Košarka
SPORTOVI
Košarka

Tko će zapravo slagati hrvatsku košarkašku reprezentaciju?

Nakon 'diktatora' Repeše, došla je nova kontroverza...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pomalo iznenađujuće, izbornikom hrvatske reprezentacije postao je 41-godišnji Joke Vranković koji ima nešto više od dvije godine trenerskog staža. On će povesti nacionalnu selekciju na Svjetsko prvenstvo u Tursku sljedeće godine. Njemu bi u reprezentaciji trebao pomagati Neven Spahija, koji je navodno bio prvi kandidat za tu funkciju.

No, da se ne bi krivo shvatilo, bivši trener Cibone i Širokog je najmanje kriv za način na koji je došao do izborničke funkcije. Već neko vrijeme se moglo pretpostaviti da je on 'bio prvi izbor' predsjednika HKS-a Danka Radića i vjerojatno nikoga unutar košarkaških krugova ova odluka nije previše iznenadila.

Sve osim Repeše i Spahije je u ovom trenutku rizik

- Danko Radić
No, pomalo je kontroverzan izbor novog selektora. Iako je Repeša naglasio kako je njegov prirodni nasljednik Dražen Anzulović, a jedan dio struke i predložio kako je to logičan slijed s obzirom da najbolje poznaje stanje unutar reprezentacije, naglo je došlo do obrata. Na UO HKS-a brzo je izglasana podrška treneru zlatne mediteranske reprezentacije, a za njegovog mentora je postavljen Neven Spahija. On nije mogao biti izabran jer ne može voditi ni jednu reprezentaciju dok je trener u ACB ligi.

>> Josip Vranković novi košarkaški izbornik Hrvatske

Predsjednik HKS-a je za Sportske novosti obrazložio ovaj izbor na sljedeći način: Sve osim Repeše i Spahije je u ovom trenutku rizik, a obojica su dali svoju podršku Vrankoviću. Od novog izbornika očekujemo pomlađivanje ekipe i plasman na OI 2012. No, on nema ugovor do Londona, nego ga mi potvrđujemo svake godine. Pitamo se za koga bi to bio rizik, recimo, odabir Perasovića ili Anzulovića na mjesto izbornika.

Još je jedna potencijalno kontroverzna odluka privukla posebnu pažnju. Naime, izbor igrača za reprezentaciju neće biti isključivo izbornikovo pravo već će pravo glasa imati i svi članovi Stručnog savjeta. Ostaje pitanje tko će zapravo slagati reprezentativnu selekciju? Vranković je novi izbornik, Spahija mentor, Stručni savjet može odlučivati o izboru igrača i očigledno glasa kako odlučuje Danko Radić. Jer, Anzulović je ispao iz utrke upravo zato što ga na tom mjestu ne vidi predsjednik HKS-a.

Ovim potezima, HKS je odredio tko će u bliskoj budućnosti odlučivati o sudbini hrvatske košarke, odnosno, likovati u slučaju uspjeha i odgovarati u slučaju neuspjeha. Ipak, mislimo da bi najveća odgovornost trebala ležati u Danku Radiću i njegovim odlukama, ali teško da će on snositi posljedice ako dođe do novog kraha.

U svakom slučaju ušlo se u rizik. Pred nama je SP u Turskoj sljedeće godine i vrlo važan Eurobasket 2011. u Litvi, gdje će Hrvatska tražiti svoju vizu za OI 2012. u Londonu. Reprezentaciji treba pomlađivanje te ispravljanje lošeg dojma koji je ostavljen u Poljskoj, za koji se najviše okrivljavalo Repešu pa zatim i Anzulovića. Vrankoviću želimo što bolji uspjeh te puno sreće na dugačkom i teškom putu vraćanja ugleda hrvatskoj košarci…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider