Košarka
SPORTOVI
Košarka
Unatoč ozbiljnim prijetnjama

Težak udarac za FIBA-u: Devet klubova iz pet država prihvatilo Eurokup!

Unatoč ozbiljnim prijetnjama FIBA-e i njenog glavnog tajnika Patricka Baumanna, čini se da je njihov projekt Lige prvaka doživio veliki udarac...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jordi Bertomeu došao je velike pobjede. I ne samo on, europska klupska natjecanja pod okriljem Eurolige. Naime, krovnoj košarkaškoj organizaciji FIBA-i i Ligi prvaka leđa je okrenulo čak devet klubova iz pet država, odnosno odlučili su prihvatiti sudjelovanje u Eurokupu sljedeće sezone. Usprkos žestokim prijetnjama da će snositi posljedice ukoliko se odluče za takav potez.

Ovu bombastičnu vijest za europsku košarku donio je ugledni milanski dnevnik 'La Gazetta dello Sport', koji ističe kako su poziv Eurokupa prihvatile i potpisale momčadi iz Španjolske, Litve, Grčke, Turske i Njemačke. Točnije, sudjelovanje u Eurokupu prihvatili su Galatasaray, Unicaja, Valencia, Gran Canaria, Lieutovos Rytas, atenski AEK, Bayern, Bamberg i Alba.

Kasnije se pojavila i dodatna informaciju da je i izraelski prvak, Hapoel iz Jeruzalema, napravio isti potez i odabrao Eurokup!

FIBA je već ranije poslala dopis Talijanskom košarkaškom savezu da tri kluba Trento, Reggio Emiliju i Dinamo Sassari izbaci iz domaćeg prvenstva zbog odluke da se priključe ULEB-ovom natjecanju. Sada se očekuje da isti zahtjev pošalje i u Španjolsku, Tursku, Njemačku, Grčku, Litvu i Izrael.

Pitanje je samo ima li FIBA snage obračunati se s najjačim europskim selekcijama i čak ih suspendirati s Olimpijskih igara ili Eurobasketa 2017. godine. Ovo je težak udarac za krovnu košarkašku organizaciju, a Jordi Bartomeu ispao je apsolutni pobjednik.

Kako sada stvari stoje, FIBA ima sve manje prostora za manevar i nejasno je tko će iduće sezone igrati njezinu Ligu prvaka…

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider