Košarka
SPORTOVI
Košarka
I o Feneru, Slavenu Biliću...

Veliki intervju za Novu TV: Željko Obradović o EuroBasketu, Bogdanoviću, Šariću...

Reporter Nove TV Saša Lugonjić u Istanbulu je razgovarao s najtrofejnijim trenerom u povijesti europske košarke.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Željko Obradović, najtrofejniji i najveći trener europske košarke, za Dnevnik Nove TV u Istanbulu je pričao o pregršt tema, počevši s onom najaktualnijom: EuroBasketom.

Za početak, kako Vam se za sada čini EuroBasket?

Izuzetno zanimljivo. Ja sam gledao ovu grupu u Istanbulu s obzirom da se igra u dvorani u kojoj Fenerbahče igra. Vrlo zanimljive utakmice, dosta kvalitetne, a ono što je vrlo bitno je da bez obzira što nedostaju mnogi igrači koji su otkazali ili su ozlijeđeni, da kvaliteta u reprezentacijama i dalje postoji."

Hrvatska košarkaška reprezentacija u osmini finala igra protiv Rusije. Kako vidite taj susret?

"Najiskrenije, gledao sam vrlo malo Hrvatsku, na toj utakmici protiv Španjolske nekoliko minuta. Rusiju sam imao priliku gledati dosta, oni poslije dugo vremena izgledaju vrlo dobro, imaju veoma dobru reprezentaciju i novog trenera. To je kao i svaka druga utakmica koja odlučuje o tome nastavljate li ili idete kući."

"Hrvatska - Rusija je najbolja utakmica osmine finala"

Mislite li da Hrvatska ima kvalitetu da ode do medalje?

"Rekao sam i ranije da su utakmice u grupi izuzetno važne, ali kad počne ovaj tzv. kup-sistem na ispadanje da je to najvažnije. U ovom trenutku je izuzetno zanimljva utakmica Hrvatska - Rusija. Sve je moguće, da se dođe i do finala, ali i da se ne prođe iduća utakmica. Hrvatska ima izuzetnu kvalitetu, bilo mi je drago vidjeti da je Bojan Bogdanović postao pravi lider te reprezentacije. Ali ne samo on - Aco Petrović to izuzetno dobro vodi. Mislim da će to biti najbolja utakmica osmine finala."

Spomenuli ste Bojana Bogdanovića, bili ste mu i trener u Fenerbahčeu. Svojevremeno ste izjavili da mu nedostaje ambicioznosti i posvećenosti košarci. Jeste li zadovoljni u kojem smjeru se on razvija?

"Najbolje godine su pred Bojanom Bogdanovićem"

"Pa očito je da je to i on shvatio. On je izvanredan momak i mislim da je shvatio da može mnogo toga postići. Podatak da je nastavio igrati u NBA-u i napravio ugovor koji je napravio govori puno u prilog tome. On zna to najbolje, izuzetno je pametan čovjek tako da mislim da su najbolje stvari pred njim."

Drugi nositelj igre hrvatske reprezentacije je Dario Šarić koji je dvije godine igrao za vašeg rivala Anadolu Efes. Kako gledate na njegov razvoj?

"Izuzetan napredak. Mislim da mu je pomoglo igranje u Efesu, a i ova godina u NBA-u. Od velikog talenta kojeg su svi prepoznali izrastao je već u pravog igrača. To je evidentno, ja stvarno mislim da on ima prostora još puno napredovati, a pošto znam da koliko on voli košarku mislim da će tako i biti u budućnosti."

Što mislite o brojnim otkazima, posebno mladih NBA igrača koji su pogodili brojne reprezentacije ovog ljeta, među kojima i Hrvatsku i Srbiju?

"Ja imam mišljenje da je igrati za reprezentaciju svoje zemlje najveća čast koja postoji. Igrači imaju svoje razloge, a ja osobno mislim da je jedini pravi razlog zbog kojeg netko ne igra za svoju reprezentaciju ozljeda. Sve ostalo ne razumijem."

U 26 godina svoje trenerske karijere osvojili ste devet naslova prvaka Europe s pet različitih klubova i apsolutno ste najuspješniji trener u povijesti europske košarke. U čemu je ključ tolikog uspjeha?

"Hehe, pa nema ključa. Ja mislim da je najbitnije da radiš posao koji voliš, da si posvećen, da od trenutka kad dođeš u neki klub napraviš suradnju prije svega s igračima, da imate istu viziju za ono što je pred vama, da iza sebe imaš ljude iz uprave kluba koji prepoznaju i daju ti odriješene ruke i da provodiš puno vremena u dvorani. To je po meni najbitnije. Naravno da igra i kvaliteta igrača, ja sam imao sreću da treniram uvijek klubove koji imaju veliku ambiciju tako da sam zadovoljan da smo uvijek imali i dobre odnose i atmosferu."

"Volio bih upoznati Slavena Bilića"

Slaven Bilić je svojedobno izjavio kako se "od svih trenera najviše divi Željku Obradoviću kojemu Mourinho, Guardiola, Ferguson i Ancelotti nisu niti blizu". Kako reagirate kad čujete takve stvari?

"Pa što mogu drugo nego da mu se zahvalim? Znam da je i on bio ovdje u Turskoj, u Bešiktašu, znam da je i on posvećen svom poslu. Nismo se imali priliku upoznati, ali stvarno bih volio se upoznati s njim."

Hrvatska publika vas izuzetno respektira. I u Zagrebu i u Zadru ste dočekani pljeskom.

"Je, želio bih se zahvaliti svima u Hrvatskoj. Vjerojatno ljudi prepoznaju tu neku korektnost koju nosim sa sobom i tako ću nastaviti. Meni je uvijek drago reći da postoje prijatelji koji će uvijek biti prijatelji bez obzira iz kojeg države dolaze. Drago mi je što mi je bavljenje košarkom omogućilo da imam puno dobrih prijatelja širom cijele Europe."

"Koristim svaku priliku da se družim s ljudima do kojih mi je stalo"

Prati vas glas čovjeka koji je dosta društven i voli se zabaviti s prijateljima.

"Je, to je točno i ja mislim da je to suština života. Obitelj i prijatelji, da si okružen s ljudima s kojima voliš provoditi vrijeme. Ovaj posao je dosta stresan pa stoga svaku priliku koristim da se družim s ljudima koje volim, gdje god to bilo.

Kao igrač ste imali priliku igrati s nekima od najboljih košarkaša u europskoj povijesti. Možete li izdvojiti najboljeg s kojim ste igrali?

"Ja sam imao sreću igrati s mnogim dobrim igračima u reprezentaciji Jugoslavije, počevši od pokojnog Dražena, Divca, Paspalja, Kukoča, Rađe, Stojka Vrankovića, Čuture... Da ne zaboravim ove mlađe poput Danilovića i Đorđevića s kojima sam i igrao i trenirao ih. To su vjerojatno najbolji igrači s kojima sam igrao."

Teško je izdvojiti jednog?

"Pa teško je, to su veliki igrači bili, veličina je bila njihova u tome što su jedan drugog dosta pomagali i dosta respektirali. To je vodilo do toga da ta ekipa igra kako igra."

S Fenerbahčeom lovi 10. euro-titulu

Sljedeće sezone je Final Four u Beogradu. Je li velika želja u svojoj zemlji doći do jubilarne 10. titule?

"Naravno, uvijek je velika želja kad počneš sezonu i imaš ispred sebe ciljeve. Naši su jasni, da u svakom natjecanju dođemo što dalje. Kako god pričali ili ne, sigurno postoji dodatna motivacija u tom smislu, ali to je lako reći, a teško doći do Final Foura. Vidjet ćemo kako će igrači odreagirati jer puno ih ima u reprezentacija, vidjet ćemo kako će se uklopiti i ovi novi. Otišla su nam dva jako bitna igrača, Bogdan Bogdanović i Ekpe Udoh. Ovaj način da se igraju dvije utakmice tjedno u Euroligi plus tursko prvenstvo koje je izuzetno jako. Bit će sve zanimljivo, ali imamo i pravo i želju i ambiciju da idemo opet na Final Four."

Prošle sezone ste produžili ugovor na još tri sezone. Dokad se vidite na klupi i gdje čovjek koji je osvojio sve pronalazi motivaciju?

"Apsolutno cijela koncentracija mi je na Fenerbahčeu. Nemam pojma koliko ću se još baviti ovim poslom, a bavit ću se dok budem sretan i zadovoljan na terenu. Kad dođem ujutro u dvoranu i prvo se vidim s članovima mog stručnog stožera uvijek se osjećam izuzetno dobro, a dok to bude tako vjerojatno ću raditi. Sigurno će doći jedan trenutak kad ću sebi reći 'dosta je bilo', kao što sam iskoristio onu godinu kad sam pauzirao poslije 13 godina u Panathinaikosu. Izuzetno mi je bilo upravo ono što ste rekli, s prijateljima da se viđam i s ljudima koje ne viđam često. Kad bude došao taj trenutak bit ću sigurno spreman za to."

"Nisam trener koji sve zna i uvijek gledam prema naprijed"

Kakav je osjećaj biti najveći trener u europskoj košarci?

"Hvala vam na lijepim riječima, ali postoji dosta dobrih trenera u europskoj košarci koji su uspješni. Ja ne razmišljam na takav način, najiskrenije, uvijek gledam naprijed prema onome što me čeka. Mislim da je to neusporedivo bolje, spremati se za nove izazove. Ne mislim da sam trener koji sve zna, ja zbilja koristim svaki dan da se usavršavam. Ova moderna tehnologija nam sve omogućava, svaki dan, pa onda i igrači shvaćaju da ti kao trener napreduješ."

Gospodine Obradoviću, hvala Vam puno na gostovanju u Dnevniku Nove TV na izdvojenom vremenu. Želim Vam puno sreće u nastavku karijere, prvenstveno da u Beogradu na Final Fouru osvojite i tu 10. titulu.

"Hvala najljepša i hvala što ste bili gosti u našoj dvorani."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider