Košarka
SPORTOVI
breaking news !: USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare
Košarka
Vjera u bolje dane

VIDEO Rođendan slavnog kluba: Dođite pogledati film o Splitu/Jugoplastici

Središnja proslava 70. godišnjice postojanja košarkaškog kluba Split/Jugoplastika, koji je u svojoj povijesti tri puta zaredom bio klupski prvak Europe, održat će se 27. studenog ove godine u Spaladium areni prikazivanjem dokumentarnog filma "Odiseja u žutom".

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Redatelj filma je Tomislav Mršić, a bit će prikazan u produkciji Hrvatske televizije, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u sjedištu KK Split.

Predsjednik Organizacijskog odbora i inicijator obilježavanja ove obljetnice Rato Tvrdić istaknuo je kako se na toj središnjoj proslavi očekuju mnogobrojni gosti, među ostalim i predstavnici FIBA-e te bivši istaknuti košarkaši iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Srbije, Bosne i Hercegovine...

To neće biti jedini događaj kojim će biti obilježeno 70 godina postajanja jednog od najboljih košarkaških kolektiva na europskom tlu.

U subotu predstavljanje knjige

Sljedeće subote će u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) biti upriličeno predstavljanje spomen knjige "Legende o splitskoj košarci", u kojoj su svoja sjećanja na slavnu prošlost tog kluba iznijeli bivši igrači i dužnosnici kluba, novinari, navijači Žutih, ali i predstavnici konkurentskih klubova.

Tvrdić je najavio da će u srijedu, 18. studenog u Kući slave splitskog sporta biti otvorena izložba klupskih trofeja i dresova, a nazočni će biti brojni asovi Splita, odnosno Jugoplastike.

"Ovom proslavom želimo se prisjetiti naše prošlosti, ali i da to ujedno bude početak ponovnog jačanja splitske košarke, te da ona doživi novi uzlet i zauzme mjesto kakvo joj pripada", istaknuo je Tvrdić.

Proslavljeni košarkarkaš Žutih Dino Rađa izjavio je kako je iznimno ponosan što je dio velike povijesti kluba.

"I sada me prođu trnci kada se sjetim nekadašnjih momenata kad sam igrao", rekao je Rađa.

Željko Jerkov je naglasio kako je klub bio veliki proizvođač igrača.

'Najveće klupske zvijezde bile su iz Splita'

"Malo koji klub je stvorio toliko velikih zvijezda kao što je to učinjeno kod nas, jer najveće klupske zvijezde bile su iz Splita", kazao je Jerkov i pritom spomenuo Ratu Tvrdića, Dina Rađu, Tonija Kukoča.

Predsjednica nadzornog odbora KK Split Anđelka Visković je istaknula kako je taj klub ostavio veliki trag u povijesti košarke u europskim i svjetskim razmjerima te da se nada izlasku iz krize u kojoj se trenutačno klub nalazi.

"U situaciji financijskog kraha, Grad Split je postao njegov većinski vlasnik i sada se klub nalazi u situaciji financijske konsolidacije. Grad u okviru svojih proračunskih mogućnosti vraća dugove koji su nastali u prošlosti", rekla je Visković.

Triput zaredom pokorili Europu

Današnji KK Split je pod imenima Jugoplatsika i Pop 84 osvajao naslove klupskog prvaka Europe 1989., 1990. i 1991. godine, a 1976. i 1977. bio je pobjednik tadašnjeg Kupa Radivoja Koraća.

Splitski su Žuti šest puta bili prvaci bivše Jugoslavije: 1971., 1977., 1988., 1989., 1990. i 1991. godine, a pet su puta bili i pobjednici Kupa: 1972., 1974., 1977., 1990. i 1991. godine.

Nakon osamostaljenja Hrvatske košarkaški klub Split je jednom bio državni prvak, 2003. godine, a pet je puta bio osvajač Kupa: 1992., 1993., 1994., 1997. i 2004. godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider