon što su nadoknadili 3-1 u seriji protiv Oklahome.

Nevjerojatan podvig pružio im je šansu da u reprizi finala iz prošle godine okrune rekordnu sezonu. Pobjedom u sedmoj utakmici pred svojim navijačima postigli su uspjeh kakav nije viđen od 1981. godine, kada su Celticsi također nadoknadili zaostatak od 3-1 u konferencijskom finalu. I postali su tek deseta momčad u povijesti koja se uspjela vratiti iz takvog deficita.

U odlučujućoj sedmoj utakmici presudio je šut za tri poena. Obje momčadi uspjele su promašiti po 20 trica, ali s jednom bitnom razlikom - Warriorsi su ih zabili 17, dok je Oklahoma pogodila tek sedam. Thunder je imao dominaciju u skoku i puno više poena iz drugog napada, no to nije bilo dovoljno za slomiti prvake. Kad su Curry i Thompson uhvatili ritam, i prednost Oklahome iz prvog poluvremena bila je nebitna. Odnosno nedovoljna da se dođe do pobjede.

Unatoč tome što su bili na rubu eliminacije i trebali čak tri uzastopne pobjede protiv jako dobre Oklahome, Warriorsi su uspjeli spasiti sezonu i pokazali kako imaju karakter pobjednika. A to je ono najvažnije. Tako se, uostalom, dolazi do naslova. Ako je itko mogao nadoknaditi taj zaostatak, to su bili oni.

Po prvi put ove sezone u prvoj petorci krenuo je Andre Iguodala, koji je lani bio X-faktor u finalu i odnio titulu MVP-a. Ovaj put je ponovno bio među ključnim ljudima Kerrove momčadi. Izvrsnom obranom na Durantu i kreativnošću u napadu dao je dodatnu snagu branitelju naslova.

Iako su imali nervozni početak, a Oklahoma je bolje izgledala u obrani i vodila veći dio prvog dijela, Warriorsi nisu posustajali. Konačni slom na neki način dogodio u trećoj četvrtini, kada su Curry, Thompson i Iguodala vezali tri trice zaredom, a druga petorka kreirala vodstvo od 11 razlike uoči ulaska u zadnjih 12 minuta. Oklahoma nakon toga više nije uspjela povesti. Probala je preko Duranta u nekoliko navrata, ali mentalna snaga domaćina ipak je bila nepremostiva prevaga.

Da stvar bude gora po Thunder, Curry je ponovno pronašao svoju MVP formu i na sebi svojstven način, kao što to radi cijelu sezonu, zaključio seriju. Uz odličnog Curryja, Golden State je do pobjede predvodio i Klay Thompson s 21 poenom i šest trica.

''Bio je to jako 'cool' trenutak za uživanje. Ta buka navijača i shvaćanje da smo na rubu nečeg posebnog, vraćanja nakon što smo gubili 3-1 u seriji'', rekao je Curry za moment kad je u četvrtoj četvrtini pogodio jedan od onih svojih šuteva, a Oracle Arena je proključala.

Kod poražene Oklahome najviše se istaknuo Durant s 27 poena, koji je imao dobru šutersku večer (10/19), ali i slabu podršku suigrača. Westbrook je završio utakmicu s 19 poena, 13 asistencija i sedam skokova, ali i lošim postotkom šuta (7/21).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider