Košarka
SPORTOVI
Košarka
Stockton sa stilom

VIDEO Legendarni John Stockton i najveći šut u povijesti Utah Jazza

Malo je momčadi koje su imale toliko dugovječan i efikasan dvojac kakav je imala Utah Jazz...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

John Stockton i Karl Malone bili su kraljevi 'pick and rolla'. Njihovo međusobno razumijevanje, čitanje igre i prilagođavanje protivnicima dovedeno je do savršenstva. Igrali su 'pick' bolje od ikoga, a to ih je dovelo do kultnih statusa. Jedan je postao najbolji asistent svih vremena, a drugi se smjestio odmah iza Jabbara po broju postignutih koševa.

Osam koševa, devet sekundi: Najomraženija osoba Madison Square Gardena

VIDEO Bez njih se ne može: Neočekivani junak legendarnih Bullsa

Dvojica velikana, zakletih suparnika i mrskih neprijatelja

Najviše su ostali upamćeni po legendarnim finalima s Chicago Bullsima iz 90-ih. Upravo su dva uzastopna finala protiv Jordana i društva bila njihovo najveće momčadsko postignuće. Iako su ostali uskraćeni za prsten, njihove bogate karijere nisu i neće ostati umanjene, jer doprinos koji su dali košarkaškoj igri vrijedio je njihove žrtve. Uostalom, bio ih je užitak gledati.

Jedan od najvećih momenata zbio se u finalu Zapadne konferencije protiv Houston Rocketsa 1997. godine. John Stockton pogodio je najupečatljiviji šut u Utahinoj povijesti. Bila je to jedna od 'onih' utakmica. Momčad Jerryja Sloana ušla je u posljednju četvrtinu šeste utakmice s 13 koševa zaostatka i pod hitno je trebala nekoga tko će preuzeti stvar u svoje ruke.

Srećom po njih, Stockton je bio taj. Odigrao je nestvarnu četvrtinu, pogotovo završnicu. Playmaker Utahe je 15 od svojih 25 koševa zabio u zadnjoj dionici. Iako nije bio poznat po velikom broju poena i ključnim šutevima, vratio je svoju momčad u igru. Ali tu nije bio kraj. Stockton je zabio posljednjih devet koševa Jazza, uključujući čudesnu tricu za pobjedu s istekom vremena.

Utah je imala 2,8 sekundi za napad pri rezultatu 100:100. Byron Russell izvodio je loptu sa strane kod centra, Sedale Threatt preuzeo je prvog Jazzovog igrača koji je protrčao, Hornaceka, ostavivši tako Drexlera na puno nižem Stocktonu. Russell je odglumio dodavanje prema Hornaceku zamrznuvši na moment obranu Houstona. Malone je tada postavio blok na Drexleru, čime je Russell dobio otvoreno dodavanje prema Stocktonu, koji je primio loptu blizu centra, izdriblao prema trici i šutnuo prije nego je Barkley stigao do njega. Ostalo je povijest.

''Ne mogu to opisati. To je bio nevjerojatan osjećaj'', rekao je Stockton nakon utakmice, koja je postala jedna od najlegendarnijih u povijesti.

Igrači Houstona osjećali su se kao što će se osjećati igrači Utahe godinu dana kasnije u reprizi finala s Bullsima, kada se Jordan u šestoj utakmici prišuljao Maloneu iza leđa, oteo mu loptu i u sljedećem napadu pogodio za naslov preko Russella. Stockton je bio jedan od zadnjih Barkleyjevih 'krvnika', kao što je Jordan bio Stocktonov i Maleonov.

Momčad iz Salt Lake Cityja je nekoliko godina kasnije pokušala stvoriti novi takav tandem s Deronom Williamsom i Carlosom Boozerom, ali čak je i Sloan odstupio s klupe zbog nesuglasica sa svojim playmakerom, koji se pokazao potpuno nekarakternim igračem i problemom u svlačionici. Rezultat svega bio je pad Utahe koja se danas s nekim novim klincima pokušava vratiti na stare staze slave.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider